Sağlıksız depolama koşullarında, insan ve hayvan besinlerinde küf fungusları kolaylıkla üremektedir. Bunların oluşturduğu metabolitlerin insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerini ortaya koymak için yapılan araştırmalar, çoğunlukla aflatoksinlere yöneliktir. Aflatoksinler, sağlık açısından son yılların en önemli sorunlarından biridir. Önceleri nedenleri bilinmeyen bir çok hastalığın fungusla bulaşık besinlerin yenmesiyle ilişkili olduğunun saptanması, aflatoksinlere güncellik kazandırmıştır. Bu araştırmada, günlük diyetimizde en çok giren gıda maddesi olan un, örnek olarak seçilmiştir. Un örneklerinin çok toksik ve kanserojenik etkideki aflatoksin B1 içerip içermediği saptanmaya çalışılmıştır. İncelenen un örneklerinin 5’inde söz konusu fungal metabolit, F. A. O, OMS ve W. H. O.’nin tanıdığı limitlere yakın ve onun üzerindedir.
Sağlıksız depolama koşullarında, insan ve hayvan besinlerinde küf fungusları kolaylıkla üremektedir. Bunların oluşturduğu metabolitlerin insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerini ortaya koymak için yapılan araştırmalar, çoğunlukla aflatoksinlere yöneliktir. Aflatoksinler, sağlık açısından son yılların en önemli sorunlarından biridir. Önceleri nedenleri bilinmeyen bir çok hastalığın fungusla bulaşık besinlerin yenmesiyle ilişkili olduğunun saptanması, aflatoksinlere güncellik kazandırmıştır. Bu araştırmada, günlük diyetimizde en çok giren gıda maddesi olan un, örnek olarak seçilmiştir. Un örneklerinin çok toksik ve kanserojenik etkideki aflatoksin B1 içerip içermediği saptanmaya çalışılmıştır. İncelenen un örneklerinin 5’inde söz konusu fungal metabolit, F. A. O, OMS ve W. H. O.’nin tanıdığı limitlere yakın ve onun üzerindedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 1980 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1980 Cilt: 5 Sayı: 4 |