Ülkemiz meyve-sebze üretim potansiyeli oldukça yüksektir. Gelişen meyve-sebze işleme teknolojisi taze meyve sebzenin yarayışlığı ve uzun ömürlülüğü artırılırken tarımsal atıklar dediğimiz kabuk, lif, çekirdek ve cibre hiç değerlendirilmeden atılmaktadır. Bu atıklardan özütlenebilecek çeşitli bileşikler gıdalara doğrudan katılabildiği gibi, farmakolojik amaçlarla da doğal yapıdaki bu bileşiklerden yararlanmak olasıdır. Narenciye kabuk ve atıklarından, yeşil çay yaprağından ve doğada yabani olarak yetişen bir çok bitkiden bu yarayışlı maddelerden birisi olan Vitamin-P aktiviteli flavanoidler elde edilebilir. Bu derlemede Vitamin-P’nin kaynağı ve yararları üzerinde durulmuştur.
Ülkemiz meyve-sebze üretim potansiyeli oldukça yüksektir. Gelişen meyve-sebze işleme teknolojisi taze meyve sebzenin yarayışlığı ve uzun ömürlülüğü artırılırken tarımsal atıklar dediğimiz kabuk, lif, çekirdek ve cibre hiç değerlendirilmeden atılmaktadır. Bu atıklardan özütlenebilecek çeşitli bileşikler gıdalara doğrudan katılabildiği gibi, farmakolojik amaçlarla da doğal yapıdaki bu bileşiklerden yararlanmak olasıdır. Narenciye kabuk ve atıklarından, yeşil çay yaprağından ve doğada yabani olarak yetişen bir çok bitkiden bu yarayışlı maddelerden birisi olan Vitamin-P aktiviteli flavanoidler elde edilebilir. Bu derlemede Vitamin-P’nin kaynağı ve yararları üzerinde durulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 1982 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1982 Cilt: 7 Sayı: 4 |