Bu araştırma Türkiye’de gıda sanayiinde iş yapan otuz kadar tanınmış firmaya ürünlerinde “açık tarihleme” uygulaması yapıp yapmadıkları, yapıyorlarsa raf ömrü tayininde ne çeşit metodlar uygulandıkları ve ürünlerinin raf ömürlerinin ne kadar olduğu konularında sorular içeren mektuplar gönderilmiş ve bunların dokuz tanesinden gelen cevaplar değerlendirilmiştir. Bu dokuz firmanın sekizi ürünlerinde raf ömrünü belirten etiket kullandıklarını belirtmişlerdir. Sonuçta raf ömrü tayininde genelde tecrübeye bağlı kalındığını, yalnız bir firmanın hızlandırılmış testler uyguladığını ve bazı firmaların da ürünlerinin kalitesini duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik metodlarla kontrol ettiklerini göstermiştir.
Importance of open-dating of food products was discussed. A research was conducted to understand the application of open-dating in Turkey and results were interpreted in terms of the methods of shelf-life testing. It was concluded that most of the shelf-lives written on food packages were being decided only by experience. Some companies, however, control the quality of their products by sensory, chemical or microbiological methods.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1989 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1989 Cilt: 14 Sayı: 3 |