BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Breeding of Wheat on Protein Value and Utilization in the Body (Turkish with English Abstract)

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 3, - , 01.06.1989

Öz

Wheat is the world’s most widely cultivated food plant. Since the beginning of the present century, world wheat production has more than doubled. The protein in wheat has less than ideal amino acid balance needed to make the maximum protein useable by the human body. Lysine is theoretically the first limiting amino acid in wheat. Genetic studies were started to enhance wheat protein quality and quantity in Mexico and in the United States, in 1944 and 1956, respectively. An increased protein content by as much as 25 Per cent by breeding and some improvement in amino acid balance suggest that gene can be effectively used in some wheat varieties without depressing yield and baking quality. Studies in humans also indicate that improvement in value of wheat as a source of protein can be achieved by either improvement in amino acid proportionality pattern or by increase in total nitrogen content. For this purpose, genetic supplementation methods may be used.

Buğdayın Islahının Protein Değerine ve Vücutta Kullanımına Etkisi

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 3, - , 01.06.1989

Öz

Buğday, dünyada tahıllar içinde en yaygın olarak kullanılanıdır. Yirminci yüzyılın başından beri dünyada buğday üretimi iki misli artmıştır. Buğdaydaki protein organizmanın yeterli protein sentezi için istediği amino asit dengesinden yoksun olup lisin birinci derecede sınırlı amino asittir. Bundan dolayı buğdayın protein değerini gerek miktar, gerekse kalite yönünden artırma araştırmaları ilk defa 1944 de Meksika’da daha sonra 1956 da Amerika Birleşik Devletleri’nde başlatılmıştır. Uzun süren çalışmalar sonucu protein miktarı %25’e varan türler geliştirilmiş ve bazı türlerin melezlenmesinden az da olsa lisin miktarında artma kaydedilmiş, ürün veriminin ve yeni türlerden hazırlanan yiyeceklerde de yeme kalitesinin giderek ıslah edildiği, görülmüştür. İnsanlarda yapılan metabolik araştırmalarda buğday diyetlerinde toplam günlük azot miktarını artırarak veya diyetin amino asit dengesini düzelterek buğday proteinin organizmada daha elverişli kullanımının sağlandığı tesbit edilmiştir. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bahtiyar Ünver Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 14 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ünver, B. . (1989). Buğdayın Islahının Protein Değerine ve Vücutta Kullanımına Etkisi. Gıda, 14(3).
AMA Ünver B. Buğdayın Islahının Protein Değerine ve Vücutta Kullanımına Etkisi. GIDA. Haziran 1989;14(3).
Chicago Ünver, Bahtiyar. “Buğdayın Islahının Protein Değerine Ve Vücutta Kullanımına Etkisi”. Gıda 14, sy. 3 (Haziran 1989).
EndNote Ünver B (01 Haziran 1989) Buğdayın Islahının Protein Değerine ve Vücutta Kullanımına Etkisi. Gıda 14 3
IEEE B. . Ünver, “Buğdayın Islahının Protein Değerine ve Vücutta Kullanımına Etkisi”, GIDA, c. 14, sy. 3, 1989.
ISNAD Ünver, Bahtiyar. “Buğdayın Islahının Protein Değerine Ve Vücutta Kullanımına Etkisi”. Gıda 14/3 (Haziran 1989).
JAMA Ünver B. Buğdayın Islahının Protein Değerine ve Vücutta Kullanımına Etkisi. GIDA. 1989;14.
MLA Ünver, Bahtiyar. “Buğdayın Islahının Protein Değerine Ve Vücutta Kullanımına Etkisi”. Gıda, c. 14, sy. 3, 1989.
Vancouver Ünver B. Buğdayın Islahının Protein Değerine ve Vücutta Kullanımına Etkisi. GIDA. 1989;14(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/