BibTex RIS Kaynak Göster

Distribution of Natrium, Potassium and Calcium in Turkish Teas and Liquors (in Turkish)

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 2, - , 01.04.1983

Öz

Çay son yılların en popüler içeceğidir. Tüm Uluslarca fazla miktarda tüketilmektedir. Çay Çin’de elli asır öncesinden beri bilinmekte ve bir şifa içeceği olarak kullanılmaktadır. Bazı araştırıcılar son zamanlarda çayın içerdiği mineral madde miktarları üzerinde durmakta ve bunların çay demine geçme oranları üzerinde çalışmaktadırlar. Bu araştırmada 33 değişik çayımızda insan vücudunun önemle gereksinme duyduğu sodyum, potasyum ve kalsiyum üzerinde çalışılmış ve bunların ülkemize özgü demleme usulü ile elde olunan demlere geçme oranları saptanmıştır. Örneklerin nem, kurumadde ve toplam mineral madde (kül) miktarları da saptanmıştır. Nem oranları %5.30-7.86 arasında bulunmuştur. Toplam mineral madde miktarları nemli ağırlıkta %3.70-6.05 ve kurumadde de %3.91-4.46 arasında bulunmuştur. Sodyum miktarları nemli ağırlıkta 317-1295 ppm arasında bulunmuştur. Kurumaddede sodyum miktarları 343.7-1418.1 ppm arasındadır. Deme geçen sodyum miktarları 89-223 ppm arasında değişmiştir. Deme sodyum geçiş oranları %7.70-44.16 arasında bulunmuştur. Potasyum miktarları nemli ağırlıkta 9728-13459 ppm arasında bulunmuştur. Kurumaddede potasyum miktarları 10393.1-14345.5 ppm arasındadır. Deme geçen potasyum miktarları 1837-3538 ppm arasındadır. Deme potasyum geçiş oranları %14.07-30.95 arasında bulunmuştur. Kalsiyum miktarları nemli ağırlıkta 629-1968 ppm arasında bulunmuştur. Kurumaddede kalsiyum miktarları 689.1-2133.7 ppm arasındadır. Deme geçen kalsiyum miktarları 13-110 ppm arasındadır. Deme kalsiyum geçiş oranları %0.703-9.37 arasında bulunmuştur.   

Türk Çayında ve Deminde Sodyum, Potasyum, Kalsiyum Miktarı ve Deme Geçme oranı Üzerinde Araştırma

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 2, - , 01.04.1983

Öz

Çay son yılların en popüler içeceğidir. Tüm Uluslarca fazla miktarda tüketilmektedir. Çay Çin’de elli asır öncesinden beri bilinmekte ve bir şifa içeceği olarak kullanılmaktadır. Bazı araştırıcılar son zamanlarda çayın içerdiği mineral madde miktarları üzerinde durmakta ve bunların çay demine geçme oranları üzerinde çalışmaktadırlar. Bu araştırmada 33 değişik çayımızda insan vücudunun önemle gereksinme duyduğu sodyum, potasyum ve kalsiyum üzerinde çalışılmış ve bunların ülkemize özgü demleme usulü ile elde olunan demlere geçme oranları saptanmıştır. Örneklerin nem, kurumadde ve toplam mineral madde (kül) miktarları da saptanmıştır. Nem oranları %5.30-7.86 arasında bulunmuştur. Toplam mineral madde miktarları nemli ağırlıkta %3.70-6.05 ve kurumadde de %3.91-4.46 arasında bulunmuştur. Sodyum miktarları nemli ağırlıkta 317-1295 ppm arasında bulunmuştur. Kurumaddede sodyum miktarları 343.7-1418.1 ppm arasındadır. Deme geçen sodyum miktarları 89-223 ppm arasında değişmiştir. Deme sodyum geçiş oranları %7.70-44.16 arasında bulunmuştur. Potasyum miktarları nemli ağırlıkta 9728-13459 ppm arasında bulunmuştur. Kurumaddede potasyum miktarları 10393.1-14345.5 ppm arasındadır. Deme geçen potasyum miktarları 1837-3538 ppm arasındadır. Deme potasyum geçiş oranları %14.07-30.95 arasında bulunmuştur. Kalsiyum miktarları nemli ağırlıkta 629-1968 ppm arasında bulunmuştur. Kurumaddede kalsiyum miktarları 689.1-2133.7 ppm arasındadır. Deme geçen kalsiyum miktarları 13-110 ppm arasındadır. Deme kalsiyum geçiş oranları %0.703-9.37 arasında bulunmuştur.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ömer Lütfi Gürses Bu kişi benim

Nevzat Artık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1983
Yayımlandığı Sayı Yıl 1983 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gürses, Ö. L. ., & Artık, N. . (1983). Türk Çayında ve Deminde Sodyum, Potasyum, Kalsiyum Miktarı ve Deme Geçme oranı Üzerinde Araştırma. Gıda, 8(2).
AMA Gürses ÖL, Artık N. Türk Çayında ve Deminde Sodyum, Potasyum, Kalsiyum Miktarı ve Deme Geçme oranı Üzerinde Araştırma. GIDA. Nisan 1983;8(2).
Chicago Gürses, Ömer Lütfi, ve Nevzat Artık. “Türk Çayında Ve Deminde Sodyum, Potasyum, Kalsiyum Miktarı Ve Deme Geçme Oranı Üzerinde Araştırma”. Gıda 8, sy. 2 (Nisan 1983).
EndNote Gürses ÖL, Artık N (01 Nisan 1983) Türk Çayında ve Deminde Sodyum, Potasyum, Kalsiyum Miktarı ve Deme Geçme oranı Üzerinde Araştırma. Gıda 8 2
IEEE Ö. L. . Gürses ve N. . Artık, “Türk Çayında ve Deminde Sodyum, Potasyum, Kalsiyum Miktarı ve Deme Geçme oranı Üzerinde Araştırma”, GIDA, c. 8, sy. 2, 1983.
ISNAD Gürses, Ömer Lütfi - Artık, Nevzat. “Türk Çayında Ve Deminde Sodyum, Potasyum, Kalsiyum Miktarı Ve Deme Geçme Oranı Üzerinde Araştırma”. Gıda 8/2 (Nisan 1983).
JAMA Gürses ÖL, Artık N. Türk Çayında ve Deminde Sodyum, Potasyum, Kalsiyum Miktarı ve Deme Geçme oranı Üzerinde Araştırma. GIDA. 1983;8.
MLA Gürses, Ömer Lütfi ve Nevzat Artık. “Türk Çayında Ve Deminde Sodyum, Potasyum, Kalsiyum Miktarı Ve Deme Geçme Oranı Üzerinde Araştırma”. Gıda, c. 8, sy. 2, 1983.
Vancouver Gürses ÖL, Artık N. Türk Çayında ve Deminde Sodyum, Potasyum, Kalsiyum Miktarı ve Deme Geçme oranı Üzerinde Araştırma. GIDA. 1983;8(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/