BibTex RIS Kaynak Göster

Comparison of Quality Losses in Different Cold Chain Systems (in Turkish)

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 5, - , 01.10.1983

Öz

Gıdalar; fiziksel, kimyasal ve biyolojik saklama yöntemleri uygulanarak uzun süre dayandırılabilirler. Fiziksel bir yöntem olan dondurma işleminde gıdalarda bulunan serbest su, buz kristallerine dönüştürülmekte ve su aktivitesi aw= 0.70 değerine kadar düşürülmektedir. Böylece düşük sıcaklığa koşut olarak hem mikroorganizma çalışmaları engellenmekte, hem de enzimatik ve fiziko kimyasal tepkimeler en alt düzeyde tutularak gıdanın başlangıç kalitesi en iyi şekilde korunmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yaygın bir şekilde uygulanan dondurma tekniği, ülkemizde de giderek gelişmektedir. Özellikle dış satımı amaçlayan dondurulmuş gıda üretimine yönelik yatırımlar yoğunluk kazanmaktadır. Birkaç yıl içerisinde de iç piyasada da büyük bir pay alacağı kesin olan dondurulmuş gıdaların,  üretilmesi kadar depolanması ve dağıtım zincirinin kurulması önem kazanmaktadır.   

Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 5, - , 01.10.1983

Öz

Gıdalar; fiziksel, kimyasal ve biyolojik saklama yöntemleri uygulanarak uzun süre dayandırılabilirler. Fiziksel bir yöntem olan dondurma işleminde gıdalarda bulunan serbest su, buz kristallerine dönüştürülmekte ve su aktivitesi aw= 0.70 değerine kadar düşürülmektedir. Böylece düşük sıcaklığa koşut olarak hem mikroorganizma çalışmaları engellenmekte, hem de enzimatik ve fiziko kimyasal tepkimeler en alt düzeyde tutularak gıdanın başlangıç kalitesi en iyi şekilde korunmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yaygın bir şekilde uygulanan dondurma tekniği, ülkemizde de giderek gelişmektedir. Özellikle dış satımı amaçlayan dondurulmuş gıda üretimine yönelik yatırımlar yoğunluk kazanmaktadır. Birkaç yıl içerisinde de iç piyasada da büyük bir pay alacağı kesin olan dondurulmuş gıdaların,  üretilmesi kadar depolanması ve dağıtım zincirinin kurulması önem kazanmaktadır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Pala Bu kişi benim

Hüseyin Üstünes Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1983
Yayımlandığı Sayı Yıl 1983 Cilt: 8 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Pala, M. ., & Üstünes, H. . (1983). Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması. Gıda, 8(5).
AMA Pala M, Üstünes H. Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması. GIDA. Ekim 1983;8(5).
Chicago Pala, Mehmet, ve Hüseyin Üstünes. “Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması”. Gıda 8, sy. 5 (Ekim 1983).
EndNote Pala M, Üstünes H (01 Ekim 1983) Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması. Gıda 8 5
IEEE M. . Pala ve H. . Üstünes, “Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması”, GIDA, c. 8, sy. 5, 1983.
ISNAD Pala, Mehmet - Üstünes, Hüseyin. “Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması”. Gıda 8/5 (Ekim 1983).
JAMA Pala M, Üstünes H. Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması. GIDA. 1983;8.
MLA Pala, Mehmet ve Hüseyin Üstünes. “Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması”. Gıda, c. 8, sy. 5, 1983.
Vancouver Pala M, Üstünes H. Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması. GIDA. 1983;8(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/