The role and the development of Sensory Evaluation in food industry are indicated briefly and the importance of reliability of Sensory Evaluation results are stressed. The purpose and methods of Sensory Valuation, Panel, physical requirements and statistical evaluation of data constitute the main factors which have to be considered in Sensory Evaluation, and were explained and discussed in detail.
Duyusal değerlendirme, gıdaların duyusal kalitelerin analizlerinde vazgeçilmez bir yöntem olarak kabul edilmekte, ancak değerlendirmenin sonucuna olan güvensizlik sorun yaratmaktadır. Duyusal değerlendirmede, amacın saptanması ve yöntemler, panel, fiziksel gereksinimler, istatistik değerlendirme sonucu güveni etkileyen en önemli faktörlerdir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1983 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1983 Cilt: 8 Sayı: 6 |