The objective of this research was to determine the chemical quality elements of the marmalade and pulp processed from the cornelian cherry fruits grown in Erzurum and vicinity. In the research, four different cherry types were used to manufacture marmalade and pulp, which were mixed type from market and three additional selected types to culture. During the storage period, no significant changes was determined in pulp and marmalade kept at different temperatures in respect to dry matter, water soluble substance, total sugar and vitamin C related to the fruit and product types. Increase in the invert sugar and decrease in saccharose content of the products kept in room temperature were higher than those kept in a refrigerator during the storage period. While pH was higher in the refrigerated products, titration acidity has shown inconsistent changes.
Erzurum'da yetiştirilen kızılcık meyvelerinin marmelat ve pulpa işlenerek muhafazası sırasında çeşitli kalite öğelerinde meydana gelen kimyasal değişmelerin tespit amacıyla yapılan bu araştırmada 4 değişik kızılcık meyvesi kullanılmıştır. Çalışmada Erzurum İli Uzundere İlçesi ve köylerinden kültüre alınmak üzere seçilen 3 tip ile pazara sunulmak amacıyla üretici tarafından çeşitli tiplerden karma olarak toplanmış kızılcık meyveleri marmelat ve pulpa işlenmiştir. Depolama süresince, farklı depolama sıcaklıklarında muhafaza edilen pulp ve marmelatlarda kurumadde, suda çözünür kurumadde, toplam şeker ve C vitamininde meyve ve ürün tiplerine bağlı olarak önemli değişiklikler olmamıştır. Oda şartlarında muhafaza edilen ürünlerin invert şeker miktarındaki artış, sakkaroz miktarındaki azalış, depolama süresince buzdolabındakilere göre daha fazla olmuştur, pH, buzdolabında depolananlarda daha yüksek olurken, titrasyon asitliği değişkenlik göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2000 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2000 Cilt: 25 Sayı: 4 |