BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of Listeria, Salmonella, E. coli and K. pneumoniae inIce Cream Samples Consumed in Kahramanmaraş (in English)

Yıl 2000, Cilt: 25 Sayı: 5, - , 01.10.2000

Öz

In this study the presence of Salmonella sp., Listeria sp., Klebsiella pneumoniae and Escherichia coli in the ice cream samples which are made in Kahramanmaraş were in investigated. For this purpose, 86 ice cream samples were used. In this study, it was found that there were E.coli, K. pneumoniae, E. coli + K. pneumoniae, E. coli + K. pneumoniae + Listeria sp., Salmonella sp. in 19 (%22.09), 10 (%11.62), 7 (%8.13), 4 (%4.65) and 2 (%2.32) samples of ice cream examined, respectively. The whole 5 colonies taken from 3 samples containing Listeria were identified as Listeria monocytogenes. On the other hand, 4 of 5 colonies taken from the another sample were identified as L.grayii,whereas 1 of them was identified as Listeria monocytogenes. The results found in the study showed that microbiological qualities of some ice cream samples were insufficient and they might be dangerous in health of consumer. 

Kahramanmaraş'ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae 'nin Araştırılması

Yıl 2000, Cilt: 25 Sayı: 5, - , 01.10.2000

Öz

Bu çalışmada Kahramanmaraş'ta tüketime sunulan dondurmalar Salmonella, Listeria spp., Klebsiella pneumoniae ve Escherichia coli varlığı yönünden araştırıldı. Bu amaçla 86 örnek temin edildi. İncelenen dondurmaların 19 (%22.09)'unda E. coli,10 (%11.62)'unda K. pneumoni­ae,7(%8.13)'sinde E. coli + K. pneumoniae,4 (%4.65)'ünde  E. coli + K. pneumoniae + Listeria spp.,2(%2.32) örnekte ise Salmonella sp. tes­pit edildi. Listeria spp. içeren 3 örnekten alınan 5 koloninin hepsi L. monocytogenes,diğer bir örnekten alınan 5 koloninin 4'ü L. grayii,1'i L. monocytogenes olduğu belirlendi. Bu çalışmada bulunan sonuçlar, bazı dondurma örneklerinin mikrobiyolojik kalitelerinin yetersiz olduğu ve tüketici sağlığı bakımından tehlikeli olabileceğini göstermektedir.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Metin Dığrak Bu kişi benim

Hüseyin Tanış Bu kişi benim

Eyüp Bağcı Bu kişi benim

Sevda Kırbağ Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 25 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Dığrak, M. ., Tanış, H. ., Bağcı, E. ., Kırbağ, S. . (2000). Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae ’nin Araştırılması. Gıda, 25(5).
AMA Dığrak M, Tanış H, Bağcı E, Kırbağ S. Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae ’nin Araştırılması. GIDA. Ekim 2000;25(5).
Chicago Dığrak, Metin, Hüseyin Tanış, Eyüp Bağcı, ve Sevda Kırbağ. “Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. Coli Ve K. Pneumoniae ’nin Araştırılması”. Gıda 25, sy. 5 (Ekim 2000).
EndNote Dığrak M, Tanış H, Bağcı E, Kırbağ S (01 Ekim 2000) Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae ’nin Araştırılması. Gıda 25 5
IEEE M. . Dığrak, H. . Tanış, E. . Bağcı, ve S. . Kırbağ, “Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae ’nin Araştırılması”, GIDA, c. 25, sy. 5, 2000.
ISNAD Dığrak, Metin vd. “Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. Coli Ve K. Pneumoniae ’nin Araştırılması”. Gıda 25/5 (Ekim 2000).
JAMA Dığrak M, Tanış H, Bağcı E, Kırbağ S. Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae ’nin Araştırılması. GIDA. 2000;25.
MLA Dığrak, Metin vd. “Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. Coli Ve K. Pneumoniae ’nin Araştırılması”. Gıda, c. 25, sy. 5, 2000.
Vancouver Dığrak M, Tanış H, Bağcı E, Kırbağ S. Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae ’nin Araştırılması. GIDA. 2000;25(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/