BibTex RIS Kaynak Göster

Some Quality Evaluation and the Suitability for Freezing of Strawberry Cultivars in Yalova Region (in Turkish)

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 3, - , 01.06.1984

Öz

Çalışmada, Yalova koşullarında melezleme sonucu ıslah edilen Yalova 9, 13, 14, 15, 21 ve 28 nolu çilek tiplerinin taze haldeki bazı kalite özellikleri ile donmaya uygunluk durumları incelenmiştir. Yabancı kökenli Tioga çilek çeşidi de denemeye alınmıştır. 1981 ve 1982 yıllarında çileklerin önce taze kalite özellikleri saptanmış ve sonra –40 oC’de hava dolaşımlı alette hızlı olarak dondurulan meyveler –25 oC’de 3 ve 6 ay süreyle depolanmışlardır. Depolama süreleri sonunda çözündürülen çilekler donmaya uygunluk yönünden değerlendirilmiştir. Bu amaçla donmuş örneklerde sızdırma kaybı, hacim azalması, ağırlık kaybı, pH, asitlik, kuru madde ve renk ölçümleri yapılmıştır. Donmaya uygunluk yönünden yapılan değerlendirmede, sızdırma kaybı, hacim azalması ve ağırlık kaybı en düşük Yalova-15 çilek tipinde saptanmıştır. İncelenen çilekler arasında Yalova-15 tipinin donmuş yapıda özelliklerini daha iyi koruduğu görülmüştür.   

Çileklerin Bazı Kalite Özellikleri ile Derin Dondurulmaya Uygunluk Durumları Üzerinde Araştırma

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 3, - , 01.06.1984

Öz

Çalışmada, Yalova koşullarında melezleme sonucu ıslah edilen Yalova 9, 13, 14, 15, 21 ve 28 nolu çilek tiplerinin taze haldeki bazı kalite özellikleri ile donmaya uygunluk durumları incelenmiştir. Yabancı kökenli Tioga çilek çeşidi de denemeye alınmıştır. 1981 ve 1982 yıllarında çileklerin önce taze kalite özellikleri saptanmış ve sonra –40 oC’de hava dolaşımlı alette hızlı olarak dondurulan meyveler –25 oC’de 3 ve 6 ay süreyle depolanmışlardır. Depolama süreleri sonunda çözündürülen çilekler donmaya uygunluk yönünden değerlendirilmiştir. Bu amaçla donmuş örneklerde sızdırma kaybı, hacim azalması, ağırlık kaybı, pH, asitlik, kuru madde ve renk ölçümleri yapılmıştır. Donmaya uygunluk yönünden yapılan değerlendirmede, sızdırma kaybı, hacim azalması ve ağırlık kaybı en düşük Yalova-15 çilek tipinde saptanmıştır. İncelenen çilekler arasında Yalova-15 tipinin donmuş yapıda özelliklerini daha iyi koruduğu görülmüştür.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hüseyin Çetin Bu kişi benim

Filiz Fidan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1984
Yayımlandığı Sayı Yıl 1984 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çetin, H. ., & Fidan, F. . (1984). Çileklerin Bazı Kalite Özellikleri ile Derin Dondurulmaya Uygunluk Durumları Üzerinde Araştırma. Gıda, 9(3).
AMA Çetin H, Fidan F. Çileklerin Bazı Kalite Özellikleri ile Derin Dondurulmaya Uygunluk Durumları Üzerinde Araştırma. GIDA. Haziran 1984;9(3).
Chicago Çetin, Hüseyin, ve Filiz Fidan. “Çileklerin Bazı Kalite Özellikleri Ile Derin Dondurulmaya Uygunluk Durumları Üzerinde Araştırma”. Gıda 9, sy. 3 (Haziran 1984).
EndNote Çetin H, Fidan F (01 Haziran 1984) Çileklerin Bazı Kalite Özellikleri ile Derin Dondurulmaya Uygunluk Durumları Üzerinde Araştırma. Gıda 9 3
IEEE H. . Çetin ve F. . Fidan, “Çileklerin Bazı Kalite Özellikleri ile Derin Dondurulmaya Uygunluk Durumları Üzerinde Araştırma”, GIDA, c. 9, sy. 3, 1984.
ISNAD Çetin, Hüseyin - Fidan, Filiz. “Çileklerin Bazı Kalite Özellikleri Ile Derin Dondurulmaya Uygunluk Durumları Üzerinde Araştırma”. Gıda 9/3 (Haziran 1984).
JAMA Çetin H, Fidan F. Çileklerin Bazı Kalite Özellikleri ile Derin Dondurulmaya Uygunluk Durumları Üzerinde Araştırma. GIDA. 1984;9.
MLA Çetin, Hüseyin ve Filiz Fidan. “Çileklerin Bazı Kalite Özellikleri Ile Derin Dondurulmaya Uygunluk Durumları Üzerinde Araştırma”. Gıda, c. 9, sy. 3, 1984.
Vancouver Çetin H, Fidan F. Çileklerin Bazı Kalite Özellikleri ile Derin Dondurulmaya Uygunluk Durumları Üzerinde Araştırma. GIDA. 1984;9(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/