BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Components of Thyme Essential Oils From Some Turkish Species (Turkish with English Abstract)

Yıl 1985, Cilt: 10 Sayı: 4, - , 01.08.1985

Öz

The plants were collected in the natural flora and identified the components of their essential oils by gas chromatography. The oxygenated components of the essential oils varied from 70.23% to 94.40%. Thymol is the main component of T. serpyllum and T. capitatus oils. T. rariflorus and T. parviflorus oils contained, approximately in same quantities of thymol and carvacrol. In addition, there are a remarkable qualitative and quantitative differences among the other important components according to the different samples terpinene and p-cymene in T. rariflorus and T. parviflorus, terpinene-4-ol and borneol in. T. serpyllum, linalol and linalyl acetate in T. capitatus were identified as the other important components. 

Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma

Yıl 1985, Cilt: 10 Sayı: 4, - , 01.08.1985

Öz

Doğal floradan toplanan 4 farklı kekik türünün uçucu yağ bileşenleri gaz kromatografisi yardımıyla belirlenmiştir. Erzurum’dan sağlanan Thymus rariflorus’da 23 ve T. parviflorus’da 22, Ankara’dan alınan T. serpyllum’da 23, Datça’dan toplanan T. capitatus’da 17 bileşen teşhis edilmiştir. Uçucu yağların oksijenli bileşenleri, örneklerin %70.23-94.40’ını oluşturmaktadır. Bunlardan timol %52.68 ile T. serpyllum’un, karvakrol %49.60 ile T. capitatus’un ana bileşenidir. Erzurum türlerinde ise bu bileşenlerin miktarları birbirine yakındır. Timol ve karvakrol sırasıyla T. rariflorus’da %29.61, %31.71; T. parviflorus’da %36.26, %26.10. Ayrıca bu türlerde a-terpinen ve p-simen, T. serplylum’da terpinen-4-ol ve borneol, T. capitatus’da ise linalol ve linalil asetat daha fazla bulunan bileşenlerdir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayten Doğan Bu kişi benim

Ali Bayrak Bu kişi benim

Atilla Akgül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1985
Yayımlandığı Sayı Yıl 1985 Cilt: 10 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Doğan, A. ., Bayrak, A. ., & Akgül, A. . (1985). Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma. Gıda, 10(4).
AMA Doğan A, Bayrak A, Akgül A. Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma. GIDA. Ağustos 1985;10(4).
Chicago Doğan, Ayten, Ali Bayrak, ve Atilla Akgül. “Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma”. Gıda 10, sy. 4 (Ağustos 1985).
EndNote Doğan A, Bayrak A, Akgül A (01 Ağustos 1985) Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma. Gıda 10 4
IEEE A. . Doğan, A. . Bayrak, ve A. . Akgül, “Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma”, GIDA, c. 10, sy. 4, 1985.
ISNAD Doğan, Ayten vd. “Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma”. Gıda 10/4 (Ağustos 1985).
JAMA Doğan A, Bayrak A, Akgül A. Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma. GIDA. 1985;10.
MLA Doğan, Ayten vd. “Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma”. Gıda, c. 10, sy. 4, 1985.
Vancouver Doğan A, Bayrak A, Akgül A. Bazı Kekik Türlerinin Uçucu Yağ Bileşimi Üzerinde Araştırma. GIDA. 1985;10(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/