In this study, the effects of variety and environment on the thiamine and riboflavin contents of some bread wheats and their flours were investigated. In addition, relation of the thiamine and riboflavin contents of wheat with protein and ash content were determined Totally 80 samples from 4 bread wheat varieties which were grown at different locations and in two years (1987 and 1988) were examined. As a results of statistical evaluations (p<0.01); thiamine and riboflavin amount of wheats were influenced by variety more than environment, whereas thiamine content of flour were influenced by environment more than variety. Protein and ash contents of kernels had a positive effect on the thiamine content of grain and flour.
Bu çalışmada bazı ekmeklik buğdayların ve unların tiamin ve riboflavin miktarları üzerine çeşit ve çevrenin etkileri araştırılmıştır. Ayrıca tiamin ve riboflavin miktarlarının protein ve kül ile ilişkileri de saptanmıştır. İki yıl (1987 ve 1988) ve beş değişik çevrede yetiştirilen dört ekmeklik buğday çeşidinden elde edilen toplam 80 örnek analiz edilmiştir. İstatistiksel olarak önemli bulunan sonuçlara göre (p<0.01); buğdayların tiamin ve riboflavin miktarları çevre koşullarından çok, çeşitten etkilenmektedir. Buna karşın unların tiamin miktarı çeşitten daha çok çevre koşullarından etkilenmektedir. Buğdayların protein ve kül miktarları ile tanenin ve unların tiamin miktarları arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1991 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1991 Cilt: 16 Sayı: 6 |