BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Bread Types Consumption Habits of Individuals in The City Center of Manisa (Turkish with English Abstract)

Yıl 2014, Cilt: 39 Sayı: 3, 147 - 154, 01.06.2014

Öz

In the present study, a questionnaire, which consists of 29 questions related to consumer awareness, consumption, purchasing and preservation habits of bread was conducted on randomly selected 500 individuals living in the city center of Manisa. Relationships between regular bread consumption, education level and income level of individuals were significant (P=0.031, P=0.038). Relationships between gender, income level and the reason of bread consumption were also significant (P<0.001). Bread consumption in the evening decreased depending on increase of age. Age (P<0.001) and income level (P=0.021) were also effective on bread consumption meals. Women consumed bread types except white bread more than men. Besides, relationship between gender and bread types except white bread consumption amount was also significant (P=0.001). 75% of participants stated that they do not waste bread. In contrast to predictions, education level had no influence on packaged bread consumption (P>0.05). Similarly, age, education level and income level were not significant on branded bread consumption (P>0.05). Additionally, awareness-rising of consumers and consumption of bread types having superior properties in terms of nutrition were considered necessary.

Kaynakça

  • Talay M. 1997. Ekmek Bilimi ve Teknolojisi. Ray Filmcilik Matbaacılık, ‹stanbul, Türkiye, 120 s. 2. Anon 2013. Türkiye'de Ekmek ‹srafı Arafltırması. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlü¤ü, Ankara. 3. Karao¤lu MM. 2007. Organik Ekmek. GIDA 32 (4): 195-203.
  • Anon 2012. Türk Gıda Kodeksi. Ekmek ve Ekmek Çeflitleri Tebli¤i (2012/2). Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlı¤ı. 4 Ocak 2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • Gül H, Dizlek H. 2008. Kepekli Ekmek Üretiminde Karflılaflılan Sorunlar. Türkiye 10.Gıda Kongresi, 21-23 Mayıs, Erzurum, Türkiye, 379-382.
  • Bafl T. 2013. Anket Nasıl Hazırlanır? Nasıl Uygulanır? Nasıl De¤erlendirilir?Seçkin Yayıncılık, Ankara, Türkiye, 263 s.
  • PASW Statistics 18. 2009. SPSS Inc, Chicago, USA. 8. Bal ZE, Sayılı M, Gözener M. 2013. Tokat ‹li Merkez ‹lçede Ailelerin Ekmek Tüketimleri Üzerine Bir Arafltırma. JAFAG 30(1): 61-69.
  • Akgümüfl fiY. 2010. Sivas ‹linde Ekmek Tüketim Alıflkanlıkları ve Üretici-Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisli¤i Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, Türkiye, 131 s.
  • Demir MK, Kartal H. 2012. Konya ‹linde Farklı Ekmek Çeflitlerini Tüketen Bireyler Üzerinde Yapılan Bir Anket Çalıflması. Teknolojik Arafltırmalar GTED7(3): 59-64.
  • Gül A, Iflık H, Bal T, Özer S. 2003. Bread Consumption and Waste of Households in Urban Area of Adana Province. EJPAU 6(2): 10-16.
  • Tanık O. 2006. Ekmek Üretiminde Kalite Uygulamaları ve Müflteri Memnuniyet Dinamiklerinin Belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tekirda¤, Türkiye, 85 s.

Manisa İl Merkezinde Bireylerin Ekmek Çeşitlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Yıl 2014, Cilt: 39 Sayı: 3, 147 - 154, 01.06.2014

Öz

Araştırmada Manisa il merkezinde ikamet eden demografik özellikleri birbirinden farklı rastgele seçilmiş 500 bireye ekmek tüketim, satın alma ve muhafaza alışkanlıklarının yanı sıra tüketici bilincini belirlemeye yönelik 29 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Düzenli ekmek tüketimiyle bireylerin eğitim ve gelir durumları arasındaki ilişkilerin önemli olduğu belirlenmiştir (P=0.031, P=0.038). Ekmek tüketim sebebi ile cinsiyet ve gelir seviyesi arasındaki ilişkilerin anlamlı olduğu tespit edilmiştir (P<0.001). Yaşın artmasıyla akşam ekmek tüketiminin azaldığı ve yaş (P<0.001) ile gelir düzeyinin (P=0.021) ekmek tüketilen öğün üzerine etkili olduğu saptanmıştır. Kadınların beyaz ekmek dışındaki ekmek çeşitlerini erkeklerden daha fazla miktarda tükettiği ve cinsiyet – tüketim miktarı arasındaki ilişkinin önemli olduğu belirlenmiştir (P=0.001). Katılımcıların %75'i ekmek israfı yapmadığını belirtmiştir. Tahmin edilenin aksine, ambalajlı ekmek tüketimi üzerine eğitim seviyesinin etkisi saptanmamıştır (P>0.05). Benzer şekilde, markalı ekmek tüketimi üzerine yaş, eğitim seviyesi ve gelir seviyesinin etkisi saptanmamıştır (P>0.05). Ayrıca besinsel açıdan daha üstün özelliklere sahip olan diğer ekmek çeşitleri hakkında tüketicilerin bilinçlendirilmesinin ve tüketiminin teşvik edilmesinin gerekli olduğu görülmüştür.

Kaynakça

  • Talay M. 1997. Ekmek Bilimi ve Teknolojisi. Ray Filmcilik Matbaacılık, ‹stanbul, Türkiye, 120 s. 2. Anon 2013. Türkiye'de Ekmek ‹srafı Arafltırması. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlü¤ü, Ankara. 3. Karao¤lu MM. 2007. Organik Ekmek. GIDA 32 (4): 195-203.
  • Anon 2012. Türk Gıda Kodeksi. Ekmek ve Ekmek Çeflitleri Tebli¤i (2012/2). Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlı¤ı. 4 Ocak 2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • Gül H, Dizlek H. 2008. Kepekli Ekmek Üretiminde Karflılaflılan Sorunlar. Türkiye 10.Gıda Kongresi, 21-23 Mayıs, Erzurum, Türkiye, 379-382.
  • Bafl T. 2013. Anket Nasıl Hazırlanır? Nasıl Uygulanır? Nasıl De¤erlendirilir?Seçkin Yayıncılık, Ankara, Türkiye, 263 s.
  • PASW Statistics 18. 2009. SPSS Inc, Chicago, USA. 8. Bal ZE, Sayılı M, Gözener M. 2013. Tokat ‹li Merkez ‹lçede Ailelerin Ekmek Tüketimleri Üzerine Bir Arafltırma. JAFAG 30(1): 61-69.
  • Akgümüfl fiY. 2010. Sivas ‹linde Ekmek Tüketim Alıflkanlıkları ve Üretici-Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisli¤i Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, Türkiye, 131 s.
  • Demir MK, Kartal H. 2012. Konya ‹linde Farklı Ekmek Çeflitlerini Tüketen Bireyler Üzerinde Yapılan Bir Anket Çalıflması. Teknolojik Arafltırmalar GTED7(3): 59-64.
  • Gül A, Iflık H, Bal T, Özer S. 2003. Bread Consumption and Waste of Households in Urban Area of Adana Province. EJPAU 6(2): 10-16.
  • Tanık O. 2006. Ekmek Üretiminde Kalite Uygulamaları ve Müflteri Memnuniyet Dinamiklerinin Belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tekirda¤, Türkiye, 85 s.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zeynep Aksoylu Bu kişi benim

Nazlı Yeyinli Savlak Bu kişi benim

Çile Yanğıç Bu kişi benim

Özlem Çağındı Bu kişi benim

Ergun Köse Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 39 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Aksoylu, Z. ., Savlak, N. Y. ., Yanğıç, Ç. ., Çağındı, Ö. ., vd. (2014). Manisa İl Merkezinde Bireylerin Ekmek Çeşitlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda, 39(3), 147-154.
AMA Aksoylu Z, Savlak NY, Yanğıç Ç, Çağındı Ö, Köse E. Manisa İl Merkezinde Bireylerin Ekmek Çeşitlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. GIDA. Haziran 2014;39(3):147-154.
Chicago Aksoylu, Zeynep, Nazlı Yeyinli Savlak, Çile Yanğıç, Özlem Çağındı, ve Ergun Köse. “Manisa İl Merkezinde Bireylerin Ekmek Çeşitlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Gıda 39, sy. 3 (Haziran 2014): 147-54.
EndNote Aksoylu Z, Savlak NY, Yanğıç Ç, Çağındı Ö, Köse E (01 Haziran 2014) Manisa İl Merkezinde Bireylerin Ekmek Çeşitlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda 39 3 147–154.
IEEE Z. . Aksoylu, N. Y. . Savlak, Ç. . Yanğıç, Ö. . Çağındı, ve E. . Köse, “Manisa İl Merkezinde Bireylerin Ekmek Çeşitlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”, GIDA, c. 39, sy. 3, ss. 147–154, 2014.
ISNAD Aksoylu, Zeynep vd. “Manisa İl Merkezinde Bireylerin Ekmek Çeşitlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Gıda 39/3 (Haziran 2014), 147-154.
JAMA Aksoylu Z, Savlak NY, Yanğıç Ç, Çağındı Ö, Köse E. Manisa İl Merkezinde Bireylerin Ekmek Çeşitlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. GIDA. 2014;39:147–154.
MLA Aksoylu, Zeynep vd. “Manisa İl Merkezinde Bireylerin Ekmek Çeşitlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Gıda, c. 39, sy. 3, 2014, ss. 147-54.
Vancouver Aksoylu Z, Savlak NY, Yanğıç Ç, Çağındı Ö, Köse E. Manisa İl Merkezinde Bireylerin Ekmek Çeşitlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. GIDA. 2014;39(3):147-54.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/