Deneysel çalışmaların sınırlı ya da imkansız olduğu, pratik ve ekonomik olarak çok sayıda deneyin yapılamadığı koşullarda matematiksel modellemeden büyük ölçüde yararlanılmaktadır. Ülkemizde gıda işleme ile ilgili araştırmalarda ve gıda sanayiinde matematiksel modelleme büyük bir uygulama potansiyeline sahiptir. Yöntemin uygulanabilir hale geçirilmesi ile, tasarım ve üretim aşamasında önemli ekonomik kazançlar ortaya çıkabilecektir. Bu çalışmada matematiksel modelleme ve model geliştirme yöntemi tanıtılmış, gıda sanayiinde modellemenin önemine dikkat çekilerek, uygulama alanlarına örnekler verilmiştir.
Mathematical modelling is widely used in areas where experimental studies are limited or not feasible and where a large number of experiments for workable results cannot be carried out due to practical and economic reasons. Mathematical modelling has a great potential for application in the research related on food processing and in the food industry in Türkiye. The implementation of this technique can avail substantial economic returns at the stages of design and production. In this work, a technique for mathematical modelling and model developing is described and the importance of mathematical modelling in food industry is discussed with reference to some examples for its field of application.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1993 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1993 Cilt: 18 Sayı: 3 |