BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Wine on Coronary Heart Diseases (Turkish with English Abstract)

Yıl 2003, Cilt: 28 Sayı: 4, - , 01.08.2003

Öz

Wine is an alcoholic beverage produced by the fermentation of fresh grape must. it has a different importance for nutritional physiology and habits due to its constituents, nitrogenous substances, vitamins, minerals and phenolic compounds. In recent years, studies related with the functions of foods in diet have increased. Especially anthociyanins, flavonoids and polyphenols which are transmitted from grapes and changed during processing are called attention due to their reducing effects on cardiovascular diseases besides being potential health factors. By taking this situation into consideration, many researches are done about the phenolic compounds transmitted from grape to wine because of their strengthening effects on immune system, preventing effects on artheriosclerosis and platelet aggregation by lowering LDL cholesterol level and healing effects on Alzheimer diseases and some cancer types With this study it is aimed to give knowledge to people living in our country and who are related with the subject about the effects of wine on coronary heart diseases.   

Şarabın Kalp ve Damar Hastalıklarına Etkisi

Yıl 2003, Cilt: 28 Sayı: 4, - , 01.08.2003

Öz

   Şarap, taze üzüm şırasının fermantasyonu ile elde edilen alkollü bir içkidir. Bileşiminde bulunan azotlu maddeler, vitaminler, mineraller ve fenolik bileşiklerden dolayı beslenme fizyolojisi ve alışkanlıkları açısından, alkollü içkiler arasında farklı bir konuma sahiptir.  Son yıllarda diyette yer alan gıdaların fonksiyonlarını ele alan çalışmalar artış göstermiştir, özellikle üzümden geçen ve işleme sırasında oluşan antosiyaninler, flavonoidler ve polifenoller potansiyel sağlık etkeni olmalarının yanı sıra kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaları ile de araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Bu durum dikkate alınarak üzümden şaraba geçen fenolik bileşiklerin; bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kötü huylu kolesterolü (LDL kolesterol) azaltarak damar sertliğini ve kanın pıhtılaşmasını engellemesi ve bu yönüyle özellikle kalp ve damar hastaltklarındaki olumlu etkilerini, alzheimer ve bazı kanser türleri üzerine de iyileştirici etkilerde bulunmasını konu alan pek çok araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu derleme ile ülkemiz insanının ve özellikle konuyla ilgili olanların şarabın kalp ve damar sağlığına etkisi üzerinde bilinçlendirilmesi amaçlanmıştır. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ozan Gürbüz

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 28 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Gürbüz, O. . (2003). Şarabın Kalp ve Damar Hastalıklarına Etkisi. Gıda, 28(4).
AMA Gürbüz O. Şarabın Kalp ve Damar Hastalıklarına Etkisi. GIDA. Ağustos 2003;28(4).
Chicago Gürbüz, Ozan. “Şarabın Kalp Ve Damar Hastalıklarına Etkisi”. Gıda 28, sy. 4 (Ağustos 2003).
EndNote Gürbüz O (01 Ağustos 2003) Şarabın Kalp ve Damar Hastalıklarına Etkisi. Gıda 28 4
IEEE O. . Gürbüz, “Şarabın Kalp ve Damar Hastalıklarına Etkisi”, GIDA, c. 28, sy. 4, 2003.
ISNAD Gürbüz, Ozan. “Şarabın Kalp Ve Damar Hastalıklarına Etkisi”. Gıda 28/4 (Ağustos 2003).
JAMA Gürbüz O. Şarabın Kalp ve Damar Hastalıklarına Etkisi. GIDA. 2003;28.
MLA Gürbüz, Ozan. “Şarabın Kalp Ve Damar Hastalıklarına Etkisi”. Gıda, c. 28, sy. 4, 2003.
Vancouver Gürbüz O. Şarabın Kalp ve Damar Hastalıklarına Etkisi. GIDA. 2003;28(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/