BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Packaging Material, Storage Conditions and Time on the Quality of Refined Sunflower Oil (Turkish with English Abstract)

Yıl 1994, Cilt: 19 Sayı: 1, - , 01.02.1994

Öz

In this research, the effects of packaging material, storage conditions and time on the quality of refined sunflower oil with added antioxidants were determined. Oils in tin can, PET and glass bottles of 11 capacity were obtained from a commercial oil plant. Half of the PET and glass bottles were completely covered with aluminium foil prior to storing all samples before window receiving sunshine and under diffused room light for 5 mo. (June to October). Samples were subjected to Peroxide Value (PV), free Fatty Acids (FFA) and Kreis tests prior to storage and 1 mo. intervals. Results showed that packaging material and storage time had a significant increasing effect on PV and FFA contents whereas the effect of storage conditions was insignificant. However the highest PV and FFA contents (5.09 me/kg and %0.07 oleic acid, respectively) obtained were found to be much lower than the maximum allowable PV (10 me/kg) and FFA (0.3%) values in the Turkish Standard of Sunflower Oil for commercial sale. The Kreis test results of all samples were found to be negative.   

Rafine Ayçiçek Yağı Kalitesi Üzerine Ambalaj ve Saklama Koşulları ile Sürenin Etkileri

Yıl 1994, Cilt: 19 Sayı: 1, - , 01.02.1994

Öz

Antioksidan katkılı rafine ayçiçek yağının kalitesi üzerinde ambalaj ve saklama koşulları ile sürenin etkilerini araştırmayı konu alan bu çalışmada 11 kapasiteli teneke kutu, polietilen teraftalat (PET) ve cam şişeler içindeki yağlar kullanılmıştır. PET ve cam şişelerin yarısı alüminyum folyo ile kaplandıktan sonra tüm örneklerin yarısı güneşli (pencere önü) ve kalan yarısı da doğrudan güneş ışığı almayan fakat aydınlık ortamlarda 5 ay (Haziran-Ekim) süre ile saklanmıştır. Yağ kalitesinin belirlenmesi amacıyla depolamadan hemen önce ve birer ay ara ile peroksit sayısı, serbest yağ asitliği ve Kreis testleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular peroksit sayısı ve serbest yağ asitliği üzerinde ambalajın ve saklama süresinin önemli etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ortamın güneşli veya güneşsiz olmasının etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Ancak tüm örneklerde belirlenen en yüksek ortalama peroksit sayısı (5.09 me/kg) ile serbest yağ asidi miktarı (%0.07 oleik asit), ayçiçek Yağı Standardında belirtilen limit değerlerinin altında kalmıştır. Kreis test sonuçları da yağlarda önemli bir bozulma olmadığını göstermiştir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Pelin Sinağ Bu kişi benim

Hasan Fenercioğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1994
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sinağ, P. ., & Fenercioğlu, H. . (1994). Rafine Ayçiçek Yağı Kalitesi Üzerine Ambalaj ve Saklama Koşulları ile Sürenin Etkileri. Gıda, 19(1).
AMA Sinağ P, Fenercioğlu H. Rafine Ayçiçek Yağı Kalitesi Üzerine Ambalaj ve Saklama Koşulları ile Sürenin Etkileri. GIDA. Şubat 1994;19(1).
Chicago Sinağ, Pelin, ve Hasan Fenercioğlu. “Rafine Ayçiçek Yağı Kalitesi Üzerine Ambalaj Ve Saklama Koşulları Ile Sürenin Etkileri”. Gıda 19, sy. 1 (Şubat 1994).
EndNote Sinağ P, Fenercioğlu H (01 Şubat 1994) Rafine Ayçiçek Yağı Kalitesi Üzerine Ambalaj ve Saklama Koşulları ile Sürenin Etkileri. Gıda 19 1
IEEE P. . Sinağ ve H. . Fenercioğlu, “Rafine Ayçiçek Yağı Kalitesi Üzerine Ambalaj ve Saklama Koşulları ile Sürenin Etkileri”, GIDA, c. 19, sy. 1, 1994.
ISNAD Sinağ, Pelin - Fenercioğlu, Hasan. “Rafine Ayçiçek Yağı Kalitesi Üzerine Ambalaj Ve Saklama Koşulları Ile Sürenin Etkileri”. Gıda 19/1 (Şubat 1994).
JAMA Sinağ P, Fenercioğlu H. Rafine Ayçiçek Yağı Kalitesi Üzerine Ambalaj ve Saklama Koşulları ile Sürenin Etkileri. GIDA. 1994;19.
MLA Sinağ, Pelin ve Hasan Fenercioğlu. “Rafine Ayçiçek Yağı Kalitesi Üzerine Ambalaj Ve Saklama Koşulları Ile Sürenin Etkileri”. Gıda, c. 19, sy. 1, 1994.
Vancouver Sinağ P, Fenercioğlu H. Rafine Ayçiçek Yağı Kalitesi Üzerine Ambalaj ve Saklama Koşulları ile Sürenin Etkileri. GIDA. 1994;19(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/