Besides phosphorus and iron, the contents known as “major metals” such as sodium, potassium, calcium and magnesium of some fruit juices marketed in Ankara province have been investigated and determined in this study as well. In this way, the situation of fruit juices in nutrition physiology has been tried to investigate. All of the examined fruit juices during this study are the products of 1993 and belonging to the same series; have been collected from Ankara markets in August 1993. During sample selection and investigation the PIAR’s research report of 1990 has been taken as essential and; a total of 120 cans of fruit juices from 4 big different companies have been used.
Bu çalışmada, Ankara ilinde tüketime sunulan bazı meyve sularının “major metals” olarak nitelendirilen sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elementlerle, fosfor ve demir içerikleri saptanmıştır. Böylece meyve suların beslenme fizyolojisi açısından durumlarının incelenmesine çalışılmıştır. Araştırma materyali olarak alınan meyve sularının tümü 1993 yılı üretimi olup aynı seriden olmak şartı ile Ağustos 1993 döneminde Ankara piyasasından sağlanmıştır. Örnek seçiminde PİAR’ın 1990 yılı araştırması göz önüne alınarak başlıca 4 büyük firmaya ait toplam 120 kutu meyve suyu kullanılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 20 Sayı: 5 |