In this study, 20 honey samples were obtained from Van city market, and their some physical and chemical analysis were carried out. The following results were found from chemical analysis; dry matter 82.20%, water 17.80%, ash 0.18%, total sugar 76.33%, invert sugar 72.77%, sucrose 3.56%, pH value 4.11, HMF value 25.87 mg/kg, total nitrogen 0.07%, and total acidity (titratable acidity) 24.61 meq/kg. The samples of 1, 2, 12, 13, and 14 have given orange color reaction for Fiehe test, and red color was observed for 15th sample in result of commercial Glucose test. Label information was not enough for majority of honey samples. Finally, packaging properties and undesirable matter content of samples were acceptable when compared with the related standard.
Bu araştırmada Van piyasasında satışa sunulan ballardan 20 örnek alınmış ve bunların bazı fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Kimyasal analiz sonuçlarına göre, ortalama değerler şöyledir. Kurumaddede %82.20; su %17.80; kül %0.18; toplam şeker %76.33; invert şeker %72.77; sakkaroz %3.56; pH değeri 4.11; HMF değeri 25.87 mg/kg; total azot miktarı %0.07 ve toplam asitlik (titrasyon asitliği) 24.61 meq/kg’dır. Fiehe testi sonucunda 1, 2, 12, 13 ve 14 nolu örneklerde portakal kırmızısı renk ve Ticari Glikoz tayininde ise, 15 nolu örnekte kırmızı renk gözlenmiştir. Fiziksel analiz sonuçlarına göre, örneklerin çoğunun etiketleme bakımından standarda uymadığı, bazı örneklerde kristallenmelerin olduğu ambalajlama ve yabancı madde bakımından ise, genelde örneklerin standarda uygun olduğu saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 20 Sayı: 5 |