Plastics are one of the indispensable materials of daily life due to their features such as being easy to process, durable, light and cheap. It is frequently preferred in the food industry due to its advantages, especially in packaging and transportation of products. The plastics are released in nature as smaller particles called microplastics, which are formed due to various environmental factors. Studies have shown that these particles are found in air, water and food. Since microplastics have also been detected in humans, blood and organs, the possible effects of microplastics on human health raise concern. Considering that microplastics have become a global threat to both the environment and human health, it is necessary to identify the sources of contamination of microplastics in food, examine the factors affecting contamination, and develop methods to determine their concentrations in food. In this review, it is aimed to explain the concept of microplastics, summarize the studies on the effects of microplastics on health, and collect and present information about the presence of microplastics in foods, especially milk and dairy products, and their contamination routes. In this review, it is aimed to explain the concept of microplastics, summarize the studies on the effects of microplastics on health, collect information about the presence of microplastics in foods, especially in milk and dairy products, and sources of contamination, and comprehensively examine and present the methods used in the separation phase in the detection of microplastics in foods.
Microplastic food milk and dairy products health isolation methods
Plastikler kolay işlenebilir, dayanıklı, hafif ve ucuz olması gibi özellikleri nedeniyle günlük yaşamın vazgeçilmez malzemelerinden biridir. Gıda sektöründe özellikle ürünlerin ambalajlanması ve taşınması gibi konulardaki avantajları nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Kullanılan plastikler çeşitli çevresel faktörlerle mikroplastik olarak adlandırılan daha küçük parçacıklar halinde doğada serbest kalmaktadır. Yapılan çalışmalar bu parçacıkların havada, suda ve gıdalarda bulunduğunu göstermiştir. İnsanlarda, kanda ve organlarda da tespit edildiği için mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki olası etkileri endişe uyandırmaktadır. Mikroplastiklerin hem çevre hem de insan sağlığı için küresel bir tehdit haline geldiği göz önüne alındığında, mikroplastiklerin gıdaya olan kontaminasyon kaynaklarının belirlenmesi, kontaminasyonu etkileyen faktörlerin irdelenmesi ve gıdalardaki miktarlarının belirlenmesi için yöntemlerin geliştirilmesi gereklidir. Bu derlemede mikroplastik kavramının açıklanması, mikroplastiklerin sağlık üzerine olan etkileri ile ilgili yapılan çalışmaların özetlenmesi, gıdalarda özellikle süt ve süt ürünlerindeki mikroplastik varlığı ve kontaminasyon kaynakları ile ilgili bilgilerin toplanması ve gıdalarda mikroplastiklerin tespitinde ayırma aşamasında kullanılan yöntemlerin kapsamlı bir şekilde incelenerek sunulması amaçlanmıştır.
Mikroplastik gıda süt ve süt ürünleri sağlık ayırma yöntemleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği, Süt Teknolojisi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 23 Şubat 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 49 Sayı: 2 |