Bu çalışmada, yumurta tavuğu yemlerinde %2 ve 4 düzeydeki 3 farklı yağ kaynağının (balık, keten ve ayçiçek yağları); canlı ağırlık değişimi, günlük yem tüketimi, 1 kg yumurta üretimi için tüketilen yem miktarı, günlük yumurta verimi, yumurta ağırlığı, hasarlı yumurta oranı, özgül ağırlık ile yumurta
sarı, kabuk ve ak ağırlığı oranlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan 34 haftalık yaşta 120 adet yumurtacı hibrit (İsabrovvn) her birinde 20 adet tavuk bulunacak şekilde 6 gruba (ayçiçek yağı (AY), keten yağı (KY) ve balık yağı (BY) içeren 3 farklı yağ kaynağı ile rasyonda
%2 ve 4 yağ içeren 2 farklı düzey) ayrılmıştır. Deneme süresince en düşük günlük yem tüketimi AY4 grubunda, en yüksek ise BY2 grubunda tespit edilmiştir. Diğer yandan, 0-56. günler arasında her kg yumurta verimi için tüketilen yem miktarı AY4 grubunda en düşük, BY2 grubunda ise en yüksek bulunmuştur. Rasyona iki farklı düzeyde katılan yağ kaynakları yumurta ağırlığını etkilemiştir (p<0.05). 0-56. günler arasında en düşük yumurta ağırlığı KY2 grubunda ve en yüksek ise BY2 grubunda saptanmıştır (p<0.001). Yağ kaynağına göre BY2 grubu tavuklardan elde edilen yumurtaların ağırlık ortalamaları 29-42., 43-56. ve 0-56. günler arasında, AY2 ve KY2 gruplarından daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). 0-14., 15-28. ve 0-56. günler arasında
BY4 grubu tavuklardan elde edilen yumurtaların ağırlık ortalamaları da AY4 grubuna göre daha fazladır (p<0.05). Ayrıca, 43-56. ve 0-56. günler arasında KY4 grubu tavuklardan elde edilen yumurtaların ağırlık ortalaması AY4 grubundaki yumurtalardan daha yüksektir (p<0.05). Deneme boyunca ve 15-28. günler arasında BY4 grubu tavuklardan elde edilen hasarlı yumurta oranı KY4 grubuna göre daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Diğer yandan, AY4 grubundan
8. haftada elde edilen yumurtaların özgül ağırlıkları da KY4 ve BY4 gruplarına göre daha düşük olduğu görülmüştür (p<0.05). Denemenin başlangıcında, 2. ve 4. haftasında toplanan yumurtaların sarı ağırlık ortalamaları arasındaki farklar istatistiksel yönden önemli bulunmuştur (p<0.05). Kabuk ağırlık oranları bakımından sadece 4. haftada uygulama grupları arasında farklılık görülmüştür (p<0.05). Bu dönemde en yüksek yumurta kabuk ağırlığı oranı BY4 grubunda ulaşılmışken, en düşük yumurta kabuk ağırlığı oranı ise BY2 grubunda tespit edilmiştir (p<0.05). Ayrıca, AY2 grubu tavuklardan elde edilen yumurtaların kabuk oranı, BY4 grubuna göre daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Ak ağırlık
oranında farklılık sadece deneme başlangıcında toplanan yumurtalarda saptanmıştır (p<0.001).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Sayı: 5 |