Özet
Amaç: Malatya kayısıları fenolik bileşikler
bakımından oldukça önemli bir kaynaktır. Fenolik bileşikler gıdalarda tat-koku
oluşumundaki etkileri, antioksidan ve antimikrobiyal etkiye sahip olmaları
bakımından önem taşırlar. Bu çalışmada farklı kurutma tekniklerinin Alkaya
kayısı çeşidinde bulunan fenolik bileşikler üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Materyal ve Yöntem: Bu amaçla Alkaya kayısı örneğine güneşte
kurutma (GK), kükürtlü kurutma (KK) ve fırın kurutma (FK) yöntemleri
uygulanmıştır.
Bulgular ve Sonuç: Toplam fenolik madde miktarı (TFM)
Folin-Ciocalteu yöntemi modifiye edilerek spektrofotometrik olarak 765 nm dalga
boyunda saptanmıştır. Örneklerin TFM değerleri Gallik Asit Eşdeğeri (GAE)
cinsinden hesaplanmıştır. Alkaya yaş kayısı örneğinde TFM miktarı 268,97 mg
GAE100g KM-1 saptanırken, GK, KK ve FK yöntemlerinde sırasıyla
179,91, 451,67 ve 167,13 mg GAE100g KM-1 TFM miktarları tespit
edilmiştir. KK yönteminde kükürt uygulaması ve miktarına bağlı olarak TFM
miktarında artış saptanmıştır.
Abstract
Objective: Malatya apricots are an important source
of phenolic compounds. Phenolic compounds are important in terms of their
effects on taste-smell formation and antioxidant and antimicrobial effect in
foods. In this study, the effect of different drying techniques on phenolic
compounds in Alkaya apricot cultivars was investigated.
Materials and Methods: For this purpose, sundried (S), sulfur
drying (SD) and oven drying (OD) methods were applied to Alkaya apricot sample.
Resultand and Conclusion: The amount of total phenolic content
(TPC) was modified determined spectrophotometrically at a
wavelength of 765 nm by modifying the Folin-Ciocalteu method. TPC amount values
of the samples were calculated in Gallic Acid Equivalent (GAE). While the
amount of TFM in the apricot sample was 268.97 mg GAE100g KM-1, it
was determined that the amounts of 179.91, 451.67 and 167.113 mg GAE100g KM-1
TPC were determined respectively in S, SD and OD methods.
Alkaya Apricot Different Drying Methods Total Phenolic Content
Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü
TAGEM/HSGYAD/13/A05/P03/ 39
Bu çalışma, TAGEM/HSGYAD/13/A05/P03/ 39 No’lu proje kapsamında gerçekleştirilmiş olup, projeye destek veren Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar genel Müdürlüğü’ne teşekkür ederim
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM/HSGYAD/13/A05/P03/ 39 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 22 |