Bu çalışmada öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin öğretimsel liderliği ile örgütsel öğrenme arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma modellerinden ilişkisel (korelasyonel) araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Düzce Merkez ilçede ortaokul kademesinde görev yapan ve seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenen 341 öğretmen oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Öğretimsel Liderlik Ölçeği ve Örgütsel Öğrenme Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Öğretmenlerin, okul yöneticilerinin öğretimsel liderliğine ilişkin algı düzeyleri ile örgütsel öğrenmeye ilişkin algı düzeylerini tespit etmek için aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için ise Spearman Korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, araştırmaya katılan öğretmenlerin, okul yöneticilerinin öğretimsel liderliğine ilişkin algılarının “sıklıkla” düzeyinde olduğu; öğretimsel liderliğin her bir boyutuna ilişkin öğretmen algılarının “sıklıkla” düzeyinde olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin örgütsel öğrenmeye ilişkin algı düzeylerinin “katılıyorum” düzeyinde olduğu; örgütsel öğrenme boyutları arasında öğretmenler tarafından en yüksek düzeyde algılanan boyutun “güven ve iş birliği iklimi”, en düşük düzeyde algılanan boyutun ise “mesleki gelişim” olduğu tespit edilmiştir. Öğretimsel liderliğin genel ortalaması ile örgütsel öğrenmenin alt boyutlarından “Güven ve İş Birlikçi İklim”, “Paylaşılan ve Gözlenen Vizyon”, “İnisiyatif ve Risk Alma”, “Mesleki Gelişim” ve Örgütsel Öğrenme ölçeğinin geneli arasında pozitif yönlü, istatistiksel olarak anlamlı ve orta düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür.
Bu araştırma için Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etik kurulundan 25/04/2024 ve 2024/95 sayılı etik izin alınmıştır.
This study aims to examine the relationship between school administrators' instructional leadership and organizational learning according to teachers' perceptions. The correlational research model, one of the quantitative research models, was used in the study. The sample of the study consisted of 341 teachers working at the secondary school level in the central district of Düzce in the 2023-2024 academic year and determined by random sampling method. Data were collected through Personal Information Form, Instructional Leadership Scale and Organizational Learning Scale. Arithmetic mean and standard deviation values were calculated to determine teachers' perception levels of school administrators' instructional leadership and organizational learning. Spearman correlation analysis was used to reveal the relationship between the variables. According to the results of the study, it was revealed that the perceptions of the teachers participating in the study regarding the instructional leadership of the school administrators were at the level of “frequently” and the perceptions of the teachers regarding each dimension of instructional leadership were at the level of “frequently”. It was determined that teachers' perception levels of organizational learning were at the level of “agree”; among the organizational learning dimensions, the dimension perceived by teachers at the highest level was “climate of trust and cooperation” and the dimension perceived at the lowest level was “professional development”. There is a positive, statistically significant and moderate relationship between the overall average of instructional leadership and the sub-dimensions of organizational learning such as “Trust and Collaborative Climate”, “Shared and Observed Vision”, “Initiative and Risk Taking”, “Professional Development” and the overall Organizational Learning scale.
School Administrator Instructional Leadership Organizational Learning
For this research, ethical permission numbered 25/04/2024 and 2024/95 was obtained from Düzce University Scientific Research and Publication Ethics Committee.
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Eğitimde Liderlik |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Erken Görünüm Tarihi | 30 Temmuz 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 23 Ocak 2025 |
| Kabul Tarihi | 17 Haziran 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 13 Sayı: 2 |