Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott Meyve Ve Yaprak Özütlerinin Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi

Yıl 2024, Cilt: 5 Sayı: 1, 31 - 38, 29.05.2024

Öz

Aronia melanocarpa (Michaux) Elliot, Rosaceae familyasının bir üyesi olup, çok yıllık bir çalı formunda ve üzümsü meyveleri olan bir bitkidir. Kuzey Amerika ve Kanada’nın doğusu orjinli olan aronya, 2012 yılından itibaren Türkiye’de de yetiştirilmektedir. İçeriğinde yüksek oranda polifenoller bulundurması ve üzümsü meyveler içerisinde en yüksek antosiyanin miktarına sahip olmasıyla birçok araştırmacının dikkatini çekmiştir. Aronya bitkisinin farklı kısımları ile yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda bu bitkinin sindirim sistemi hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar ve çeşitli kanser türleri üzerinde koruyucu etkisinin olduğu gösterilmiştir.
Bu çalışmanın amacı, Ankara-Gölbaşı’nda agro-ekolojik koşullarda yetiştirilen aronya bitkisinin meyve ve yaprak kısımlarının metanol özütlerinin antimikrobiyal, antioksidan ve sitotoksik aktivitelerinin tespit edilmesidir. Bu amaçla bitkinin yaş ve kuru meyveleri ile yapraklarından metanol özütleri elde edilmiş, bu özütlerin farklı patojen mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal aktiviteleri mikrodilüsyon yöntemi ile antioksidan kapasiteleri ise DPPH serbest radikalini süpürme testi ile belirlenmiştir. Ayrıca özütlerin sağlıklı L929 fibroblast hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisi MTT testi ile tespit edilmiştir.
En yüksek antimikrobiyal etkinin, kuru meyve özütünün Staphylococcus aureus ATCC 25923 üzerine (Minimum inhibitör konsantrasyon değeri: 12,5 mg/mL) olduğu, özütlerin tümünün yüksek DPPH süpürücü etkiye sahip olduğu ve en yüksek antioksidan aktiviteyi ise yaş meyve özütünün gösterdiği (IC50: 0,71 ± 0,12 µg/mL) tespit edilmiştir. Özütler çalışılan dozlarda sağlıklı hücrelerin canlılığını yüksek oranda etkilememiş; özellikle düşük dozlarda ISO standartlarının kabul sınırları dahilinde olan %70 ve üzeri canlılık gözlemlenmiştir.

Kaynakça

  • Gironés-Vilaplana, A., Baenas, N., Villaño, D., Speisky, H., García-Viguera, C., and Moreno, D.A. (2014). Evaluation of Latin-American fruits rich in phytochemicals with biological effects. Journal of Functional Foods, 7, 599–608. https://doi.org/10.1016/j.jff.2013.12.025.
  • İşbilir, G., Gökmen, A. Ş. C. I., İsmail, A. L., ve Özdemir, E. (2023). Bitkisel yağların tıbbi ve aromatik kullanımı. International Journal of Sustainability, 1(1):93-111.
  • Denev, P., Kratchanova, M., Petrova, I., Klisurova, D., Georgiev, Y., Ognyanov, M., and Yanakieva, I. (2018). Black chokeberry (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot) fruits and functional drinks differ significantly in their chemical composition and antioxidant activity. Journal of Chemistry, 9574587.
  • Oszmiański, J., and Lchowicz, S. (2016) Effect of the production of dried fruits and juice from chokeberry (Aronia melanocarpa L.) on the content and antioxidative activity of bioactive compounds. Molecules, 21(8), 1098.
  • Chrubasik, C., G. Li and Chrubasik, S. (2010). The clinical effectiveness of chokeberry: A systematic review. Phytotherapy Research, 24, 1107-1114.
  • Graves, S. E. (2013). Excretion of Phenolic Compounds After Consumption of Fresh versus Aged Chokeberry Juice in Rats, University of Arkansas, Fayetteville Follow Date of Graduation 8 Thesis.
  • Tolić, M.T., Krbavčić, I. P., Vujević, P., Milinović, B., Jurčević, I. L. and Vahčić, N. (2017). Effects of weather conditions on phenolic content and antioxidant capacity in juice of chokeberries (Aronia melanocarpa L.). Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 67(1), 50-51. DOI: 10.1515/pjfns-2016-0009.
  • Lee, H.Y. (2019). Optimization of cyanidin-3-O-galactoside production from Aronia melanocarpa Elliot from nonthermal ultrasonic extraction process by response surface methodology. Applied Sciences, 9(6), 1203.
  • Valcheva-Kuzmanova, S.V., and Belcheva, A. (2006). Current knowledge of Aronia melanocarpa as a medicinal plant. Folia Medica, 48, 11-17.
  • Puupponen-Pimi ̈a. R., Nohyne,k L., Alakomi, H. and Oksman-Caldentey, K. (2005). The action of berry phenolics against humanintestinal pathogens, Biofactors, 23(4), 243-251.
  • Jaroniewski, W. (1998). Aronia czarnoowocowa w lecznictwie i dietetyce. Wiadomości Zielarskie, 40(07-08).
  • Hardin, J.W. (1973). The enigmatic chokeberries (Aronia, Rosaceae), 100(3), 178-84.
  • Strigl, A.W., Leitner, E., and Pfannhauser, W. (1995). Die schwarze Apfelbeere (Aronia melanocarpa) als Natürliche Farbstoffquelle. Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 91,177-80.
  • Ara, V. (2002). Schwarzfruchtige Aronia: Gesund –und bald “in aller Munde”? Flüssiges Obst, 10, 653-8.
  • Kokotkiewicz, A., Jaremicz, Z., and Luczkiewicz, M. (2010). Aronia plants: A review of traditional use, biological activities, and perspectives for modern medicine. Journal of Medicinal Food, 13(2), 255–269.
  • Clinical and laboratory Standarts Institute (CLSI, 2018). M44 Method for Antifungal Disk Diffusion Susceptibility Testing of Yeasts, 3rd Edition. https://clsi.org/standards/products/microbiology/documents/m44/ (Son Erişim Tarihi:22.06.2022)
  • Clinical and laboratory Standarts Institute (CLSI, 2015). M07-A10 - Methods for Dilution Antimicrobial Susceptibility Tests for Bacteria that drow aerobically; approved standart-10th edition.
  • Clinical and laboratory Standarts Institute (CLSI, 2018). M100 Performance Standart for Antimicrobial Susceptibility testing, 28th Edition. https://clsi.org/media/1930/m100ed28_sample.pdf (Son Erişim Tarihi: 22.06.2022)
  • Braca, A., De Tommasi, N., Di Bari, L., Pizza, C., Politi, M., and Morelli, I. (2001). Antioxidant principles from Bauhinia tarapotensis. Journal of Natural Products, 64(7), 892-895.
  • TS EN ISO 10993-5 Biological evaluation of medical devices - Part 5: Tests for in vitro cytotoxicity, 2020. https://intweb.tse.org.tr/Standard/Standard/Standard.aspx?081118051115108051104119110104055047105102120088111043113104073089106102050106050101105074084068. (Son Erişim Tarihi:27.06.2022)
  • Alberto, M.R., Canavosio, M. A. R. and Manca de Nadra, M.C. (2006). Antimicrobial effect of polyphenols from apple skins on human bacterial pathogens. Electronic Journal of Biotechnology, 9(3), 693-700.
  • Cisowska, A., Wojnicz, D., Hendrich, and A.B. (2011). Anthocyanins as antimicrobial agents of natural plant origin. Natural Product Communications, 6(1), 149-156.
  • Liepiņa, I., Nikolajeva, V., and Jākobsone, I. (2013). Antimicrobial activity of extracts from fruits of Aronia melanocarpa and Sorbus aucuparia. Environmental and Experimental Biology, 11(4), 195-199.
  • Efenberger-Szmechtyk, M., Nowak, A., Czyżowska, A., Kucharska, A. Z., and Fecka, I. (2020). Composition and antibacterial activity of Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot, Cornus mas L. and Chaenomeles superba Lindl. leaf extracts. Molecules, 25(9), 1-21.
  • Tian, Y., Puganen, A., Alakomi, H. L., Uusitupa, A., Saarela, M., and Yang, B. (2018). Antioxidative and antibacterial activities of aqueous ethanol extracts of berries, leaves, and branches of berry plants. Food Research International, 106, 291-303.
  • Cvetanović, A., Zengin, G., Zeković, Z., Švarc-Gajić, J., Ražić, S., Damjanović, A., Mašković P., and Mitić, M. (2018). Comparative in vitro studies of the biological potential and chemical composition of stems, leaves and berries Aronia melanocarpa's extracts obtained by subcritical water extraction. Food and Chemical Toxicology, 121, 458.
  • Oszmiański, J., and Wojdylo, A. (2005). Aronia melanocarpa phenolics and their antioxidant activity. European Food Research and Technology, 221, 809–813. https://doi.org/10.1007/s00217-005-0002-5.
  • Szopa, A., Kokotkiewicz, A., Kubica, P., Banaszczak, P., Wojtanowska-Krośniak, A., Krośniak, M., Marzec-Wróblewska, U., Badura, A., Zagrodzki, P., Bucinski, A., Luczkiewicz, M., and Ekiert, H. (2017). Comparative analysis of different groups of phenolic compounds in fruit and leaf extracts of Aronia sp.: A. melanocarpa, A. arbutifolia, and A. prunifolia and their antioxidant activities. European Food Research and Technology, 243, 1645–1657.
  • Lee, J. E., Kim, G. S., Park, S., Kim, Y. H., Kim, M. B., Lee, W. S., Jeong, S.W., Lee, S.J., Jin, J.S., and Shin, S. C. (2014). Determination of chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenol components using liquid chromatography–tandem mass spectrometry: Overall contribution to antioxidant activity. Food Chemistry, 146, 1-5.
  • Zdunić, G., Aradski, A. A., Gođevac, D., Živković, J., Laušević, S. D., Milošević, D. K., and Šavikin, K. (2020). In vitro hypoglycemic, antioxidant and antineurodegenerative activity of chokeberry (Aronia melanocarpa) leaves. Industrial CropFFs and Products, 148, 112328.
  • Benvenuti, S., Pellati, F., Melegari, M. A., and Bertelli, D. (2004). Polyphenols, anthocyanins, ascorbic acid, and radical scavenging activity of Rubus, Ribes, and Aronia. Journal of Food Science, 69(3), FCT164-FCT169.
  • Lim, J. D., Cha, H. S., Choung, M. G., Choi, R. N., Choi, D. J., and Youn, A. R. (2014). Antioxidant activities of acidic ethanol extract and the anthocyanin rich fraction from Aronia melanocarpa. Korean Journal of Food and Cookery Science, 30(5), 573-578.
  • Thi, N. D., and Hwang, E. S. (2016). Effects of drying methods on contents of bioactive compounds and antioxidant activities of black chokeberries (Aronia melanocarpa). Food Science and Biotechnology, 25, 55-61.
  • Sidor, A., and Gramza-Michałowska, A. (2019). Black chokeberry Aronia melanocarpa L. A qualitative composition, phenolic profile and antioxidant potential. Molecules, 24(20), 3710. [35] Owczarek, K., Sosnowska, D., Kajszczak, D., and Lewandowska, U. (2022). Evaluation of phenolic composition, antioxidant and cytotoxic activity of Aronia melanocarpa leaf extracts. Journal of Physiology and Pharmacology, 73(2), 233-243. [36] Caliskan, Z., Yucel, M.F., Celikok, Y., Guler, V., and Duranay, S. (2023). A preliminary study of the anti-proliferative effect of Aronia melanocarpa extract on human colon cancer cells and its relation with human TERT protein. Experimental Biomedical Research, 6(2), 88-98. https://doi.org/10.30714/j-ebr.2023.172.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hücre Gelişimi, Proliferasyon ve Ölümü, Bakteriyoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nebahat Aytuna Çerçi 0000-0002-7864-7213

Meryem Burcu Külahcı 0000-0002-5007-5209

Betul Aydin 0000-0002-9092-1350

Ebru Beyzi 0000-0002-5292-9554

Abdulkadir Arslan 0000-0002-1387-4714

Sevinç Demir 0000-0003-4745-685X

Yayımlanma Tarihi 29 Mayıs 2024
Gönderilme Tarihi 18 Ocak 2024
Kabul Tarihi 30 Nisan 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çerçi, N. A., Külahcı, M. B., Aydin, B., Beyzi, E., vd. (2024). Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott Meyve Ve Yaprak Özütlerinin Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi. Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi, 5(1), 31-38.
AMA Çerçi NA, Külahcı MB, Aydin B, Beyzi E, Arslan A, Demir S. Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott Meyve Ve Yaprak Özütlerinin Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi. GÜFFD. Mayıs 2024;5(1):31-38.
Chicago Çerçi, Nebahat Aytuna, Meryem Burcu Külahcı, Betul Aydin, Ebru Beyzi, Abdulkadir Arslan, ve Sevinç Demir. “Aronia Melanocarpa (Michx.) Elliott Meyve Ve Yaprak Özütlerinin Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi”. Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi 5, sy. 1 (Mayıs 2024): 31-38.
EndNote Çerçi NA, Külahcı MB, Aydin B, Beyzi E, Arslan A, Demir S (01 Mayıs 2024) Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott Meyve Ve Yaprak Özütlerinin Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi. Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi 5 1 31–38.
IEEE N. A. Çerçi, M. B. Külahcı, B. Aydin, E. Beyzi, A. Arslan, ve S. Demir, “Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott Meyve Ve Yaprak Özütlerinin Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi”, GÜFFD, c. 5, sy. 1, ss. 31–38, 2024.
ISNAD Çerçi, Nebahat Aytuna vd. “Aronia Melanocarpa (Michx.) Elliott Meyve Ve Yaprak Özütlerinin Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi”. Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi 5/1 (Mayıs 2024), 31-38.
JAMA Çerçi NA, Külahcı MB, Aydin B, Beyzi E, Arslan A, Demir S. Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott Meyve Ve Yaprak Özütlerinin Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi. GÜFFD. 2024;5:31–38.
MLA Çerçi, Nebahat Aytuna vd. “Aronia Melanocarpa (Michx.) Elliott Meyve Ve Yaprak Özütlerinin Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi”. Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 1, 2024, ss. 31-38.
Vancouver Çerçi NA, Külahcı MB, Aydin B, Beyzi E, Arslan A, Demir S. Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott Meyve Ve Yaprak Özütlerinin Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi. GÜFFD. 2024;5(1):31-8.