Güncel Sayı

Cilt: 5 Sayı: 2, 28.11.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makaleleri

Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik ve İstatistik alanlarında yapılan özgün ve nitelikli akademik çalışmaları bilim dünyasına sunmayı amaçlamaktadır.

Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi’nde, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik ve İstatistik alanlarında uluslararası özgünlük taşıyan nitelikli araştırma ve derleme makaleleri yayımlanacaktır. Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi yılda iki kez elektronik olarak Türkçe yayım yapan hakemli, ulusal ve akademik bir dergidir. Dergiye gönderilen makaleler amaç, kapsam ve yeterlilik kriterleri bakımından editör tarafından değerlendirilerek uygun bulunanlar alan editörlerine yönlendirilmektedir. Kör hakemlik uygulanarak en az iki uzman hakem görüşü ile makale inceleme aşaması tamamlanmaktadır. Dergiye gönderilen makalelerin içerikleri özgün, daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

Araştırma Makalesi: Orijinal bir araştırmayı bulgu ve sonuçlarıyla yansıtan yazılardır. Çalışmanın özgün ve bilime katkısı olmalıdır.

Derleme Makalesi: Yeterli sayıda bilimsel makaleyi tarayıp, konuyu bugünkü bilgi ve teknoloji düzeyinde özetleyen, değerlendirme yapan ve bulguları karşılaştırarak yorumlayan yazılardır. Derleme makalelerde, ağırlıklı olarak son 5 yıla ait kaynaklar kullanılmalıdır.

Araştırma Makalesi: Orijinal bir araştırmayı bulgu ve sonuçlarıyla yansıtan yazılardır. Çalışmanın özgün ve ulusal bilime katkısı olmalıdır.

Derleme Makalesi: Yeterli sayıda bilimsel makaleyi tarayıp, konuyu bugünkü bilgi ve teknoloji düzeyinde özetleyen, değerlendirme yapan ve bulguları karşılaştırarak yorumlayan yazılardır. Derleme makalelerde, ağırlıklı olarak son 5 yıla ait kaynaklar kullanılmalıdır.

Makale başvurusu yapılırken beş dosyanın yüklenmesi gerekmektedir:

1- Kapak sayfası:

Makale başlığı her kelimenin ilk harfi büyük ve diğerleri küçük harflerle sayfaya ortalı olarak yazılmalıdır. Yazar ya da yazarlarının adı – soyadı ve ORCID numaraları yazılmalıdır. Makale kapak sayfasına, Formlar kısmından ulaşabilirsiniz.

2- Kontrol Sayfası: “Makale Kontrol Formu” doldurulmalıdır. İlgili Forma, Formlar sayfasından “Kontrol Listesi Formu” bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu formun doldurulmadığı ve Dergi formatına uygun olmayan makaleler değerlendirilmeye alınmayacaktır.

3- Makale metni: Dergi yazım kurallarına ve makale şablonuna uygun olarak hazırlanan makale  tüm formlar ile birlikte yüklenmelidir. “Makale şablonu” na Formlar sayfasından ulaşabilirsiniz.

4- Telif Hakkı Devir Formu: Makalelerin telif hakkı devri için doldurulması gereken Telif hakkı devir formunun tüm yazarlar tarafından imzalanması gerekmektedir. Formlar sayfasından “Telif Hakkı Devir Formu” bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz. Yazarlar tarafından imzalandıktan sonra tarayıcıdan geçirilmeli ve elektronik dosya olarak yüklenmelidir. Bu formun farklı kopyaları başka şehirlerde yaşayan yazar(lar) tarafından ayrı ayrı imzalanıp yüklenebilir. Makale basım için kabul edilmezse, telif devir formunun yasal bir önemi kalmaz ve hükümsüz olarak kabul edilir. İlgili forma “Formlar” sayfasından ulaşabilirsiniz.

5. Hakem Öneri Formu: En az 2 en fazla 4 hakem önerilmesi gerekmektedir. İlgili forma “Formlar” sayfasından ulaşabilirsiniz.

Makale Yazım Kuralları

MAKALENİN HAZIRLANMASI

Başvuru yapılan eserlerde yazarlarla ilgili bilgiler hariç, diğer tüm bölümler “Makale Hazırlama” bölümünde verilen detaylar göz önünü alınarak hazırlanmalıdır.
Dergiye gönderilecek makaleler, Microsoft Office Word 2010 ve üzeri bir kelime işlemci ile hazırlanması gerekmektedir. Tüm bölümler Times New Roman karakterinde 11 punto ile, sağa ve sola dayalı olarak satır aralıkları tek olarak ayarlanmalı Kaynaklar ise Times New Roman karakterinde 10 punto sağa ve sola dayalı olarak satır aralıkları tek olarak ayarlanmalıdır. Her paragraf arasında bir satır boşluk bırakılmalı, paragraf başlarında içerden başlanmamalıdır (Tab tuşu kullanılmamalıdır). Araştırma makaleleri, çizelge ve şekiller dâhil toplam 22 sayfayı, derleme makaleler de 30 sayfayı geçmemelidir. Editör, makalelerin kısaltılmasını isteyebilir.

Türkçe Makale başlığı; Times New Roman, 14 punto (koyu) ile başlıktaki kelimelerin ilk harfi büyük olacak şekilde sayfa ortalanarak yazılmalıdır. Yazar adı veya adları; ünvan belirtilmeden, İsim ve Soyad’ın başharfleri büyük harf ile, birden fazla yazarlarda aralarına virgül konularak, Times New Roman, 11 punto ve sayfa ortalanarak yazılmalıdır. Yazarın/ların adresi/leri; Yazar adının hemen altına boşluk bırakılmadan, Times New Roman, 11 punto ve italik olarak yazılmalıdır. Adresleri aynı olan yazarlar için tek adres, farklı yazar adresleri alt alta boşluk bırakılmadan yazılmalıdır. Sorumlu yazarının bilgileri; Ünvansız Ad SOYAD ve e-posta adresi, aralarına virgül konularak 1. sayfanın altına dipnot olarak, Times New Roman, 8 punto ile yazılmalıdır.

Makale Metni:

Türkçe Öz; Çalışmanın amacını, temel ve önemli sonuçlarını içermelidir. Öz ve Abstract metni Times New Roman yazı karakterinde, 8 punto ve italik olarak yazılmalıdır. En fazla 200 kelime olmalıdır. Öz/Abstract, Öne çıkanlar/Highlights başlıkları ve İngilizce Makale Adı (Manuscript Title) Times New Roman, 11 punto ve koyu olarak yazılmalıdır.Öne çıkanlar/Highlights boşluksuz 100 karakteri geçmemelidir.  Makale Bilgileri/Article Info, Anahtar kelimeler/Keywords başlıkları Times New Roman, 8 punto ve koyu olarak, içerikleri ise Times New Roman, 8 punto ve italik olarak yazılmalıdır. En az 2 en fazla 5 adet anahtar kelime verilmeli, ilk harfleri büyük yazılmalıdır. Makalelerin İngilizce özetinin (Abstract), anadili İngilizce olan ve konuya hâkim bir bilim insanı tarafından kontrol edilmesi önerilir.

Makale, farklı ana başlıklarla bölümlere ayrılmalı ve her bölüm başlığı numaralandırılmalıdır. Numaralandırma işlemleri ana bölümler için 1’den başlamalı ve tüm ana başlıklar (Öz, Teşekkür ve Kaynaklar hariç) 2., 3., … olarak devam etmelidir. İkincil başlıklar ana bölüm numaralandırmasına uygun olarak 1.1., 1.2., 1.3., … şeklinde devam etmelidir. Ana başlıklar sola dayalı Times New Roman, 11 punto, koyu ve büyük harf ile yazılmalıdır. Aşağıda bir örnek verilmiştir:

ÖZ

ABSTRACT

1. GİRİŞ

2. MATERYAL VE YÖNTEM

2.1. Materyal

2.2. Karakterizasyon

3. BULGULAR

4. TARTIŞMA

TEŞEKKÜR

ÇIKAR ÇATIŞMASI/ÇAKIŞMASI BİLDİRİMİ

ARAŞTIRMACILARIN KATKI ORANI BEYANI

KAYNAKLAR

EKLER

Şekiller/ Resimler/ Fotoğraflar

Sayfa sınırlarını aşmayacak şekilde ortalanarak, net ve okunaklı olmalıdır. Sıra ile numaralandırılmalıdır. Şekil numara ve adları şeklin altında ortalanarak ve sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olarak italik verilmelidir. Şekiller ya bir çizim programı ile çizilmiş olmalı ya da en az 300 dpi çözünürlükte taranmış olmalıdır. Şekil olarak gösterilen grafik, resim ve metin kutularında yer alan yazı ve sayıların büyüklüğü makale içinde Times New Roman karakteri ile yazılmış 9 punto boyutundaki bir yazının büyüklüğünden az olmamalıdır. Şekilden önce, şekil adından önce ve sonra birer satır boşluk bırakılmalıdır. Şekiller metin içine yerleştirilirken mutlaka şekilden önce atıfta bulunulmalıdır.

Çizelgeler

Sayfa sınırlarını aşmayacak şekilde ortalanarak konulmalıdır. Sıra ile numaralandırılmalıdır. Çizelge numara ve adları, çizelgenin üstünde tek satır boşluk ile sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde ortalanarak italik yazılmalıdır. Çizelge adı yazılırken üstte ve altta birer satır, çizelgeden sonra yine bir satır boşluk bırakılmalıdır. Çizelgelerde çizelgeden önce mutlaka metin içerisinde atıfta bulunulmalıdır. Çizelge satır ve sütunlarındaki rakam ve yazılar Times New Roman 11 punto ile yazılmalıdır. Ancak zorunlu kalınan durumlarda yazı boyutu yazı sınırlarını geçmeyecek şekilde en az 9 puntoya kadar düşürülebilir.

Denklemler

Metin içerisine yazılacak denklemler, Word yazım programındaki Mathtype ile sola dayalı olarak yazılmalı ve eşitliklere sağa dayalı olarak parantez içerisinde sıra ile numara verilmelidir.

Semboller

Makale çok sayıda sembol içeriyor ya da makaledeki sembollerin açıklanması gerekiyorsa uluslararası standarda uygun olarak, semboller, kaynaklardan önce, Times New Roman 11 punto ile italik yazılmalıdır. Makalede ondalık gösterimde virgül kullanılmalı, binlikleri ayırırken virgül veya nokta kullanılmamalı gerekiyorsa tek boşluk kullanılmalıdır.

Etik Kurul/İzin Bildirimi

Gerekli olan çalışmalar için uygun kurumdan alınmış "Etik Kurul/İzin"e ait belgelerin tarih ve sayısı mutlaka belirtilmelidir. Aksi durumda makale değerlendirmeye alınmayacaktır. 


Kaynaklar

Metin İçinde Kaynak Gösterimi:

Kaynak Numara ile gösterilmeli ve köşeli parantez kullanılmalıdır.

“Probiyotikler, bireylerin intestinal mikrobiyal dengesini koruyarak veya geliştirerek tüketici sağlığına yararlı olan mikrobiyal yem ve gıda katkıları olarak tanımlanmaktadır” [1].
Gürsoy vd., “probiyotikleri, bireylerin intestinal mikrobiyal dengesini koruyarak veya geliştirerek tüketici sağlığına yararlı olan mikrobiyal yem ve gıda katkıları olarak tanımlanmaktadırlar” [1].
Numaralandırmada; ilk kaynağa köşeli parantez içerisinde [1] numarası verilir, nokta parantez dışına konulur. Daha sonra gelen kaynaklara bir sonraki sayı verilerek devam edilir. Kaynak numaraları birbirini takip ediyorsa, birincisi ve sonuncusunun numaraları aralarına çizgi [-] konularak yazılır. Örneğin; 3’den 8’e kadar olan kaynaklar birbirinin devamı ve ayrıca 13. kaynaktan alıntı yapılmış ise bu durum metin içinde aşağıdaki gibi gösterilir.

Örnek

[3-8, 13].
Kaynaklar Listesinin Hazırlanması

Kaynak listesinde dergi adı verilirken kesinlikle kısaltma yapılmamalıdır. Kitap ve dergi isimleri italik olarak yazılmalıdır. Kaynak gösteriminde uluslararası kurallar dikkate alınmalıdır.

Kaynak bir makale ise;

Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi. (Tarih). Makalenin adı. Derginin Adı, Cilt (sayı), Sayfa No.

[1] Yüzbaşıoğlu, D., Zengin, N., ve Ünal, F. (2014). Gıda koruyucuları ve genotoksisite testleri. Gıda, 39 (3), 179-186. [2] Yuksekdag, Z. N., Sahin, N., and Aslim, B. (2014). In vitro evaluation of the suitability potential probiotic of lactobacilli isolates from the gastrointestinal tract of chicken. European Food Research and Technology, 239(2), 313-320.
Kaynak bir kitap ise;

Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi. (Yıl). Kitabın Adı. (Baskı sayısı). Yayın Yeri: Yayınevi, Sayfa aralığı.

[3] Denizli, A. (2009). Biyoayırma ve Polimerik Taşıyıcılar. TÜBA Yayınları, 25-36.
Kaynak bir kitap bölümü ise;

Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi. (Yıl). Kitap Bölümünün Adı. Kitabın adı. (Baskı sayısı). Yayın Yeri: Yayınevi, Sayfa aralığı.

[4] Çekim, B. and Erkuş-Duman, E. (2013). On the g-Jacobi Matrix Functions. Advances in Applied Mathematics and Approximation Theory. Springer Proceedings in Mathematics & Statistics. 73-84.
Kaynak basılmış tez ise;

Yazarın soyadı, adının baş harf(ler)i. (tezin yılı). Tezin adı. Tezin cinsi (Yüksek lisans/Doktora). Tezin sunulduğu enstitü. Sunulduğu yer. Toplam sayfa.

Örneğin;

Asar, T. (2010). IngGaAs kızılötesi fotodedektör üretimi ve karakterizasyonu. Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ankara. 202.

İnternet Kaynağı için örnek;

İnternet: Agarwal, C. A Review and Assessment of Land-Use Change Models Dynamics of Space, Time, and Human Choice. Cipec.URL: http://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fhero.geog.psu.edu%2Farch ives%2FAgarwalEtALInPress.pdf&date=2014-03-17, Son Erişim Tarihi: 17.03.2014.


Hakemler İçin Etik İlkeler
1) Makale, uzmanlık alanınızla ilgili olmalıdır. Yalnızca yüksek kaliteli ve detaylı inceleme yapabileceğiniz makaleleri seçmelisiniz.
2) Makale ile ilgili çıkar çatışmanız varsa, yanıt vermeden önce editöre haber vermelisiniz.
3) Makaleyi detaylı bir şekilde incelemek zaman alacağından yeterli zaman ayırabileceğinizden emin olmalısınız.
4) Taahhüt etmeden önce, incelemeyi son teslim tarihine kadar yetiştirebileceğinizden emin olmalısınız.
5) Gönderilen davetleri hızlı bir şekilde cevaplamalısınız. Davetlere verilen geç cevaplar inceleme süresini uzatmaktadır.
6) Daveti ret ederseniz, alternatif hakem önerisinde bulunmalısınız.
İncelemeyi Kabul Ettiğinizde
1) Aldığınız materyal gizlidir. Editörden izin almadıkça başka kişilerle kesinlikle paylaşılmamalıdır.
2) Hakem Değerlendirilmesi gizli olduğundan editöre ve yazar(lar)a bilgi vermeden incelemenize ilişkin herhangi bir bilgiyi de kimseyle paylaşmayınız.
İncelemeye Başlamadan Önce
1) Detaylı bir fikir edinmek için makaleyi detaylı bir şekilde okuyunuz.
2) Bir ara veriniz.
3) Kendinize makale hakkında düşünmek için biraz zaman veriniz.
4) Makaleyi ayrıntılı bir şekilde tekrar okuyunuz.
5) Makaleyi kendi bakış açınızdan değerlendiriniz.
6) Derginin istediği kurallar dikkate alınarak incelemenizi yazmaya başlayabilirsiniz.
7) İnceleme yapmadan dergi kurallarının bir kopyasını yanınızda bulundurunuz.
İnceleme Raporunuzu
1) Makale incelemeniz, editörün makaleyi yayınlayıp yayınlamama konusunda karar vermesine yardımcı olacağı için oldukça önemlidir.
2) Makale ile ilgili görüş ve gözlemlerinizi detaylı bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir.
3) Herhangi bir eksiklik var ise altı çizilerek gösterilmelidir.
4) Kararınızı açıklayınız ve yorumlarınızla destekleyiniz.
5) Editör(ler) ve yazar(lar) yorumlarınızın arkasındaki mantığı kolayca anlayabilmelidir.
6) Yorumlarınızın sizin fikrinizle mi yoksa veriler tarafından mı ortaya çıktığını belirtiniz.
7) Yapıcı geri bildirim sağlamak ve nazik bir şekilde yorum yapmak esastır.
8) Herhangi bir kişisel yorum ve/veya kişisel ayrıntı eklemeyiniz.
9) Yorumlarınıza adınızı kesinlikle yazmayınız.

Kontrol Listesi
1) Editör(ler)e materyali okuduğunuzu ve tam olarak anladığınızı gösteren kısa bir özet yazısı yazınız.
2) Araştırma hakkında genel bir fikir vererek şunları belirtin:
 Yeni ve/veya ilginç mi?
 Araştırma alanına etkisi var mı?
 Bilgi tabanına katkıda bulunuyor mu?
3) Yorumunuzda sayfa düzeni, format, başlık, özet, giriş, grafik ve/veya vurgular, yöntem, istatistiksel hatalar, sonuçlar, sonuç/tartışma, dil ve referanslar hakkında görüşlerinizi ekleyiniz.
4) Herhangi bir dergide benzer çalışma var ise incelemenizde bahsediniz. Derginin standartlarına uyuyorsa incelemenize ekleyiniz.
5) İntihal, dolandırıcılık veya başka etik kaygılarınız varsa, şüphelerinizi editörle ayrıntılı olarak paylaşınız.
İnceleme Sonrası Kararınız
1) Revizyon olmadan kabulü
2) Büyük/küçük revizyon ile kabulü (Revizyonun neden gerekli olduğunu açıklayıp gösteriniz)
3) Reddedilmesi (Nedenini raporunuzda ayrıntılı olarak açıklayınız.)

Nihai Karar
Yazıyı kabul edip etmemek editörün kararıdır. Editör tüm görüşleri alır ve üçüncü bir görüş isteyebilir veya yazardan gözden geçirilmiş bir makale isteyebilir. Dergi bu işlevi seçtiyse, çevrimiçi editör sistemi hakemlere nihai karar hakkında bir bildirim sağlar. Eğer durum böyle değilse, makalenin kabul edilip edilmediğini öğrenmek için editör ile iletişime geçebilirsiniz.

iThenticate ile İntihal Önleme
iThenticate, gönderilen her makaleyi 90.000’den fazla büyük gazete, dergi, bilimsel dergi ve kitaptan oluşan devasa bir içerik veri tabanıyla ayrıca 14 milyardan fazla güncel ve arşivlenmiş web içeriği sayfasını içeren bir veri tabanıyla karşılaştırılır. Buna ek olarak, iThenticate 50.000’den fazla bilimsel dergiden ve 150’den fazla STM yayıncısından gelen materyalleri kontrol eder.

Dergimize yüklenen makalelerin benzerlik oranı iThenticate programı tarafından belirlenir.

- GÜFFD dergisinin yayın kurulu, intihal politikası için aşağıdaki kurallara uymaktadır.
-Yazarlardan makalelerin benzerliğini %20’nin altına indirmeleri istenir ve benzerliğin ≤ %20 olması için bir hafta süreyle üç hak verilir.
-Yalnızca benzerlik oranı ≤ %20 olan makaleler değerlendirme sürecine alınır.
-Yukarıda belirtilen kurallar, GÜFFD dergisine makale yükleyen tüm yazarlar tarafından kabul edilir.

Dergimizin Dikkate Aldığı Standartlar

Dergimize gönderilecek bilimsel makalelerde,
* International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) önerileri dikkate alınmalıdır.

http://www.icmje.org/news-and editorials/icmjerecommendations_annotated_dec17.pdf

* COPE (Committee on Publication Ethics)'in "Editörler ve Yazarlar için Uluslararası Standartlar" dikkate alınmalıdır.

https://publicationethics.org/about/guide

Yazarlar, makaleleri için herhangi bir makale gönderim ücreti, yayın ücreti veya sayfa ücreti ödemezler.