One of the integral parts of tourism activities is food and beverage. Because the most basic need of the visitors, which is the food and beverage need, must be met in the destinations visited. Besides, the interest of individuals in gastronomic travel has been increasing recently and individuals are in pursuit of gastronomic experience in the visited destinations. It was aimed to evaluate the studies on the concept of gastronomic experience with a systematic compilation method. Studies on a specific subject can be examined with a systematic compilation method within the framework of a comprehensive plan. In the selection of the sample, the criterion sampling technique was preferred. In the research study, the Web of Science database was searched using the words “gastronomic” and “experience” on the studies pertinent to the field of tourism (Leisure, Hospitality, Sport & Tourism). A total of 32 studies were evaluated within the scope of the research. The most of the studies on gastronomic experience has been carried out in recent years. Gastronomic experience is among the main research topics of the tourism field. Also, this subject is included in journals pertinent to food and social sciences. It was found that the studies in question were, in general, constructed with two different approaches as quantitative (18) and qualitative (12). It was seen that the sample groups consisted of tourists, chefs, guides, chefs, online platforms. Survey questionnaire technique was employed the most in the collection of study data; it was detected that observation, interview, ethnography and web-based comment analysis techniques were also used. Moreover, it was determined that the gastronomic experience concentrated more on topics such as motivation, marketing, destination preference and satisfaction level. The limitations of the study included the use of certain keywords on the Web of Science database. Conducting studies on the subject of the study with different keywords in other databases would contribute to the literature for comparative studies.
Web of Science database gastronomic experience systematic review
Turizm faaliyetlerinin ayrılmaz parçalarından birini yeme-içme oluşturmaktadır. Çünkü ziyaret edilen destinasyonlarda ziyaretçilerin en temel gereksinimi olan yeme-içme ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra son zamanlarda bireylerin gastronomik amaçlı seyahatlere olan ilgisi artmakta ve bireyler ziyaret edilen destinasyonlarda gastronomik deneyim arayışı içerisine girmektedir. Bu araştırmada gastronomik deneyim kavramına yönelik olarak yapılan çalışmaların sistematik derleme yöntemiyle değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Belirli bir konuya ilişkin çalışmalar kapsamlı bir plan çerçevesinde sistematik derleme yöntemiyle incelenebilmektedir. Araştırma örnekleminin seçiminde ölçüt örnekleme tekniği seçilmiştir. Araştırmada Web of Science veri tabanındaki turizm (Leisure, Hospitality, Sport & Tourism) alanına ilişkin çalışmalar üzerinden “gastronomic” ve “experience” kelimeleri kullanılarak tarama yapılmıştır. Araştırma kapsamında toplam 32 çalışma değerlendirilmiştir. Gastronomik deneyime ilişkin çalışmaların büyük bir bölümü son yıllarda gerçekleşmiştir. Gastronomik deneyim, turizm alanın temel araştırma konuları arasında yer almaktadır. Ayrıca bu konuya gıda ve sosyal bilimler ile ilgili dergilere yer verilmektedir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda söz konusu çalışmaların genel olarak nicel (18) ve nitel (12) olmak üzere iki farklı yaklaşımla kurgulandığı; örneklem grupların ise turistler, şefler, rehberler, şefler, çevrim içi platformlardan oluştuğu görülmüştür. Çalışma verilerinin toplanmasında en fazla anket tekniğinin kullanıldığı; gözlem, görüşme, etnografya ve web tabanlı yorum inceleme tekniklerinden de faydalanıldığı tespit edilmiştir. Bunların yanı sıra çalışmalarda gastronomik deneyimin daha çok motivasyon, pazarlama, destinasyon tercihi ve memnuniyet düzeyi gibi konulara odaklanıldığı saptanmıştır. Çalışmanın Web of Science veri tabanı üzerinden belirli anahtar kelimeler kullanılarak yapılması araştırmanın sınırlılıklarını oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışma konusu ile ilgili çalışmaların diğer veri tabanlarında farklı anahtar kelimelerle yapılması karşılaştırmalı araştırmaların ortaya koyulabilmesi açısından literatüre katkı sağlayacaktır.
Web of Science veri tabanı gastronomik deneyim sistematik inceleme
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 27 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 14 Sayı: 2 |