Ursolic acid is a triterpenoid compound in the plant kingdom and has important biological functions. In this study, ursolic acid contents of nine herbs including Anethum graveolens (dill), Camellia sinensis L. (green tea), Lepidium sativum L. (garden cress), Ocimum basilicum L. (sweet basil), Petroselinum crispum L. (parsley), Rosmarinus officinalis L. (rosemary), Salvia officinalis L. (sage), Thymus vulgaris L. (thyme) and Urtica dioica L. (nettle) were determined by High-Performance Liquid Chromatography (RP-HPLC-UV). Based on the results from the analysis of herbs, ursolic acid contents varied between 0.20% and 7.11%. The ursolic acid content was highest in rosemary and sage (7.11±0.20% and 6.63±0.27%, respectively), while the lowest content of ursolic acid was in nettle (0.20±0.10). It is expected from the results of this work to contribute to the knowledge on the nutritional value of commonly consumed herbs in Turkey and encourage their consumption as functional foods.
Ursolik asit, önemli biyolojik fonksiyonlara sahip olan ve bitkiler aleminde bulunan bir triterpenoid bileşiktir. Bu çalışmada, Anethum graveolens (dereotu), Camellia sinensis L. (yeşil çay), Lepidium sativum L. (tere), Ocimum basilicum L. (fesleğen), Petroselinum crispum L. (maydanoz), Rosmarinus officinalis L. (biberiye), Salvia officinalis L. (adaçayı), Thymus vulgaris L. (kekik) ve Urtica dioica L. (ısırgan)'i kapsayan 9 bitkinin Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi (RP-HPLC-UV) ile ursolik asit içeriği belirlenmiştir. Bitkilerin ursolik asit içerikleri %0.20 ile %7.11 arasında değişmiştir. En yüksek ursolik asit içeriği biberiye ve adaçayında (sırasıyla %7.11±0.20 ve % 6.63 ±0.27), en düşük ursolik asit içeriği ise ısırganda (%0.20±0.10) bulunmuştur. Bu sonuçlar ile Türkiye'de yaygın olarak tüketilen bitkilerin, besleyici değerleri konusundaki bilgilere katkı sağlanılması ve bu bitkilerin fonksiyonel gıda olarak tüketilmelerinin teşvik edilmesi amaçlanmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ocak 2022 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mayıs 2021 |
Kabul Tarihi | 22 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |