Geleneksel yiyecek, bir bölgede
yetiştirilen ürünler ve bölge halkının kültürüyle bir araya getirilerek oluşturulan,
bölgede gelenek haline gelmiş yiyeceklerdir. Cüğcük, Eskil ilçesi mutfağının geleneksel yiyeceklerindendir. Araştırmanın
amacı, Aksaray’ın Eskil ilçesinde yapılan
cüğcüğün yapım aşamaları ve tüketim şeklinin derlenerek kayıt altına alınması
ve gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı
çalışmanın verileri, Eskil’de yaşayan, kaynak kişi olma özelliklerine sahip, ev
kadınlarından (n=8), yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde
edilmiştir. Cüğcük yaparken buğday temizlenir, yıkanır ve kaynatılarak
kurutulur. Yapılacak çeşidine göre eklenmesi gereken besinler (kenevir,
kavun-karpuz çekirdeği, menengiç, zeyrek (keten tohumu) eklenerek öğütülür.
Genellikle sütün içine katılarak içine kuru üzüm eklenir ve cips şeklindeki
tarhanayla (Maraş tarhanası gibi), nadir olarak da pekmezle karıştırılarak ya da kuru
şekilde, yat geberlik olarak tüketildiği belirlenmiştir. Buğdayın hasat
edilmesinden sonra yapılan cüğcük bir sonraki hasada kadar ilçede sevilerek tüketilen bir besindir. Bu çalışmayla
unutulmaya yüz tutmuş bir besin olan cüğcüğün kayıt altına alınması,
tanıtılması mutfak kültürü açısından da önemlidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Ek Sayı 1 |
Değerli Araştırmacılar,
Dergimize gönderilen çalışmalar geliş sırasına ve konusuna göre öncelikle editör değerlendirmesinden geçmekte, editör görüşü doğrultusunda hakem değerlendirmesine karar verilmektedir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar da aynı şekilde değerlendirmenin tamamlanma tarihlerine, türlerine ve kapsamlarına göre yayıma kabul edilmektedir. Bu yüzden GTAD'a gönderilen çalışmaların herhangi bir sayıda yayıma kabul edileceğinin planlanarak önerilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Detaylı bilgi için yayın politkası incelenebilir.