Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde Gıda Sanayi, Nahçıvan Mutfağı ve Gastronomi

Yıl 2018, Ek Sayı 1, 262 - 282, 27.07.2018

Öz

Bu
çalışmanın amacı Nahçıvan'daki gıda sanayisi, mutfağı ve gastronomik değerleri
incelenerek turizmin gelişimindeki rolü incelenmektedir. Araştırmada gıda
sektörünün faaliyet alanları incelenmiş, gıda ile turizm arasındaki ilişkiler
belirlenerek milli mutfağın faydaları araştırılmıştır. Çalışmada, ayrıca,
Nahçıvan’ın gastronomik açıdan turizmin gelişimini etkileyen faktörler tespit
edilmiştir. Nahçıvan'da gastronomik turizmin gelişmesi gıda üretimine talebi
artırmakla gıda endüstrisi ve turizm endüstrisi arasında ilişkileri kuvvetlendirmekte,
yeni ürün ve markaların daha benzersiz bir şekilde ortaya çıkmasına neden
olmaktadır. Satış imkânlarını arttırmakla katma değer meydana getirmektedir. Bu
sayede kaliteli restoranlar ağını gelişecek, bölgesel turizmde farklılık
meydana getirmekle turist cazibesini artıracaktır. Azerbaycan’ın farklı ve
zengin mutfakları arasında yer alan Nahçıvan mutfağının oluşturulacak çekici
bir imajla, oluşturulacak destinasyonlara büyük katkılar sağlayacağı
değerlendirilmektedir.

Kaynakça

  • Aydoğdu A., Özkaya Okay, E., Köse, Z, C., (2016). Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi’nin Önemi: Bozcaada Örneği, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, Kasım-2016 Cilt:1 No:2
  • Bucak, T., Aracı, ÜE., (2013). Türkiye’de Gastronomi Turizmi Üzerine Genel Bir Değerlendirme, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 16, Sayı: 30, December 2013.
  • Bucak, T., Ateş. U., (2014). Gastronomi Turizminin Il Turizmine Etkisi: Çanakkale Örneği,The Journal of Academic Social Science Studies, International Journal of Social Science Number: 28, p. 315-328, Autumn II 2014
  • Əhmədov N.H. (2013) Naxçıvan Iqtisadiyyatı Inkişaf Yollarında, 2013, 254 s.
  • Əjdərov T. (2000). Bazar Iqtisadiyyatı Şəraitində Azərbaycan Sənayesinin Inkişaf Istiqamətləri. Bakı: BDU, 2000, 258 s.
  • Gülen. M., (2017). Gastronomi Turizm Potansiyeli Ve Geliştirilmesi Kapsaminda Afyonkarahisar İlinin Değerlendirilmesi, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi Cilt: 1, Sayı: 1, Bahar: 31-42, 2017
  • Gürsoy. Y., (2017). Giresun Merkez Yöresinde Gastronomi Turizmi Üzerine Genel Bir Değerlendirme, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi Cilt: 10 Sayı: 51, Ağustos 2017 Güzel Şahin G., Ünver G. (2015). Destinasyon Pazarlama Aracı Olarak “Gastronomi Turizmi”: İstanbul’un Gastronomi Turizmi Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 3/2 (2015) 63-73
  • Kitabi-Dədə Qorqud. Bakı, 1962, 376 s.
  • Məmmədova, S., (2011). Naxçıvan Bölgəsının Ənənəvi Yeməkləri, Motif Akademi Halkbilimi Dergisi / 2011-2 (Temmuz-Aralık) (Azerbaycan Özel Sayısı-II), s.354-360
  • Naxçıvan mətbəxi = Nakhchivan Cuisine / Naxçıvan Muxtar Respublikası Mədəniyyət və Turizm Nazirliyi.- Naxçıvan: Əcəmi NPB, 2012.- 353 s.- Azərbaycan və ingilis dillərində
  • Nuriyev Ə.X. (2004). Regional Siyasət Və Idarəetmə. Bakı: Elm, 2004, 348 s.
  • Qasımov, Ə. (2010). Aqrar-Sənaye Müəssisələrinin Iqtisadiyyatı Və Idarə Edilməsi, 2010, 354 s.
  • Pənahov T.M., Səlimov V.S., Zari Ə.M. (2010). Azərbaycanda Üzümçülük, 2010, 225 s
  • Sarıışık, M., Özbay, G., (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt  26, Sayı 2, Güz: 264 - 278, 2015.
  • Steinmetz, R., (2010). Food Tourism And Destination Differentiation: The Case of Rotorua New Zealand, Auckland University of Technology, School of Hospitality and Tourism, Yüksek Lisans Tezi, Primary Supervisor: Simon Milne
  • Şərq qapısı qəzeti. M.T.İmanova. Naxçıvan Sənayesi İnkişaf Yolundadır. 26 dekabr, 2017-ci il)
  • Vəliyev F. İ. (2010). XIX-XX Əsrin Əvvəllərində Azərbaycanın Maddi Mədəniyyəti (Tarixi-Etnoqrafik Tədqiqat). Bakı, “Şərq-Qərb” 2010, 424 səh.
  • http://www.tarimziraat.com/etkinlikler/tarim_festivalleri/.
  • https://az.wikipedia.org/wiki/Naxçıvan_göycesi.
  • http://www.serqqapisi.az/index.php/iqtisadiyyat/12032-doevlaet-programlar-chaerchivaesindae-haeyata-kechirilaen-taedbirlaer-aeldae-olunan-nailiyyaetlaeri-shaertlaendiraen-aesas-amillaerdaen-biridir
  • http://statistika.nmr.az/ (Naxçıvan Muxtar Respublikasının Dövlət Statistika Komitəsinin rəsmi internet səhifəsi)
  • https://www.stat.gov.az/ Azərbaycan Respublikasının Dövlət Statistika Komitəsinin rəsmi internet səhifəsi.
  • http://nakhchivan.preslib.az/az_e4.html Naxçıvan Muxtar Respublikası
  • http://turizm.nakhchivan.az Naxçıvan turizm informasiya mərkəzi
  • http://axar.az/news/toplum/112636.html
  • https://azertag.az/xeber/Naxchivanda_Plov_ve_Yalli_festivallari_kechirilib-997598 http://olke.az/news/detail/naxcivanda-kete-festivali-kecirilecek-86551
  • https://azertag.az/xeber/Muxtar_respublikada_Naxchivan_chorekleri_festivali_kechirilecek-987403
  • http://turizm.nakhchivan.az.
Yıl 2018, Ek Sayı 1, 262 - 282, 27.07.2018

Öz

Kaynakça

  • Aydoğdu A., Özkaya Okay, E., Köse, Z, C., (2016). Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi’nin Önemi: Bozcaada Örneği, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, Kasım-2016 Cilt:1 No:2
  • Bucak, T., Aracı, ÜE., (2013). Türkiye’de Gastronomi Turizmi Üzerine Genel Bir Değerlendirme, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 16, Sayı: 30, December 2013.
  • Bucak, T., Ateş. U., (2014). Gastronomi Turizminin Il Turizmine Etkisi: Çanakkale Örneği,The Journal of Academic Social Science Studies, International Journal of Social Science Number: 28, p. 315-328, Autumn II 2014
  • Əhmədov N.H. (2013) Naxçıvan Iqtisadiyyatı Inkişaf Yollarında, 2013, 254 s.
  • Əjdərov T. (2000). Bazar Iqtisadiyyatı Şəraitində Azərbaycan Sənayesinin Inkişaf Istiqamətləri. Bakı: BDU, 2000, 258 s.
  • Gülen. M., (2017). Gastronomi Turizm Potansiyeli Ve Geliştirilmesi Kapsaminda Afyonkarahisar İlinin Değerlendirilmesi, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi Cilt: 1, Sayı: 1, Bahar: 31-42, 2017
  • Gürsoy. Y., (2017). Giresun Merkez Yöresinde Gastronomi Turizmi Üzerine Genel Bir Değerlendirme, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi Cilt: 10 Sayı: 51, Ağustos 2017 Güzel Şahin G., Ünver G. (2015). Destinasyon Pazarlama Aracı Olarak “Gastronomi Turizmi”: İstanbul’un Gastronomi Turizmi Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 3/2 (2015) 63-73
  • Kitabi-Dədə Qorqud. Bakı, 1962, 376 s.
  • Məmmədova, S., (2011). Naxçıvan Bölgəsının Ənənəvi Yeməkləri, Motif Akademi Halkbilimi Dergisi / 2011-2 (Temmuz-Aralık) (Azerbaycan Özel Sayısı-II), s.354-360
  • Naxçıvan mətbəxi = Nakhchivan Cuisine / Naxçıvan Muxtar Respublikası Mədəniyyət və Turizm Nazirliyi.- Naxçıvan: Əcəmi NPB, 2012.- 353 s.- Azərbaycan və ingilis dillərində
  • Nuriyev Ə.X. (2004). Regional Siyasət Və Idarəetmə. Bakı: Elm, 2004, 348 s.
  • Qasımov, Ə. (2010). Aqrar-Sənaye Müəssisələrinin Iqtisadiyyatı Və Idarə Edilməsi, 2010, 354 s.
  • Pənahov T.M., Səlimov V.S., Zari Ə.M. (2010). Azərbaycanda Üzümçülük, 2010, 225 s
  • Sarıışık, M., Özbay, G., (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt  26, Sayı 2, Güz: 264 - 278, 2015.
  • Steinmetz, R., (2010). Food Tourism And Destination Differentiation: The Case of Rotorua New Zealand, Auckland University of Technology, School of Hospitality and Tourism, Yüksek Lisans Tezi, Primary Supervisor: Simon Milne
  • Şərq qapısı qəzeti. M.T.İmanova. Naxçıvan Sənayesi İnkişaf Yolundadır. 26 dekabr, 2017-ci il)
  • Vəliyev F. İ. (2010). XIX-XX Əsrin Əvvəllərində Azərbaycanın Maddi Mədəniyyəti (Tarixi-Etnoqrafik Tədqiqat). Bakı, “Şərq-Qərb” 2010, 424 səh.
  • http://www.tarimziraat.com/etkinlikler/tarim_festivalleri/.
  • https://az.wikipedia.org/wiki/Naxçıvan_göycesi.
  • http://www.serqqapisi.az/index.php/iqtisadiyyat/12032-doevlaet-programlar-chaerchivaesindae-haeyata-kechirilaen-taedbirlaer-aeldae-olunan-nailiyyaetlaeri-shaertlaendiraen-aesas-amillaerdaen-biridir
  • http://statistika.nmr.az/ (Naxçıvan Muxtar Respublikasının Dövlət Statistika Komitəsinin rəsmi internet səhifəsi)
  • https://www.stat.gov.az/ Azərbaycan Respublikasının Dövlət Statistika Komitəsinin rəsmi internet səhifəsi.
  • http://nakhchivan.preslib.az/az_e4.html Naxçıvan Muxtar Respublikası
  • http://turizm.nakhchivan.az Naxçıvan turizm informasiya mərkəzi
  • http://axar.az/news/toplum/112636.html
  • https://azertag.az/xeber/Naxchivanda_Plov_ve_Yalli_festivallari_kechirilib-997598 http://olke.az/news/detail/naxcivanda-kete-festivali-kecirilecek-86551
  • https://azertag.az/xeber/Muxtar_respublikada_Naxchivan_chorekleri_festivali_kechirilecek-987403
  • http://turizm.nakhchivan.az.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Haluk Tanrıverdi

Mehriban İmanova Bu kişi benim

Hüseyin Bağırsoylu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Ek Sayı 1

Kaynak Göster

APA Tanrıverdi, H., İmanova, M., & Bağırsoylu, H. (2018). Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde Gıda Sanayi, Nahçıvan Mutfağı ve Gastronomi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), 262-282.

Değerli Araştırmacılar,

Dergimize gönderilen çalışmalar geliş sırasına ve konusuna göre öncelikle editör değerlendirmesinden geçmekte, editör görüşü doğrultusunda hakem değerlendirmesine karar verilmektedir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar da aynı şekilde değerlendirmenin tamamlanma tarihlerine, türlerine ve kapsamlarına göre yayıma kabul edilmektedir. Bu yüzden GTAD'a gönderilen çalışmaların herhangi bir sayıda yayıma kabul edileceğinin planlanarak önerilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Detaylı bilgi için yayın politkası incelenebilir.