Öz
Türkiye’de
yükseköğretim düzeyinde mutfak eğitimi üniversitelerin başta turizm fakülteleri
olmak üzere çeşitli fakülte ya da yüksekokullarının bünyesinde aşçılık, yiyecek
içecek işletmeciliği, gastronomi ya da gastronomi ve mutfak sanatları gibi
programlarda verilmektedir. Gastronomi alanında hizmet vermek, uzmanlaşmak ve
profesyonelleşmek isteyen öğrencilerin bu konuda akademik eğitim almaları
zorunluluk haline gelmiştir. Bunun yanı sıra, edinilen bilgilerin uygulamalara
yönelik mutfak üzerine düzenlenen workshop etkinlikleri ile pekiştirilmesi ve
beceri kazanılması büyük önem teşkil etmektedir. Bu araştırmada, lisans
düzeyindeki gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinin uygulamalı
mutfak workshop etkinliklerine yönelik tutumlarının incelenmesi için bir ölçek
geliştirme çalışması yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Afyon Kocatepe
Üniversitesi Turizm Fakültesi bünyesinde yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatlı
Bölümü’nde aktif olarak kaydı devam eden 401 öğrenci oluşturmakta olup,
herhangi bir örnekleme alınmadan tam sayım yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelik
taşıyan bu araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veri toplama
yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. 2017 Aralık ayında uygulanan
anketler neticesinde, 276 adet tam dolu anket dikkate alınarak elde edilen
verilere ilişkin frekans analizi ile faktör analizi yapılmış ve verilerin
analizinde SPSS 18.00 istatistik paket programı kullanılmıştır. Çalışmada
uygulanan açıklayıcı faktör
analizi sonucunda ortaya çıkan, 3 faktör ve 19 maddeden oluşan ölçeğin
istatistiksel açıdan geçerli ve güvenilir olduğu, öğrencilerin eğitim programı
dışında özel olarak düzenlenen mutfak workshoplarına
yönelik tutumlarını belirli bir düzeyde ölçtüğü tespit edilmiştir.