Aydın ili, çilek
yetiştiriciliğinde ve ihracatında ülkemizde Mersin’den sonra ikinci sıradadır.
Bu çalışma kapsamında, Aydın sınırları içerisinde yoğun şekilde yetiştiriciliği
yapılan ve en çok ihracatı gerçekleştirilen ticari çilek çeşitlerinin fiziksel,
kimyasal, biyoaktif ve aroma özellikleri belirlenmiştir. Bu kapsamda, ticari
hasat olgunluğundaki Florida fortuna,
Rubygem ve Sabrina çilek çeşitlerine toplam kuru madde, pH, toplam asitlik,
renk, C vitamini, toplam fenolik madde, toplam flavonoid, antioksidan kapasite,
HPLC ile şeker kompozisyonu ve GC-MS ile aroma kompozisyonu analizleri
gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde Rubygem çeşidinin en yüksek kuru madde içeriğine sahip olduğu; Sabrina çeşidinin ise daha asidik
karakteristiğe sahip olduğu bulgulanmıştır. Sabrina
çeşidinin koyuluk, kırmızı renk ve sarı renk yoğunluklarının diğer iki çeşide
kıyasla daha yüksek olduğu da belirlenmiştir. Biyoaktif madde içerikleri ve
antioksidan kapasite yönünden Rubygem
çeşidinin ön plana çıktığı anlaşılmaktadır. Rubygem
çeşidi çileğin daha düşük miktarda sakaroz içerdiği; toplam şekerin büyük
oranda indirgen şekerlerden (glikoz ve fruktoz) oluştuğu saptanmıştır. GC-MS
ile aroma kompozisyonu analiz sonuçlarına göre Florida Fortuna, Sabrina ve Rubygem
çeşitlerinde sırasıyla 16, 18 ve 20 adet uçucu bileşen tanımlanmış ve genel
olarak meyve kokusu veren esterlerin tüm çileklerde etken bileşen olduğu
gözlemlenmiştir.
Fragaria x ananassa C vitamini Fenolik madde Antioksidan kapasite Çilek Aroma bileşenleri
Aydın Province
ranks second after Mersin in strawberry cultivation and exportation in Turkey.
Within the scope of this study; physical, chemical, bioactive and aroma
characteristics of commercial strawberry cultivars, which are mostly cultivated
and exported within the borders of Aydın, were determined. In this context,
total dry matter, pH, total acidity, colour, vitamin C, total phenolic
compounds, total flavonoid, antioxidant capacity, sugar composition by HPLC and
aroma composition by GC-MS analyses were performed to commercially ripe
strawberry cultivars which are Florida fortuna, Rubygem and Sabrina. The results
showed that Rubygem cultivar had the
highest dry matter content while Sabrina
cultivar was found to have more acidic characteristics. It was also determined
that the darkness, red colour and yellow colour indexes of Sabrina were higher
than the other two cultivars. In terms of bioactive compounds and antioxidant
capacity, Rubygem was observed as the
foremost cultivar. Rubygem cultivar
contains less sucrose than other strawberry cultivars; total sugar of this
cultivar was found to consist largely of reducing sugars (glucose and
fructose). According to the results of aroma composition analysis by GC-MS; 16,
18 and 20 volatile compounds were identified in Florida Fortuna, Sabrina and Rubygem
cultivars and esters that give fruit odour were found to be active aroma
components in all strawberry cultivars.
Fragaria x ananassa Strawberry Vitamin C Phenolic compound Antioxidant capacity Aroma compounds
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.