Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

POSSIBLE USE OF TEREBINTH FOR CONFECTIONERY PRODUCTION

Yıl 2010, Cilt: 14 Sayı: 4, 57 - 62, 21.02.2014

Öz

In this study the possibilities of usage menengic (Pistacia terebinthus) in candy industry were investigated. For this purpose two types of candy were prepared from raw and roasted menengic
fruits. The candy samples were analysed for chemical, physical and sensory properties. The contents of ash, moisture and sugar were 1.83% and 1.23%; 2.67% and 3.78%; 70% and 60%; raw and roasted menengic candy samples, respectively. The panelists liked both of the candy types, with high score for roasted samples due to effect of roasting process on its taste and flavor characterization.

Kaynakça

  • Ahmad G, Yusuf Amin KM, Khan NA, Tajuddin T, 1998.The anti-stress activity of a gem-containing Unani formulation against Ethnopharmacol 59: 187–193. stressors. J
  • Al-Said M, Ageel A, Parmar N, Tariq M 1986: Evaluation of mastic, a crude drug obtained from Pistacia lentiscus for gastric and duodenal anti-ulcer activity. J Ethnopharmacol 15: 271–278.
  • Ali-Shtayeh MS, Yaghmour RM, Faidi YR, Salem Antimicrobial activity of 20 plants used in folkloric medicine in Palestinian area. J Ethnopharmacol 60: 265–271.
  • Alikonis, J.J. 1979. Candy Technology. AVI Publishing Company, Inc., Wesport, Connecticut, USA.
  • Altan A., 2008. Özel Gıdalar Teknolojisi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, s 251.
  • Anonymous, 2001. The Basics of Color Perception and Measurement, Hunter Lab Presents, Reston, VA, USA. Anonymous, 2010 http://tr.wikipedia.org/wiki/Menengi%C 3%A7
  • Baytop, T. 1984, Therapy with Medicinal Plants in Turkey (Past and Present), (1st ed.) Istanbul, Publications of the Istanbul University no. 3255, p. 362.
  • Beaud, D., Tailliez, P., Aba-Mondoloni, J, 2005. Genetic characterization of the β- glucuronidase enzyme from a human intestinal gnavus, Physiologie du Système Digestif, Institut National de la Recherche Agronomique, Domaine de Vilvert, 78352 Jouy-en- Josas, France151: pp 2323-2330
  • Chouiter R., I. Roy and C. Bucke, J. Mol. Catal. B: Enzym. 50 2008, pp 114- 120
  • Darias V, Martin-Herrera D, Abdala S, Fuente D 2001: Plants used in urinary pathologies in the Canary Islands. Pharm Biol 39: 170–180.
  • Demirbüker D., Altıok E., Bayraktar O., Ülkü S., 2010, Pistacia terebinthus extract: As a potential antioxidant, antimicrobial and possible β- glucuronidase inhibitor, Journal of Molecular Catalysis. B: Enzymatic 64, (3-4) 167-171
  • DTM 2009. (T.C Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı) Şeker ve Şekerli Mamüller Sektör Raporu, Ankara
  • Geçgel Ü, Arıcı M, 2008. Çıtlık (Pistacia terebinthus Fizikokimyasal Özellikleri ile Yag Asitleri Belirlenmesi. Kongresi; 21-23 Mayıs 2008, Erzurum 10. Türkiye Gıda
  • Hayoğlu İ, 2010. Özel Gıdalar ders notları. HRÜ Ziraat Fak.Gıda Müh. Böl. Şanlıurfa.
  • Leung J.W., Y. Liu, P.S.C Leung, R.C.Y. Chan, J.F. Inciardi and A.F. Cheng, Gastrointest. Endosc. 54 (2001), pp 346- 350.
  • Özcan, M, 2004. Characteristics of fruit and oil of terebinth (Pistacia terebinthus L) growing wild in Turkey Journal of The Science of Food and Agriculture. 84 (6) 517-520
  • Pascual-Villalobos MJ, Robledo A 1998. Screening for antiinsect activity in Mediterranean plants. Ind Crops Prod 8: 183–194.
  • Perikos G 1993: The Chios Gum Mastic. Athens, Greece Print All Ltd. Graphic Arts p. 5.
  • Tuzlacı E, Eryas¸ar Aymaz P 2001: Turkish folk medicinal plants, Part IV: Gönen (Balıkesir). Fitoterapia 72: 323–343.
  • Yesilada E, Honda G, Sezik E, Tabata M, Fujita T, Tanaka T, Takeda Y, Takaishi Y 1995: Traditional medicine in Turkey. V. Folk medicine in the inner Taurus Mountains. J Ethnopharmacol 46: 133– 152.
  • WollenweiderA. R., 1974. A Manual on Methods Production in Aquatic Environments. Burges and Son Lmt., Oxford, 72s.

MENENGİCİN ŞEKERLEME ÜRETİMİNDE KULLANIM OLANAKLARI

Yıl 2010, Cilt: 14 Sayı: 4, 57 - 62, 21.02.2014

Öz

Bu çalışmada güncel bir konu olan menengicin (Pistacia terebinthus) şeker endüstrisinde kullanım olanakları üzerinde durulmuştur. Bu amaçla temizlenen menengiçler iki kısma ayrılmıştır. Menengiçlerin bir kısmı kavrularak diğer kısmı da kavrulmadan şekerleme üretiminde kullanılmıştır. Şekerle kaplanan menengiçlerde fiziksel ve kimyasal analizler yanında, tüketici beğenisini ölçmek üzere duyusal değerlendirme yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kavrulmuş ve kavrulmamış menengiçlerden elde edilen şekerlemelerde sırasıyla kül oranı; %1.83 ve %1.23 , nem oranı; % 2.67 ve %3.78 , şeker oranı %70 ve %60 olduğu tespit edilmiştir. Duyusal değerlendirmeler sonucunda menengiç şekerlemesinin panelistler tarafından büyük beğeni kazandığı, kavrulmuş menengiç şekerlemelerinin kavurmanın etkisiyle tat ve aromada meydana gelen değişimlerden dolayı daha yüksek puan aldığı görülmüştür.

Kaynakça

  • Ahmad G, Yusuf Amin KM, Khan NA, Tajuddin T, 1998.The anti-stress activity of a gem-containing Unani formulation against Ethnopharmacol 59: 187–193. stressors. J
  • Al-Said M, Ageel A, Parmar N, Tariq M 1986: Evaluation of mastic, a crude drug obtained from Pistacia lentiscus for gastric and duodenal anti-ulcer activity. J Ethnopharmacol 15: 271–278.
  • Ali-Shtayeh MS, Yaghmour RM, Faidi YR, Salem Antimicrobial activity of 20 plants used in folkloric medicine in Palestinian area. J Ethnopharmacol 60: 265–271.
  • Alikonis, J.J. 1979. Candy Technology. AVI Publishing Company, Inc., Wesport, Connecticut, USA.
  • Altan A., 2008. Özel Gıdalar Teknolojisi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, s 251.
  • Anonymous, 2001. The Basics of Color Perception and Measurement, Hunter Lab Presents, Reston, VA, USA. Anonymous, 2010 http://tr.wikipedia.org/wiki/Menengi%C 3%A7
  • Baytop, T. 1984, Therapy with Medicinal Plants in Turkey (Past and Present), (1st ed.) Istanbul, Publications of the Istanbul University no. 3255, p. 362.
  • Beaud, D., Tailliez, P., Aba-Mondoloni, J, 2005. Genetic characterization of the β- glucuronidase enzyme from a human intestinal gnavus, Physiologie du Système Digestif, Institut National de la Recherche Agronomique, Domaine de Vilvert, 78352 Jouy-en- Josas, France151: pp 2323-2330
  • Chouiter R., I. Roy and C. Bucke, J. Mol. Catal. B: Enzym. 50 2008, pp 114- 120
  • Darias V, Martin-Herrera D, Abdala S, Fuente D 2001: Plants used in urinary pathologies in the Canary Islands. Pharm Biol 39: 170–180.
  • Demirbüker D., Altıok E., Bayraktar O., Ülkü S., 2010, Pistacia terebinthus extract: As a potential antioxidant, antimicrobial and possible β- glucuronidase inhibitor, Journal of Molecular Catalysis. B: Enzymatic 64, (3-4) 167-171
  • DTM 2009. (T.C Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı) Şeker ve Şekerli Mamüller Sektör Raporu, Ankara
  • Geçgel Ü, Arıcı M, 2008. Çıtlık (Pistacia terebinthus Fizikokimyasal Özellikleri ile Yag Asitleri Belirlenmesi. Kongresi; 21-23 Mayıs 2008, Erzurum 10. Türkiye Gıda
  • Hayoğlu İ, 2010. Özel Gıdalar ders notları. HRÜ Ziraat Fak.Gıda Müh. Böl. Şanlıurfa.
  • Leung J.W., Y. Liu, P.S.C Leung, R.C.Y. Chan, J.F. Inciardi and A.F. Cheng, Gastrointest. Endosc. 54 (2001), pp 346- 350.
  • Özcan, M, 2004. Characteristics of fruit and oil of terebinth (Pistacia terebinthus L) growing wild in Turkey Journal of The Science of Food and Agriculture. 84 (6) 517-520
  • Pascual-Villalobos MJ, Robledo A 1998. Screening for antiinsect activity in Mediterranean plants. Ind Crops Prod 8: 183–194.
  • Perikos G 1993: The Chios Gum Mastic. Athens, Greece Print All Ltd. Graphic Arts p. 5.
  • Tuzlacı E, Eryas¸ar Aymaz P 2001: Turkish folk medicinal plants, Part IV: Gönen (Balıkesir). Fitoterapia 72: 323–343.
  • Yesilada E, Honda G, Sezik E, Tabata M, Fujita T, Tanaka T, Takeda Y, Takaishi Y 1995: Traditional medicine in Turkey. V. Folk medicine in the inner Taurus Mountains. J Ethnopharmacol 46: 133– 152.
  • WollenweiderA. R., 1974. A Manual on Methods Production in Aquatic Environments. Burges and Son Lmt., Oxford, 72s.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

İbrahim Hayoğlu

Gülşah İzol Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Şubat 2014
Gönderilme Tarihi 21 Şubat 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 14 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Hayoğlu, İ., & İzol, G. (2014). MENENGİCİN ŞEKERLEME ÜRETİMİNDE KULLANIM OLANAKLARI. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 14(4), 57-62.

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.