Bu çalışma, tahıllardan elde edilen samanların verim, sindirilebilir kuru madde ve nispi yem değerini belirlemek ve karşılaştırmak amacıyla 2015-16 ve 2016-17 yetişme sezonlarında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülen çalışmada; 3 adet ekmeklik buğday, 3 adet makarnalık buğday, 3 adet tritikale ve 4 adet arpa çeşidi bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Bitki boyu, biyolojik verim, tohum verimi, saman verimi ve ham protein açısından tahıl türleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P≤0.01). Bu özellikler açısından en yüksek sonuçlar tritikale samanından, en düşük değerler ise arpa ve ekmeklik buğday samanlarından elde edilmiştir. Aynı zamanda, en iyi verim sonuçlarının elde edildiği tritikale samanından en düşük ham protein oranı elde edilmiştir. Ham protein verimi, ADF ve NDF içerikleri, sindirilebilir kuru madde ve nispi yem değeri açısından tahıl türleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak, en yüksek verime sahip türün tritikale olduğu belirlenmiştir. Kalite kriterleri açısından, sadece ham protein içeriğinin türler arasında istatistiksel olarak önemli olduğu ve bu özellik açısından en düşük değerin tritikaleden, en yüksek değerin ise ekmeklik buğday ve arpadan elde edildiği belirlenmiştir.
This study was carried out in the year 2015-16 and 2016-17 growing season in order to determine and compare the yield, digestibility dry matter and relative feed value of straw obtained from cereals. In the study, which was carried out in three replications according to the randomized blocks experimental design; 3 bread wheat, 3 durum wheat, 3 triticale and 4 barley cultivars were used as plant material. The difference between cereal species in terms of plant height, biological yield, seed yield, straw yield and crude protein was statistically significant (P≤0.01). In terms of these features the highest results were obtained from triticale straw and the lowest values were obtained from barley and bread wheat straw. At the same time, the lowest crude protein ratio was obtained from triticale straw, where the best yield results were obtained. The difference between cereal species in terms of crude protein yield, ADF and NDF contens, digestibility dry matter and relative feed values were found to be statistically insignificant. As a result, it was determined that the species with the highest yield among the species was trikale. In terms of quality criteria, it was determined that only the crude protein content was statistically significant among the species and the lowest value was obtained from triticale and the highest value was obtained from bread wheat and barley in terms of this property.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 27 Eylül 2023 |
Gönderilme Tarihi | 13 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 27 Sayı: 3 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.