Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisinin amacı yüksek kalitede özgün araştırma makalelerini ve güncel konularda iyi hazırlanmış derlemeleri yayımlamak, bilim insanları ile araştırıcılar arasında bilgi paylaşımını sağlamak ve açık erişim politikası ile herkesin bilgi kaynağına ücretsiz erişimine olanak sunmaktır.
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi; Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört kez yayımlanan Uluslararası Hakemli Akademik bir dergidir.
Dergi kapsamında Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Bitki Koruma, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Hayvan Bilimi, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarım Makinaları, Tarım Ekonomisi, Gıda Bilimi, Gıda Teknolojisi vb. alanlarda yapılan araştırma ve derleme çalışmaları yer almaktadır.
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, yayımlanan makalelere açık erişim politikasını benimsemiştir. Açık erişim; bilginin küresel değişimini arttırarak, insanlık için yararlı sonuçlar doğuracaktır
Dergimiz, hakemlerin ve yazarların kimliklerinin birbirinden gizlendiği double blind peer review hakem değerlendirmesi sistemini kullanmaktadır.
Bir sayıda, toplam makalelerin en fazla % 20’si kadar derleme makalelere yer verilebilir. Derleme makaleler, yayım komisyonunun çağrısı üzerine hazırlanmışsa, normal inceleme ve değerlendirme sürecinden geçirilerek yayımlanır.
Sonuçları önceden bilinen ve yenilik getirmeyen araştırma makaleleri, durum tespitine dayanan ve yöresel çalışmalar ile ikincil veri ve sadece basit anketlere dayanan çalışmalar derginin kapsamı dışındadır.
HARRAN TARIM ve GIDA BİLİMLERİ DERGİSİ
YAZIM KURALLARI
Çeşitler Varieties | Meyve ağırlığı (g) Fruit weight (g) | Meyve eni (mm) Fruit width (mm) | Meyve Boyu (mm) Fruit length (mm) | Çekirdek ağırlığı (g) Kernel weight (g) |
Cardinal | 78.19 f | 50.73 d | 48.48 c | 5.06 d |
Cresthaven | 129.58 b | 61.69 bc | 59.56 b | 8.31 bc |
17. Makale metni ve Çizelge-Şekil içerisinde bildirilen ondalık rakamlar, nokta ile ayrılmalıdır. (123.87; 0.987 vb.).
18. Çizelge-Şekillerden önce ve sonra bir satır boşluk bırakılmalıdır.
19. Makale yazımında “Uluslararası Birim Sistemi” (SI)’ye uyulmalıdır. Buna göre; g/l yerine g l-1, mg/l yerine mg l-1 ya da ppm kullanılmalıdır. Yüzde ile belirtilen ifadeler açıklayıcı olmalıdır. Örneğin; %3 yerine %3 (w/v), %3 (v/v), %3 (w/w) şeklinde belirtilmelidir.
20. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi Kaynaklar listesinin bildirişinde APA Formatını kullanmaktadır. Buna göre kaynaklar listesi aşağıdaki kurallar çerçevesinde hazırlanmalıdır.
1. DERGİ YAYINLARINA ATIF VERME
1.1. Tek yazarlı makale
Mamay, M. (2015). Nar yaprakbiti [Aphis punicae Passerini (Hemiptera: Aphididae)]’nin Şanlıurfa ili nar bahçelerindeki bulaşıklık haritası. Türkiye Entomoloji Bülteni, 5(3), 159- 166.
1.2. İki yazarlı makale4
Soylemez, S., & Pakyurek, A. Y. (2017). Responses of rootstocks to nutrient induced high ec levels on yield and fruit quality of grafted tomato cultivars in greenhouse conditions. Applied Ecology and Environmental Research, 15(3), 759-770. DOI: http://dx.doi.org/10.15666/aeer/1503_759770
1.3. İkiden fazla yazarlı makale
Mamay, M., Ünlü, L., Yanık, E., Doğramacı, M., & İkinci, A. (2016). Efficacy of mating disruption technique against carob moth, Apomyelois ceratoniae Zeller (Lepidoptera: Pyralidae) in pomegranate orchards in Southeast Turkey (Şanlıurfa). International Journal of Pest Management, 62(4), 295-299.
Ikinci, A., Mamay, M., Unlu, L., Bolat, I., & Ercisli, S. (2014). Determination of heat requirements and effective heat summations of some pomegranate cultivars grown in Southern Anatolia. Erwerbs-Obstbau, 56(4), 131-138. DOI: https://doi.org/10.1007/s10341-014-0220-8
2. KİTAPLARI KAYNAK GÖSTERME
2.1. Kaynak kitap ise,
Mohsenin, N. N. (1970). Physical Properties of Plant and Animal Materials. New York: Gordon and Breach Science Publishers.
2.2. Kaynak kitaptan bir bölüm ise,
Author, A. A. (Year). Chapter title. In E. E. Editor (Ed.), Title of book: And subtitle (pp. pages). Place: Publisher.
2.3. Editörlü kitap
Yeşilyaprak, B. (Ed. ). (2003). Gelişim ve öğrenme psikolojisi. Ankara: Pegema Yayıncılık.
2.4. Yazarı bilinmeyen kaynakları veya internet kaynaklarını kaynak olarak gösterme;
Anonymous (2005). Tereyağı, diğer süt yağı esaslı sürülebilir ürünler ve sadeyağ tebliği. Türk Gıda Kodeksi, Tebliğ No: 2005/19, Ankara.
FAO, (2015). Statistical data of FAO. Retrieved from: http://faostat.fao.org/site/567/default.asp.
3. YÜKSEK LİSANS ve DOKTORA TEZLERİNE ATIF VERME
Doktora ya da yüksek lisans tezlerine elektronik veri tabanlarından, kurumsal arşivlerden ve kişisel web sayfalarından erişilebilir. Eğer bir teze ProQuest doktora ve yüksek lisans tezleri veri tabanından ya da diğer bir kaynaktan erişildiyse, atıfta bu bilgi verilmelidir. Bir veri tabanı servisinde mevcut olan bir doktora ya da yüksek lisans tezi için aşağıdaki kaynak gösterme biçimi kullanılır:
3.1. Yayımlanmamış tez
Mamay, M. (2013). Determination of population development and infestation ratio of carob moth [Apomyelois ceratoniae Zell. (Lepidoptera:Pyralidae) in pomegranate orchards in Sanliurfa province and using mating disruption technique for its control (Yayımlanmamış doktora tezi). Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa.
Söylemez, S. (2014). Effects of nutrient induced salinity levels and rootstocks on plant growing, yield and some fruit quality features at soilless grown grafted tomatoes (Yayımlanmamış doktora tezi). Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa.
3.2. Yayımlanmış tez
May, B. (2007). A survey of radial velocities in the zodiacal dust cloud. Bristol, UK: Canopus Publishing.
4. SEMPOZYUM VE TOPLANTI BİLDİRİLERİNE ATIF VERME
Mamay, M. (2017). Population density of overwintering larvae of Carob Moth [Apomyelois (=Ectomyelois) ceratoniae Zell. (Lepidoptera: Pyralidae)] in pomegranate orchards in Southeastern Anatolia. SEAB 2017. Proceedings of the 3rd International Symposium on EuroAsian Biodiversity, (pp. 235), 05-08 July 2017, Minsk, Belarus.
Ikinci, A. & Mamay, M. (2017). Effects of fruit thinning on morphological, physico-chemical properties, bioactive compounds, antioxidant activity and pest & disease control in pomegranate fruit (Punica granatum L.) International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies, (pp. 642), 15-17 May 2017, Cappadocia, Turkey.
Sönmez, C., Mamay, M. & Söylemez, S. (2019). Determination of the effect of different hydroponic culture and different NH4:NO3 ratio on the density of aphid [Aphis spp. (Hemiptera: Aphididae)] population in greenhouse lettuce. 1st International Gobeklitepe Agriculture Congress (IGAC-2019), (pp. 599-604), 25-27 November, Şanlıurfa, Turkey.
Not: Yukarıda yer alan kaynak gösterimlerde bulamadığınız farklı materyal veya konu başlıklarındaki kaynak bildirişleri için internetteki APA Kaynak Gösterimi ile ilgili web sayfalarından ya da aşağıdaki linkteki bilgilerden yararlanabilirsiniz.
https://libguides.library.usyd.edu.au/ld.php?content_id=47913440
Şencan, İ., ve Doğan, G. (2017). Bilimsel yayınlarda kaynak gösterme, tablo ve şekil oluşturma rehberi: APA 6 Kuralları. Türk Kütüphaneciliği Dergisi, Ankara. https://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf
• Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi yayın etiği açısından, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından kabul edilen kriterlere uymayı taahhüt eder.
• Dergi, COPE hükümleri doğrultusunda, hakemlerin ve yazarların kimliklerinin birbirinden gizlendiği double blind peer review (Çift Kör) hakem değerlendirmesi sistemini kullanmaktadır.
• Yayımlanması istenilen eserlerin herhangi bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere herhangi bir dergiye gönderilmemiş olması zorunludur.
• Ancak; yurtiçi veya yurtdışı kongrelerde sunularak yalnızca özeti yayımlanmış makaleler yayıma kabul edilmektedir.
• Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen eserlerle birlikte Telif Hakkı Devir Sözleşmesi de tüm yazarlarca imzalanarak, sisteme yüklenmelidir.
• Çalışmanın tasarlanmasında, denemelerin kurulmasında ve yürütülmesinde, makalenin yazımında içeriğe bilimsel açıdan katkı sağlayan kişiler ancak yazar olarak yer almalıdır.
• Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmada yazar ekleme, yazar sırası değiştirme ve yazar çıkartma gibi yazar sorumluluklarının değiştirilmesi teklif edilemez.
• Yayın sürecinde, ilgili dergi/kurum ile yazışmaları yapan “Sorumlu Yazar” olarak kabul edilir. Sorumlu yazar, yaptığı yazışmaları diğer yazarlarla paylaşmalı, gerekli işlemleri zamanında ve doğru olarak yapmalıdır.
• Her bir yazarın makaleye katkı şekli EKLER (Acknowledgement) kısmında belirtilmelidir.
• Makale Kontrol Listesi sadece sorumlu yazar tarafından imzalanarak sisteme yüklenmelidir.
• Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisine yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, hakem süreci başlatıldıktan sonra prensip olarak geri çekilemez. Bu aşamadan sonra makale ile ilgili geri çekme talepleri yayın kurulu tarafından gerekçesi dikkate alınarak değerlendirilir.
• Eserlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Eserler, bilim etiği ilkelerine uygun olarak hazırlanmalı, gerekliyse Etik Kurul Raporu'nun bir kopyası eklenmelidir. Aşağıdaki araştırma konuları ile ilgili Etik Kurul Raporu bilgileri (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale son sayfasında EKLER (Acknowledgement) bölümünde verilmelidir.
•• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar.
•• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
•• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
•• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
•• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.
•• Ayrıca, kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmeli, başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması.
**Anket, sosyal ve demografik veri toplama, kullanıcı deneyimi ölçme gibi insan odaklı çalışmalar için ilgili Üniversitelerin Etik Kurullarından Onay Belgesi alınmalıdır.
**Örneklemi hayvandan oluşan araştırmalar için Yerel Etik Kurul İzin Belgesi alınmalıdır.
• ve bunun da EKLER (Acknowledgement) bölümünde belirtilmesi gereklidir.
• Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi İntihal ve Duplicate başta olmak üzere Plagiarism konularında oldukça hassastır ve bu konularda asla tolerans göstermemektedir.
• Bu nedenle yazarlar tarafından dergiye gönderilen makalelerin benzerlik taraması iThenticate programı ile yapılarak rapor sisteme yüklenmelidir.
• Benzerlik oranı kaynakça hariç en fazla % 20 olmalıdır.
• Yazarlar, yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların potansiyel çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve çalışmaları destekleyen kuruluşları makalenin EKLER (Acknowledgement) bölümünde beyan etmekle yükümlüdürler.
• Ayrıca, çalışma lisansüstü tezlerden üretilmiş ise ve çalışmaya katkısı için teşekkür edilecek kişi veya kurumlar varsa bu gibi durumların da EKLER (Acknowledgement) kısmında belirtilmesi gerekmektedir.
Editörler İçin Etik Kurallar
• Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi’nin Editörler Kurulu, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde belirtilen tüm etik görev ve sorumluluklara bağlı kalmayı taahhüt eder.
• Editörler, dergide basılan tüm makalelerden sorumlu olup derginin niteliğinin iyileştirilmesine katkı yapmakla yükümlüdürler.
• Editörler, yazarların düşünce özgürlüğüne saygı gösterip kendilerini desteklemektedirler.
• Editörler, dergiye gönderilen çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine uygunluğu bakımından değerlendirerek olumlu ya da olumsuz karar vermelidirler.
• Editörler, dergiye gönderilen çalışmaları; yazarların sosyal, kültürel, ekonomik özellikleri ile dini inançları göz önüne alınmaksızın, sadece entelektüel değerleri çerçevesinde değerlendirilmelidir.
• Editörler Kurulu, dergiye yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların, 3 hafta içerisinde değerlendirmeye alıp almayacaklarına karar vermeli ve bunu yazara bildirmelidirler.
• Editörler Kurulu, makaleyi ilk inceleme sonucunda red etme kararına varırsa yazarlara bunun nedenini açık bir şekilde bildirmekle yükümlüdürler.
• Dergiye gönderilen çalışmalar editörler tarafından öncelikle intihal ihtimaline karşı kontrol edilmelidir. Bu aşamada intihal ihtimali olan çalışmalar, editörler tarafından reddedilir.
• Dergiye gönderilen çalışmalar, editörler tarafından makalenin hakemleri dışında hiç kimseye ifşa edilmemelidir.
• Editörler, dergiye gönderilen çalışmaların kabulü için yazarlara dergideki herhangi bir makaleye veya başka bir çalışmaya atıf yapması konusunda telkinde bulunmamalıdır.
• Editör değişikliği durumunda, yeni editör önceki editör tarafından alınan bir kararı önemli bir durum olmadığı sürece değiştirmemelidir.
• Editörler, makaleleri aynı disiplindeki konu uzmanlıklarına uygun olan hakemlere göndermelidirler.
• Editörler, değerlendirme öncesi hakemlerden herhangi bir çıkar çatışmaları bulunmadığının onayını almalıdırlar.
• Editörler, hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidirler.
• Editörler, makaleleri objektif değerlendiren, hakemlik sürecini zamanında yerine getiren, makaleyi yapıcı eleştirilerle değerlendiren ve etik kurallara uygun davranan bilim insanlarının olmasına özen göstermelidirler.
• Editörler, danışmanlar kurulu üyelerini, uzmanlık alanlarına uygun, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirleyerek tüm danışma kurulu üyelerine derginin yayın politikaları konusunda bilgi vermekle yükümlüdür.
Hakemler İçin Etik Kurallar
• Hakemler, Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi’ne gönderilen bir çalışma kendi uzmanlık alanında değilse, makale konusu hakkında yeterli bilgiye sahip değilse ya da zamanında bir değerlendirme yapamayacak durumda ise, editörü bu durumdan haberdar ederek değerlendirme görevinden ayrılmalıdır.
• Hakemler, yazarı ile aralarında rekabet, iş birliği veya başka türlü ilişki ya da bağlantılar bulunduğunu tespit ettiği çalışmaları kesinlikle değerlendirmemelidir.
• Hakemler, gizlilik ilkesine riayet ederek değerlendirmesini yapmalı, çalışmayı üçüncü kişilerle paylaşmamalıdır.
• Hakemler, inceleme sürecinde elde etmiş olduğu ayrıcalıklı bilgi ve fikirleri gizli tutmalı ve kişisel çıkarı için kullanmamalıdır.
• Hakemler, eleştiri ve önerilerini nazik bir dille objektif ve yapıcı bir şekilde yapmalıdır.
• Yazara karşı düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı yorum ve eleştiri yöneltilmemelidir.
• Hakemler, fikirlerini açık biçimde destekleyen argümanlarla ifade etmelidir.
• Hakemler, değerlendirilen çalışmanın daha önce yayınlanmış başka bir çalışma ile arasında esaslı bir benzerlik tespit etmeleri halinde, durumu editöre iletmelidirler.
Çıkar Çatışması
Kişiler makalelerin etik ilkeler çerçevesinde değerlendirilebilmesi ve bağımsız bir süreç yürütülebilmesi için olası çıkar çatışmaları ile ilgili olarak yayın kurulunu bilgilendirmelidir. Ekonomik veya kişisel fayda sağlanan durumlar çıkar çatışmasını meydana getirir. Bilimsel sürecin ve yayınlanan makalelerin güvenilirliği; bilimsel çalışmanın planlanması, uygulanması, yazılması, değerlendirilmesi, düzenlenmesi ve yayınlanması sırasında çıkar çatışmalarının objektif bir şekilde ele alınmasıyla doğrudan ilişkilidir.
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi; yazarlardan makale gönderimi, değerlendirilmesi ve basım aşamalarında herhangi bir ücret almamaktadır. (Harran Journal of Agriculture and Food Science does not charge any submission and publication fees).
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.