Bu çalışmada, su ve süt ile hazırlanan içime hazır menengiç (Pistacia terebinthus) kahvesinin gıda endüstrisinde farklı bir kullanım alanının ortaya çıkarılması ve yeni bir ürünün gıda endüstrisine kazandırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, menengiç kahvesi için yapılan ön denemeler sonucunda bir formülasyon belirlenmiştir. Belirlenen formülasyon doğrultusunda hazırlanan kahveler, iki farklı yöntemle işlenerek saklanmıştır. İlk yöntemde, sıcak dolum tekniği kullanılarak ürünler amber renkli cam şişelere doldurulmuş ve sterilize edilmiştir. Diğer yöntemde ise, ürünlere potasyum sorbat eklenerek amber renkli cam şişelerde muhafaza edilmiştir. Örnekler, cam şişelerde oda sıcaklığında (24℃) ve buzdolabında (+4℃) 180 gün süreyle depolanmıştır. Hazırlanan içime hazır menengiç kahvelerinde kuru madde, kül, pH, serbest yağ asitleri, yağ asitleri kompozisyonları, renk özellikleri, antioksidan aktivite, toplam fenolik madde, fenolik madde fraksiyonları araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kahve örneklerindeki yağ miktarı sabit kalırken serbest yağ asitlerinde artış, pH da ise düşüş tespit edilmiştir. Depolama süresi boyunca antioksidan kapasitelerinde ve fenolik madde miktarlarında az da olsa bir azalma olduğu fakat bunun yüksek değerlerde olmadığı belirlenmiştir. Fenolik maddeler açısından menengiç kahvelerinde ağırlıklı olarak luteolin, ellagik asit, gallik asit, fumarik asit ve vanilik asit bulunmuştur. Sütlü kahvelerde ise ısıl işlem etkisiyle floklaşmalar meydana geldiği tespit edilmiştir.
Harran University Scientific Research Projects Unit (HUBAB)
HÜBAP-18225
The purpose of this study was to bring a new product to the food industry and investigate a different application area for ready-to-drink terebinth (Pistacia terebinthus) coffee made with water and milk. Accordingly, formulation was determined based on preliminary trials conducted with terebinth coffees. Coffees prepared according to this formulation were processed and preserved using two different methods. In the first method, the products were filled into amber-colored glass bottles using hot filling technique and sterilized, while in the other method, potassium sorbate was added to the products and preserved in amber-colored glass bottles. Samples were stored at room temperature (24°C) and in the refrigerator (+4°C) for 180 days. Dry matter, ash, pH, free fatty acids, fatty acid compositions, color characteristics, antioxidant activity, total phenolic content, and phenolic fractions were investigated in the prepared ready-to-drink menengic coffees. As a result of the analyses, while the fat content remained constant in the coffee samples, an increase in free fatty acids and a decrease in pH were detected. Although there was a slight decrease in antioxidant capacities and phenolic content during the storage period, it was determined that this decrease was not significant. Luteolin, ellagic acid, gallic acid, fumaric acid, and vanillic acid were predominantly found in menengic coffees in terms of phenolic compounds. In milk coffees, it was observed that flocculation occurred due to heat treatment.
HÜBAP-18225
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | HÜBAP-18225 |
Erken Görünüm Tarihi | 17 Mart 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 10 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 12 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 29 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.