Araştırma Makalesi

KSENOPHON’UN ANABASIS IV. KİTABI’NDA SAVUNMA STRATEJİSİ OLARAK TAŞ YAĞIŞI VE TAŞ YUVARLAMA

Cilt: 9 Sayı: 1 29 Haziran 2026
PDF İndir
EN TR

KSENOPHON’UN ANABASIS IV. KİTABI’NDA SAVUNMA STRATEJİSİ OLARAK TAŞ YAĞIŞI VE TAŞ YUVARLAMA

Öz

Ksenophon’un Anabasis (Ἀνάβασις) adlı eseri, MÖ 401 yılında Pers coğrafyasında mahsur kalan Hellen paralı askerlerinin Karadeniz’e ulaşmak için gerçekleştirdikleri geri çekilişi ayrıntılı biçimde aktaran önemli bir tarihsel kaynaktır. Eser, ordunun farklı topografik ve beşerî çevre koşulları karşısında geliştirdiği mücadele stratejilerini izlemeye imkân vermektedir. Özellikle IV. Kitap, dağlık alanlarda yerel toplulukların savunma pratikleri ile Hellen ordusunun bunlara karşı geliştirdiği taktikleri ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, IV. Kitap’ta öne çıkan taş yağışı ve taş yuvarlama uygulamaları, arazi unsurlarının doğrudan silaha dönüştürüldüğü savunma stratejileri olarak ele alınmaktadır. Kardukh ve Taokh sahaları, bu taktiklerin coğrafyayla ilişkisini açık biçimde göstermektedir. Buna karşılık Hellen birlikleri, arazinin sağladığı korunaklı unsurları kullanma, düşmanın taş stokunu tükettirme, tehlikeli alanları kısa süreli manevralarla aşma ve yüksek noktaları ele geçirme gibi karşı taktikler geliştirmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ammianus Marcellinus (1986). The Later Roman Empire (A.D. 354–378), (W. Hamilton, Trans.; A. Wallace-Hadrill, Intro. and Notes). London: Penguin Classics.
  2. Ksenophon (2015). Anabasis: On Binler’in Dönüşü, (A. Çokona, Çev.). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  3. Polybios (1889). The Histories of Polybius, (E. S. Shuckburgh, Trans.; Vol. 2). London: Macmillan.
  4. Thucydides (2013). The History of the Peloponnesian War, (R. Crawley, Trans.). St. Louis, MO: Roman Roads Media.
  5. Ager, Anton (2023). Aspekte sozialer Interaktion im Söldnerheer von Xenophons “Anabasis”. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Innsbruck: Leopold-Franzens-Universität Innsbruck.
  6. Barton, C. Hacker (1968). “Greek Catapults and Catapult Technology: Science, Technology, and War in the Ancient World”, Technology and Culture, C. 9, S. 1, s. 34-50. https://doi.org/10.2307/3102042.
  7. Bowra, Cecil Maurice; Krummen, Eveline (2016). “Paean”, Oxford Classical Dictionary. https://doi.org/10.1093/acrefore/9780199381135.013.4643.
  8. Corrêa, Paula da Cunha (2009). “Musical Instruments and the Paean in Archilochus”, Synthesis, S. 16, s. 99-112.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eski Anadolu Tarihi, Eski Yunan ve Roma Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

2 Nisan 2026

Kabul Tarihi

11 Mayıs 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Küçükyıldız, İ. (2026). KSENOPHON’UN ANABASIS IV. KİTABI’NDA SAVUNMA STRATEJİSİ OLARAK TAŞ YAĞIŞI VE TAŞ YUVARLAMA. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi, 9(1), 29-39. https://izlik.org/JA57GF46UH
AMA
1.Küçükyıldız İ. KSENOPHON’UN ANABASIS IV. KİTABI’NDA SAVUNMA STRATEJİSİ OLARAK TAŞ YAĞIŞI VE TAŞ YUVARLAMA. HARS AKADEMİ. 2026;9(1):29-39. https://izlik.org/JA57GF46UH
Chicago
Küçükyıldız, İshak. 2026. “KSENOPHON’UN ANABASIS IV. KİTABI’NDA SAVUNMA STRATEJİSİ OLARAK TAŞ YAĞIŞI VE TAŞ YUVARLAMA”. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi 9 (1): 29-39. https://izlik.org/JA57GF46UH.
EndNote
Küçükyıldız İ (01 Haziran 2026) KSENOPHON’UN ANABASIS IV. KİTABI’NDA SAVUNMA STRATEJİSİ OLARAK TAŞ YAĞIŞI VE TAŞ YUVARLAMA. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi 9 1 29–39.
IEEE
[1]İ. Küçükyıldız, “KSENOPHON’UN ANABASIS IV. KİTABI’NDA SAVUNMA STRATEJİSİ OLARAK TAŞ YAĞIŞI VE TAŞ YUVARLAMA”, HARS AKADEMİ, c. 9, sy 1, ss. 29–39, Haz. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57GF46UH
ISNAD
Küçükyıldız, İshak. “KSENOPHON’UN ANABASIS IV. KİTABI’NDA SAVUNMA STRATEJİSİ OLARAK TAŞ YAĞIŞI VE TAŞ YUVARLAMA”. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi 9/1 (01 Haziran 2026): 29-39. https://izlik.org/JA57GF46UH.
JAMA
1.Küçükyıldız İ. KSENOPHON’UN ANABASIS IV. KİTABI’NDA SAVUNMA STRATEJİSİ OLARAK TAŞ YAĞIŞI VE TAŞ YUVARLAMA. HARS AKADEMİ. 2026;9:29–39.
MLA
Küçükyıldız, İshak. “KSENOPHON’UN ANABASIS IV. KİTABI’NDA SAVUNMA STRATEJİSİ OLARAK TAŞ YAĞIŞI VE TAŞ YUVARLAMA”. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi, c. 9, sy 1, Haziran 2026, ss. 29-39, https://izlik.org/JA57GF46UH.
Vancouver
1.İshak Küçükyıldız. KSENOPHON’UN ANABASIS IV. KİTABI’NDA SAVUNMA STRATEJİSİ OLARAK TAŞ YAĞIŞI VE TAŞ YUVARLAMA. HARS AKADEMİ [Internet]. 01 Haziran 2026;9(1):29-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57GF46UH

Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi'nde yayımlanan makaleler, Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası lisansı altında lisanslanmıştır.

by.png