Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kekik ve Tarçın Uçucu Yağlarının Yem Bezelyesi Silajlarının Fermantasyon Kalitesi ve In Vitro Metabolik Enerji Üzerine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 58 Sayı: 2, 39 - 44, 23.11.2017
https://doi.org/10.29185/hayuretim.331326

Öz

Bu araştırma kekik (KK) ve tarçın (TRN) uçucu yağlarının,
organik asit (OA) alternatifi olarak yem bezelyesi silajlarının fermantasyon
kalitesi ve in vitro metabolik enerji
(ME) içerikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Araştırmada kullanılan yem bezelyesi bakla oluşum döneminde
hasad edilmiş (48 saat soldurma) ve yaklaşık 1.5-2.0 cm boyutunda
parçalanmıştır. Parçalanan taze materyale 5g/kg düzeyinde organik asit, 400 mg/kg
kekik uçucu yağı, 400 mg/kg tarçın uçucu yağı ve 400+400 mg/kg kekik+tarçın (KKTRN)
uçucu yağı katılmıştır. Yaklaşık 2 kg örnek plastik torbalara konularak vakumla
içindeki hava alınmış ve 2-3 kat streç filmle kaplanmıştır. Silolamadan 120 gün
sonra açılmıştır.





Araştırmada
kullanılan kekik ve tarçın uçucu yağı, yem bezelyesi silajlarının asetik asit
ve EÇOM içeriklerini olumlu yönde etkilemiştir. Ancak, bütün sonuçlar birarada ele
alınarak değerlendirildiğinde, silajların sarıldığı kat sayılarının arttırılarak
çalışmanın tekrarlanmasının gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.   

Kaynakça

  • Anonim, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427- 428 p,
  • London.Ateş, E. 2012. The mineral, amino acid and fiber contents and forage yield of field pea (Pisum Arvense L.), fiddleneck (Phacelia Tanacetifolia Benth.) and their mixtures under dry land conditions in the Western Turkey.
  • Romanian Agricultural Research, 2012; 29:237-244. Barker, S.B., Summerson, W.H. 1941. The colorimetric determination of lactic acid in biological material. J. Biol. Chem. 138:535-554.
  • Bolsen KK, Ashbell G, Weinberg ZG. 1996. Silage fermentation and silage additives. AJAS, 9 (5): 483-493.
  • Bulgurlu Ş, Ergül M. 1978. Yemlerin Fiziksel Kimyasal ve Biyolojik Analiz Metotları. E.Ü. Basımevi, Yayın No. 127, İzmir
  • Fernandese G.M., Possentib, R. A., Mattosc, W. T., Schammassd, E. A., and Juniore, E. F. 2013. In situ degradability and selected ruminal constituents of sheep fed with peanut forage hay. Archives of Animal Nutrition, Vol. 67(5):393–405.
  • Filya, İ. 2000. Silaj Kalitesinin Artırılmasında Yeni Gelişmeler. International Animal Nutrition Congress 2000. S243-250.
  • Filya, İ., Sucu E., Hanoğlu, H. 2004. A Research on the Quality Characteristics and Nutritive Value of Small Plastic Bale Maize Silages Ensiled with Biological Silage Additives and their Use in Lamb Fattening. A.U. Agric. Facul. J. Agric. Sci.10 (2) 158-162.
  • Jeroch, H., W Drochner, W., Simon, O. 1999. Nutrition on Farm Livestock. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart. 525 p.
  • Hancock, D.W., Collins, M. 2006. Forage preservation method influences alfalfa nutritive value and feeding characteristics. Crop Sci. 46: 688-694.
  • Kirchgessner, M., R.J. Kellner, F.X. Roth, and K. Ranfft. 1977. Zur schätzung des futterwertes mittels rohfaser und der zellwandfraktionen der detergentien-analyse. Landwirtschaft Forschung 30:245-250.
  • Kirchgessner, M., and R.J. Kellner. 1981. Schätzung des energiegehaltes futterwerttest von grün-und rauhfutter durch die cellulase methode. Landwirtschaft Forschung 34 (4): 276-281.Keles,
  • G., O’Kiely, P., Lenehan, J.J., Forristal, P.D. 2009. Conservation characteristics of baled grass silages differing in duration of wilting, bale density and number of layers of plastic stretch-film. Irish J. Agr Food Res. 48: 21-34.
  • Kurtoğlu V. 2011. Silaj ve Silaj Katkıları, Aybil Yayınevi, Konya. Naumann C, Bassler R. 1993.
  • Methoden Buch, B. III. Die Chemische Untersuchung von Futtermitteln. VDLUFA- Verlag, Darmstadt.Playne MJ, McDonald P. 1966. The Buffering Constituent of Herbage and Silage, J. Sci. Fd. Agric, 17: 264-268.
  • Soycan-Önenç S. Fisun Koç, Levent Coşkuntuna, M. Levent Özdüven, Tuncay Gümüş 2013. Kekik ve Tarçın Uçucu Yağlarının Yem Bezelyesi Silajlarının Aerobik Stabilitesi Üzerine Etkileri. VII. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi (Uluslararsı katılımlı). 26-27. Eylül, 2013, Ankara. Sözlü Bildiri.
  • Soycan-Önenç S. Fisun Koç, Levent Coşkuntuna, M. Levent Özdüven, Tuncay Gümüş 2015. The Effect of Oregano and Cinnamon Essential Oils on Fermentation Quality and Aerobic Stability of Field Pea Silages. Asian-Australas J Anim Sci. 2015 Sep; 28(9): 1281–1287.SPSS Inc., 2007.
  • SPSS for Windows, Version 16.0. Chicago, SPSS Inc.TSE, 1991. Hayvan Yemleri- Metabolik (Çevrilebilir) Enerji Tayini (kimyasal metod). TS 9610, Aralık 1991, Ankara.
  • Turan, A. 2015. Kimyon Uçucu Yağının Yonca Silajının Fermantasyon Kalitesi ve Aerobik Stabilitesi Üzerine Etkisi. YL tezi. NKÜ Fen Bil. Enst. Tekirdağ.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA. 1991. Method for Dietary Fiber, Neutral Detergent Fiber and Nostarch Polysaccharides in Relation to Animal Nutrition. J Dairy Sci. 74: 3583-3597.
  • Efe, E., Bek, Y., Şahin, M.: SPSS’te çözümleri ile istatistik yöntemler II. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2000; Yay. No;73, Ders Kitabı Yayın No;9.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sibel Soycan Önenç

Levent Coşkuntuna Bu kişi benim

Fisun Koç

M. Levent Özdüven Bu kişi benim

Tuncay Gümüş

Yayımlanma Tarihi 23 Kasım 2017
Gönderilme Tarihi 27 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 58 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Soycan Önenç, S., Coşkuntuna, L., Koç, F., Özdüven, M. L., vd. (2017). Kekik ve Tarçın Uçucu Yağlarının Yem Bezelyesi Silajlarının Fermantasyon Kalitesi ve In Vitro Metabolik Enerji Üzerine Etkileri. Hayvansal Üretim, 58(2), 39-44. https://doi.org/10.29185/hayuretim.331326


26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


26407 26406 26408   26409  26410263992641126412  26413   26414 26415