Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hatay İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Üyesi İşletmelerin Sosyo- Ekonomik Özellikleri

Yıl 2018, Cilt: 59 Sayı: 1, 25 - 32, 31.07.2018
https://doi.org/10.29185/hayuretim.410517

Öz

Amaç: Bu çalışmada, Hatay İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri
Birliği (HDSYB)’ne üye olan işletmelerin  
sosyo-ekonomik yapılarının incelenmesi amaçlanmıştır.



Materyal ve
Metot:
Bu araştırmanın
birincil verilerini Hatay ilinde faaliyet gösteren ve Hatay damızlık sığır
yetiştiricileri birliğine üye süt sığırcılığı işletmelerinden anket yöntemi ile
elde edilen bilgiler oluşturmuştur. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi formülü
uygulanarak yapılan hesaplamalar sonucunda 112 işletmede anket yapılması uygun
görülmüştür.



Bulgular: Araştırmada işletmeci yaşı, ailedeki birey sayısı, arazi
varlığı, işletme başına düşen sağmal inek sayısı ve sağılan inek başına günlük
süt verimi ortalamaları sırasıyla; 47.60 yıl, 5.14 kişi, 45.79 dekar, 11.69 baş
ve 17.38 kg olarak belirlenmiştir. İşletmelerin toplam işletme sermayesi
ortalaması ise 262.854 TL olarak hesaplanmış olup, bu tutarın %26.63’ünü hayvan
sermayesi oluşturmuştur. İşletme sahiplerinin %87.5’i geçimlerini sağlamak
amacıyla süt sığırcılığı yapmaktadır. Araştırmada, Hatay damızlık sığır
yetiştiricileri birliğine (HDSYB) üye işletmelerin küçük ölçekli, arazi
büyüklüklerinin küçük, sağmal inek sayılarının az, sermayelerinin yetersiz,
günlük süt verimlerinin ve işletme karlarının düşük düzeyde ve işletme
sahiplerinin ise büyük çoğunluğunun orta yaş ve üzerinde olduğu tespit
edilmiştir.



Sonuç: Araştırma sonuçları, eğitim seviyesi yüksek kişilerin de
süt sığırcılığı yapması için teşvik edilmesinin, sağılan inek sayısının
artırılarak küçük aile işletmelerinin orta ve büyük ölçekli işletmelere
dönüştürülmesinin, işletme sahiplerinin hayvan yetiştiriciliği konusunda
eğitilmesinin ve birliklerin üyelerine daha fazla teknik destek vermesinin
gerekliliğini ortaya koymuştur.

Kaynakça

  • Aksoy A, Denizli G, 2012. Erzurum ili damızlık sığır yetiştiricileri faaliyetlerinin değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43 (2): 123-131.
  • Aktürk D, Savran F, Hakyemez H, Daş G, Savaş T. 2005. Gökçeada’da ekstansif koşullarda hayvancılık yapan işletmelerin sosyo-ekonomik açıdan incelenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi 11 (3): 229-235.
  • Anonim, 2016a. Hayvancılık sektör raporu 2016 https://www.tigem.gov.tr/Erişim tarihi 10.01.2018.
  • Anonim, 2016b. Hatay Tarım Vizyonu (2016-2021) http//www.Hatay.tarim.gov.tr/Erişim tarihi 30.11.2017.
  • Anonim, 2017. Türkiye istatistik kurumu (TÜİK). Hayvansal üretim istatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul/Erişim tarihi 12.02.2018.
  • Bakan Ö, Aydın R. 2016. Ağrı ili süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47 (2): 113-122.
  • Bogdanović V, Đedović R, Perišić P, Stanojević D, Petrović MD, Trivunović S, Kučević D, Petrović MM. 2012. An assesment of dairy farm structure and characteristics of dairy production systems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry 28 (4): 689-696.
  • Çiçek A, Erkan O. 1996. Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme yöntemleri. Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12, Ders Notları Serisi No:6, Tokat.
  • Çukur F. 2015. Milas’taki süt sığırcılığı işletmelerinin rekabet gücü ve sürdürülebilirliği üzerine bir değerlendirme. Hayvansal Üretim 56 (1): 28-38.
  • Daş A, İnci H, Karakaya E, Şengül AY. 2014. Bingöl ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine bağlı sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1 (3): 421-429.
  • FAO, 2014. Statistics of animal production. www.Fao.org.
  • Galiç A, Baydilli T, Özfiliz A, Kumlu S. 2004. İzmir İlinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırlarda Sürü Büyüklüğünün Süt ve Döl Verimi Özelliklerine Etkisi. Hayvansal Üretim 45 (2): 17-22.
  • Goonewardenet L.A, Spicert HM, McNeil AO, Slack WL. 1995. A survey of production characteristics, ownership and extension needs of the Alberta Dairy Industry. Canadian Journal of Animal Science 75 (2): 181-184.
  • Güler O, Aydın R, Yanar M, Diler A, Koçyiğit R, Avcı M. 2016. Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi 30 (B): 27-37.
  • İçöz Y. 2004. Bursa ili süt sığırcılık işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizi. Tarımsal Ekonomi ve Araştırma Enstitüsü, Yayın No:116, 205s, Ankara.
  • Hozman SB, Akçay H. 2016. Sivas ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye süt sığırcılığı işletmelerinin bazı teknik ve ekonomik özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi 22 (1): 57-65.
  • Kaygısız A, Tümer R, Orhan H, Vanlı Y. 2010. Kahramanmaraş ili süt sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri. İşletmecilerin sosyal ve kültürel durumları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41 (1): 39-44.
  • Koçyiğit R, Diler A, Yanar M, Güler O, Aydın R, Avcı M. 2015. Erzurum İli Hınıs İlçesi sığırcılık işletmelerinin yapısal durumu: Çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5 (4): 85-97.
  • Koyubenbe N. 2005. İzmir ili ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma Hayvansal Üretin 46 (1): 8-13.
  • Oğuz C, Bayramoğlu Z. 2015. Tarım ekonomisi kitabı, Atlas Akademi, 238s, Ankara.
  • Önal AR, Özder M. 2008. Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 5 (2): 197-203.
  • Öztürk D, Karkacıer O. 2008. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi (Tokat ili Yeşilyurt ilçesi örneği). Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25 (1): 15-22.
  • Semerci A, Çelik AD. 2017a. Reflections of animal husbandry subsidies on dairy cattle enterprises: A case study of Hatay province, Turkey. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 (02): 92-100.
  • Semerci A, Çelik AD. 2017b. Süt sığırcılığı işletmelerinde sermaye yapısı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 (3): 201-209.
  • Şahin K, Gül A, Koç B, Dağıstan E. 2001. Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 11 (2): 19-28.
  • Tapkı İ. 1996. Hatay ili ve çevresinde süt sığırı yetiştiriciliği ve sığır besiciliği yapılan tarım işletmelerinin teknik, ekonomik ve yapısal özellikleri, Yüksek Lisans Tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 71s, Hatay
  • Yılmaz H, Köknaroğlu H. 2007. Avrupa birliği ortak tarım politikasına uyum sürecinde Türkiye’de izlenen hayvancılık politikalarının değerlendirilmesi. 5. Ulusal Zootekni Kongresi, 5-8 Eylül 2007, Van.

Socio-Economic Characteristics of Members of Cattle Breeders Association in Hatay Province

Yıl 2018, Cilt: 59 Sayı: 1, 25 - 32, 31.07.2018
https://doi.org/10.29185/hayuretim.410517

Öz



Objective: In this study, it was aimed to examine the socio-economic structures
of the dairy cattle enterprises who were members of Hatay Cattle Breeders
Association (HCBA) 



Material and Methods: The primary data of this study were obtained from dairy cattle
enterprises in Hatay province who were members of Cattle Breeders' Association.
The data were obtained by questionnaire, and Random Sampling Method was used to
determine sample size which was calculated as 112.



Results: According to the research findings, averages of; enterprise holder’s
age, household size, land size, the number of cows per farm, and daily milk
yield per dairy cattle were found respectively as followed; 47,60 years old,
5,14 persons, 45,79 decares, 11,69 heads and 17,38 kg. The average of total
enterprise capital was 262.854 TL, and 26.63% of the total capital was
consisted of animal capital. 87,5% of enterprise owners stated that their
livelihoods were based on milk cattle breeding. In the research, it was found
out that members of the Hatay Cattle Breeders Association had small scale dairy
farms, small sized lands, low number of milking cows, insufficient capital, low
profit level, low daily milk yield per cow, and the majority of the owners were
middle age and over.



Conclusion: The results of the study have shown that it is necessary to encourage
higher education level people to have dairy cattle activities, increasing the
number of cows, converting small family farms into medium and large scale
farms, educate business owners about animal breeding and give more technical
support to the members of the associations






Kaynakça

  • Aksoy A, Denizli G, 2012. Erzurum ili damızlık sığır yetiştiricileri faaliyetlerinin değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43 (2): 123-131.
  • Aktürk D, Savran F, Hakyemez H, Daş G, Savaş T. 2005. Gökçeada’da ekstansif koşullarda hayvancılık yapan işletmelerin sosyo-ekonomik açıdan incelenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi 11 (3): 229-235.
  • Anonim, 2016a. Hayvancılık sektör raporu 2016 https://www.tigem.gov.tr/Erişim tarihi 10.01.2018.
  • Anonim, 2016b. Hatay Tarım Vizyonu (2016-2021) http//www.Hatay.tarim.gov.tr/Erişim tarihi 30.11.2017.
  • Anonim, 2017. Türkiye istatistik kurumu (TÜİK). Hayvansal üretim istatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul/Erişim tarihi 12.02.2018.
  • Bakan Ö, Aydın R. 2016. Ağrı ili süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47 (2): 113-122.
  • Bogdanović V, Đedović R, Perišić P, Stanojević D, Petrović MD, Trivunović S, Kučević D, Petrović MM. 2012. An assesment of dairy farm structure and characteristics of dairy production systems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry 28 (4): 689-696.
  • Çiçek A, Erkan O. 1996. Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme yöntemleri. Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12, Ders Notları Serisi No:6, Tokat.
  • Çukur F. 2015. Milas’taki süt sığırcılığı işletmelerinin rekabet gücü ve sürdürülebilirliği üzerine bir değerlendirme. Hayvansal Üretim 56 (1): 28-38.
  • Daş A, İnci H, Karakaya E, Şengül AY. 2014. Bingöl ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine bağlı sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1 (3): 421-429.
  • FAO, 2014. Statistics of animal production. www.Fao.org.
  • Galiç A, Baydilli T, Özfiliz A, Kumlu S. 2004. İzmir İlinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırlarda Sürü Büyüklüğünün Süt ve Döl Verimi Özelliklerine Etkisi. Hayvansal Üretim 45 (2): 17-22.
  • Goonewardenet L.A, Spicert HM, McNeil AO, Slack WL. 1995. A survey of production characteristics, ownership and extension needs of the Alberta Dairy Industry. Canadian Journal of Animal Science 75 (2): 181-184.
  • Güler O, Aydın R, Yanar M, Diler A, Koçyiğit R, Avcı M. 2016. Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi 30 (B): 27-37.
  • İçöz Y. 2004. Bursa ili süt sığırcılık işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizi. Tarımsal Ekonomi ve Araştırma Enstitüsü, Yayın No:116, 205s, Ankara.
  • Hozman SB, Akçay H. 2016. Sivas ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye süt sığırcılığı işletmelerinin bazı teknik ve ekonomik özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi 22 (1): 57-65.
  • Kaygısız A, Tümer R, Orhan H, Vanlı Y. 2010. Kahramanmaraş ili süt sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri. İşletmecilerin sosyal ve kültürel durumları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41 (1): 39-44.
  • Koçyiğit R, Diler A, Yanar M, Güler O, Aydın R, Avcı M. 2015. Erzurum İli Hınıs İlçesi sığırcılık işletmelerinin yapısal durumu: Çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5 (4): 85-97.
  • Koyubenbe N. 2005. İzmir ili ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma Hayvansal Üretin 46 (1): 8-13.
  • Oğuz C, Bayramoğlu Z. 2015. Tarım ekonomisi kitabı, Atlas Akademi, 238s, Ankara.
  • Önal AR, Özder M. 2008. Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 5 (2): 197-203.
  • Öztürk D, Karkacıer O. 2008. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi (Tokat ili Yeşilyurt ilçesi örneği). Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25 (1): 15-22.
  • Semerci A, Çelik AD. 2017a. Reflections of animal husbandry subsidies on dairy cattle enterprises: A case study of Hatay province, Turkey. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 (02): 92-100.
  • Semerci A, Çelik AD. 2017b. Süt sığırcılığı işletmelerinde sermaye yapısı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 (3): 201-209.
  • Şahin K, Gül A, Koç B, Dağıstan E. 2001. Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 11 (2): 19-28.
  • Tapkı İ. 1996. Hatay ili ve çevresinde süt sığırı yetiştiriciliği ve sığır besiciliği yapılan tarım işletmelerinin teknik, ekonomik ve yapısal özellikleri, Yüksek Lisans Tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 71s, Hatay
  • Yılmaz H, Köknaroğlu H. 2007. Avrupa birliği ortak tarım politikasına uyum sürecinde Türkiye’de izlenen hayvancılık politikalarının değerlendirilmesi. 5. Ulusal Zootekni Kongresi, 5-8 Eylül 2007, Van.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nuran Tapkı 0000-0001-5044-795X

İbrahim Tapkı

Erdal Dağıstan

Muhammet Hanifi Selvi

Aybüke Kaya

Yusuf Ziya Güzey

Bekir Demirtaş

Ahmet Duran Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2018
Gönderilme Tarihi 28 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 59 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tapkı, N., Tapkı, İ., Dağıstan, E., Selvi, M. H., vd. (2018). Hatay İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Üyesi İşletmelerin Sosyo- Ekonomik Özellikleri. Hayvansal Üretim, 59(1), 25-32. https://doi.org/10.29185/hayuretim.410517


26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


26407 26406 26408   26409  26410263992641126412  26413   26414 26415