Yazım Kuralları

Yazar rehberi 

Dergide uygulanmakta olan yazım kuralları ve gerekli bilgiler aşağıda belirtilmiştir. (Yeni yazım kuralları 5.cilt 2.sayıdan itibaren geçerli olacaktır. Makale gönderen yazarların bu hususlara dikkat etmeleri gerektiği önemle duyurulur.

1. Yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. . Türkçe metinlerin imlâları Türk Dil Kurumu' nun yayımladığı İmlâ Kılavuzu esas alınmalıdır. http://tdk.gov.tr/tdk/kurumsal/yazim-kilavuzu/

2. Dergimiz online yayın takip sistemine sahiptir. Bu nedenle aday makale başvuru işlemleri sadece derginin web adresinden yapılır. Lütfen gerekli kayıt işlemlerini eksiksiz tamamlayarak makalenizi sisteme yükleyiniz.

3. Bir çalışmanın uzunluğu, ekler dâhil 9000 sözcüğü aşmayacak biçimde hazırlanmalıdır. Harran Education Journal ulusal ve uluslararası indekslerde taranma çalışmalarını yürüttüğü için, kabul almış makaleler için Türkçe gönderilecek çalışmalarda ayrıca 600 - 1.000 sözcük arası geniş İngilizce özet, İngilizce gönderilecek çalışmalarda ayrıca 600 - 1.000 sözcük arası geniş Türkçe özet hazırlanmalıdır (örn. Giriş, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç bölümleri şeklinde). Makale yayına kabul edildikten sonra makalenin son hali sorumlu yazar tarafından aşağıda yer alan şablona göre hazırlanıp sisteme yüklenmelidir. İngilizce geniş özet makale yayına kabul edildikten sonra makaleyi dergi şablona göre düzenlerken o aşamada da eklenebilir.

Etik kurul gerektiren çalışmalar için şablon

Etik kurul gerektirmeyen çalışmalar için şablon

4.Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı sola yaslı 14 punto, Book Antique yazı tipinde, 15 sözcüğü geçmeyecek ve bağlaçlar hariç her sözcüğün ilk harfi büyük, satır aralığı 1 olacaktır.

5. Yazılar, Word formatında, A4 boyutunda sayfaya, üstten, alttan, sağdan ve soldan 2.50 cm boşluk bırakılarak, Book Antique yazı karakteri ile 12 punto, iki yana yaslı ve 1.15 satır aralıkla hazırlanmalıdır.

6. Yazıların her biri ve ingilizce geniş özet ayrı bir sayfada başlamalıdır.

a)    Türkçe özet 150-200 kelime arasında, Book Antique yazı tipinde, iki yana yaslı, 10 punto, anahtar kelimeler 3-5 arasında olacak ve satır aralığı 1 olacaktır.

b)    İngilizce özet 150-200 kelime arasında, Book Antique yazı tipinde, iki yana yaslı, 10 punto, anahtar kelimeler 3-5 arasında olacak ve satır aralığı 1 olacaktır.

c)    Paragraf girinti 1.25 cm olacaktır. Paragraftan önce 12 nk paragraftan sonra 6 nk olacaktır.

d)    Tablolar, Book Antique yazı tipinde 10 punto ve 1 satır aralığında olacaktır.

e)    Tablo ve şekil başlıkları Book Antique yazı tipinde 11 punto ve sola yaslı olacaktır.

f)     40 veya üzeri sözcüklerden oluşan doğrudan alıntılarda soldan ve sağdan 1.25 cm boşluk bırakılacaktır. Yazılar Book Antique yazı tipinde 11 punto, iki yana yaslı ve italik olacaktır. Satır aralığı ise 1 olacaktır.

Başlıklar

*1.düzey başlık ortada Book Antique yazı tipinde 12 punto ve koyu olacaktır. Bağlaçlar hariç sözcüklerin ilk harfi büyük olacaktır.
*2.düzey başlık sola yaslı Book Antique yazı tipinde 12 punto ve koyu olacaktır. Bağlaçlar hariç sözcüklerin ilk harfi büyük olacaktır.
*3.düzey başlık sola yaslı Book Antique yazı tipinde 12 punto ve italik olacaktır. Bağlaçlar hariç sözcüklerin ilk harfi büyük olacaktır.

g)   Araştırma çalışmalara ait ana metin giriş, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç bölümlerini içermelidir.  Yöntem kısmında ise örneklem, veri toplama araçları ve verilerin analizi vb. alt bölümleri bulunmalıdır. 

h)   Derleme türü çalışmalarda problem ortaya koyulmalı, ilgili alan yazın etkili bir biçimde analiz edilmeli, problemler ortaya konulmalı ve çözüm önerileri geliştirilmelidir.

i)   Kaynakça yazımında, metin içinde ya da kaynakça ekinde, başlıklar, tablolar, resimler, şemalar, alıntılar, atıflar, ve diğer hususlar için APA (6th) stili kullanılmalıdır.

j)   Gönderilen tablo ve şekillerin derginin sayfa boyutları dışına taşmaması gerekmektedir. Eğer sayfa sonuna geliyor ve bir kısmı taşıyorsa takip eden sayfaya yerleştirilmelidir.

k)  Kaynakça, iki yana yaslı Book Antique yazı tipinde 11 punto ve satır aralığı 1 olacaktır.

7. Yayına kabul edilen makaleler için yazar(lar)dan, çalışmanın tüm yazarlarca okunduğunun, onaylandığının, başka bir dergide yayınlanmamış veya değerlendirme için gönderilmemiş olduğunun ve yayınlandığı takdirde tüm yayın haklarının dergiye devredildiğinin belirtildiği telif hakkı formunun makale yükleme esnasında ekler bölümüne eklenmesi gerekir. Ayrıca etik kurul gerektirmeyen çalışmalarda sorumlu yazar tarafından aşağıda yer alan "Araştırma Etik Taahhütnamesi" doldurulup renkli şekilde taratıp makale yükleme esnasında ekler kısmına yüklenmesi, etik kurul gerektiren çalışmalarda ise doğrudan etik kurul yazısının taratılıp makale yükleme esnasında ekler kısmına yüklenmesi zorunludur.

Telif Hakkı Devri Formu için tıklayınız

Araştırma Etik Taahhütnamesi için tıklayınız

8. Harran Education Journal’a gönderilmiş yazılardan kaynaklanması muhtemel herhangi bir yasal, hukuksal, ekonomik ve etik sorumluluk, söz konusu yazı yayınlanmış olsa bile yazarlarına aittir. Dergi herhangi bir yükümlülük kabul etmez.

Gönderi kontrol listesi

Başvuru sürecinde yazarlar gönderilerinin aşağıdaki listede bulunan tüm maddelere uygunluğunu kontrol etmelidirler, bu rehbere uymayan başvurular yazarlara geri gönderilecektir.

a) Gönderilen yazı daha önceden yayınlanmamış ve herhangi bir dergiye değerlendirilmek üzere sunulmamıştır (veya Editöre Notlar kısmında bir açıklama yapılmıştır).

b) Gönderi dosyası OpenOffice, Microsoft Word, RTF veya WordPerfect dokümanı dosyası biçimindedir

c) Mevcut olduğu durumlarda referansların URL'leri verilmiştir

d) Metin, "Dergi Hakkında" kısmındaki Yazar Rehberi'nde belirtilen biçimsel ve bibliyografik gerekliliklere uygun olarak hazırlanmıştır.

e) Hakem incelemesinden geçen yazıların yayınlandığı bir dergi bölümüne makale gönderilirken, Kör Hakemlik bölümünde verilen talimatlar uygulanır.