Yazım Kuralları

Dergiye gönderilen makaleler makale şablonuna uygun bir şekilde hazırlanmalıdır.

Makale Şablonu

Kapak sayfası

Telif Hakkı Bildirim Metni


Makaleler (notlar ve referanslar dâhil) 8000 sözcüğü geçmemelidir (en fazla 25 sayfa). Sınırları aşan makalelerde izin yetkisi Editör’e aittir. Açıklayıcı notlar, metnin içinde numaralandırılıp, ilgili sayfanın altına yerleştirilmelidir. Metin, bir word dosyasına (.doc, .docx) kaydedilmeli ve DergiPark üzerinden gönderilmelidir. Makaleler, Times New Roman yazı karakterinde, 1,5 satır aralığında ve 12 punto, dipnotlar ise 8 punto ve 1 satır aralığıyla yazılmalıdır.


Genel Kurallar
1. Makale öğeleri dizilişi şu şekilde olmalıdır:
    1.1. İngilizce Başlık
    1.2. Abstract
    1.3. Keywords
    1.4. Türkçe Başlık
    1.5. Öz
    1.6. Anahtar Kelimeler
    1.7. Gövde Metni
    1.8. Sonuç
    1.9. Kaynakça
2. Makaledeki tüm başlıklar İlk Harfleri Büyük harf ve 12 punto olmalıdır.
3. Makale sayfası A4 formatında olmalıdır.
4. Makale başlığı için sayfa sonu açıklama yapılacaksa * işareti kullanılmalıdır.
6. Alt ve Üst Bilgi girişi yapılmamalıdır.
7. Sayfa numarası eklenmemelidir.
Başlıklar
Başlıklar Times New Roman yazıtipinde 12 punto büyüklüğünde olmalıdır. Başlıklar (Abstract, Öz, Giriş, Sonuç ve Kaynakça haricinde) ondalık sistem düzeninde, “1. 2. 3.; 1.1., 1.2.; 1.2.1.” şeklinde rakam ve sonrasında nokta kullanılarak otomatik olarak oluşturulmalıdır. Başlık numarası ile başlığın ilk harfi arasında bir boşluk bırakılmalıdır. Boşluklar kullanılan kelime işlemci programı (Word, Open Office Writer gibi programlar) tarafından otomatik olarak oluşturulmalı, boşluk tuşu kullanılarak eklenmemelidir. Başlıklar mümkün olduğunca kısa ancak konuyu yansıtacak şekilde belirlenmeli, yazımda çift tırnak (“-“) veya eğik çizgi (slash) işareti (/) kullanılmamalıdır. İki nokta (:) ise gerekli görülmesi halinde kullanılabilir.
Başlıklarda yer alan kelimelerin sadece ilk harfleri büyük harfle başlatılmalıdır. İtalik yazım kullanılmamalıdır.
Abstract
500-750 kelime aralığında olmalıdır. 750 kelimeyi veya 5000 karakteri (boşluklu) geçmemelidir. Abstract, Times New Roman yazı tipinde 12 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; 1,5 satır aralığında ve girintisiz olmalıdır.
Makalenin Abstract ve Öz, kısımları aşağıdaki hususları içermelidir:
1. Çalışmanın genel fotoğrafının veya probleminin zemininin ortaya koyulması;
2. Problemin/amacın net bir şekilde ifade edilmesi;
3. Literatürdeki boşluk nedir ve sizin çalışmanız bu boşluğun doldurulmasına ve problemin çözümüne nasıl katkı yapacak?
4. Bu yapılırken izlenen yolun detayları;
5. Çalışmada ulaşılan sonuç
Keywords
Times New Roman yazı tipinde 12 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; 1,5 satır aralığında ve girintisiz olmalıdır. En az 5, en fazla 8 kelimeden oluşmalıdır.
Keywords yayının elektronik ortamda taranmasına ve dizinlenmesine yardımcı olur ve yayının araştırmacılar tarafından bulunmasında büyük öneme sahiptir. Bu sebeple ilgili makaleyi doğru olarak yansıtan kavramlar seçilmeli ve genelden özele doğru sıralanmalıdır. İlk kavram mutlaka bilim dalı adı olmalıdır. İkinci kavram araştırmayı yansıtan konu, mezhep, şahıs veya eser adı olarak belirlenmelidir. Daha sonra makale içeriğini tam olarak yansıtan kavramlar eklenmelidir.
Çalışma; şahıs veya eser odaklı ise ilgili eser ve müellif adı anahtar kelime olarak mutlaka yazılmalıdır. Tek başına kullanıldığında sözcük anlamı dışında kavramsal manaya sahip olmayan sözcükler, kavram olarak tercih edilmemelidir. Her kelime büyük harfle başlamalı; her kelimeden sonra virgül konulmalıdır.
Öz
500-750 kelime aralığında olmalıdır. 750 kelimeyi veya 5000 karakteri (boşluklu) geçmemelidir. Times New Roman yazı tipinde 12 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; 1,5 satır aralığında ve girintisiz olmalıdır. Öz bölümünde Abstract’ta işaret edilen hususlar mutlaka bulunmalıdır.
Anahtar Kelimeler
Times New Roman yazı tipinde 12 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; 1,5 satır aralığında ve girintisiz olmalıdır. En az 5, en fazla 8 kelimeden oluşmalıdır. Anahtar kelimeler yayının elektronik ortamda taranmasına ve dizinlenmesine yardımcı olur ve yayının araştırmacılar tarafından bulunmasında büyük öneme sahiptir. Bu sebeple ilgili makaleyi doğru olarak yansıtan kavramlar seçilmeli ve genelden özele doğru sıralanmalıdır. İlk kavram mutlaka bilim dalı adı olmalıdır. İkinci kavram araştırmayı yansıtan konu, mezhep, şahıs veya eser adı olarak belirlenmelidir. Daha sonra makale içeriğini tam olarak yansıtan kavramlar eklenmelidir. Çalışma; şahıs veya eser odaklı ise ilgili eser ve müellif adı anahtar kelime olarak mutlaka yazılmalıdır. Tek başına kullanıldığında sözcük anlamı dışında kavramsal manaya sahip olmayan sözcükler, kavram olarak tercihe dilmemelidir. Her kelime büyük harfle başlamalı; her kelimeden sonra virgül konulmalıdır.
Giriş
Gövde metninde Giriş ve Sonuç bölümleri olmak zorundadır ve. Dergimizde yayınlanacak çalışmalarda belirli akademik standartları ve bütünlüğü yakalamak için metinlerin aşağıdaki adımlar takip edilerek organize edilmesini beklemekteyiz. Bu organizasyon makalelerin tamamında olduğu gibi ÖZ ve ABSTRACT kısımlarında da ayrı ayrı uygulanmalıdır.
 1. Çalışmanın Genel fotoğrafın veya problemin zemininin ortaya koyulması;
 2. Problemin/amacın net bir şekilde ifade edilmesi;
 3. Literatürde var olan konu ile ilgili çalışmalar;
 4. Literatürdeki boşluk nedir ve sizin çalışmanız bu boşluğun doldurulmasına ve problemin çözümüne nasıl katkı yapacak?
 5. Bu yapılırken izlenecek yolun detayları;
 6. Ulaşılan sonuçlar ve öneriler.
1. Adım: Yazının başlangıcı olan cümle veya paragrafı oluşturacak bu kısım ele alınacak problemin içinde bulunduğu genel fotoğrafın okuyucuya tanıtıldığı kısımdır. Bu adım Öz yazarken bir cümle ile sınırlı tutulurken giriş bölümünü yazarken bir paragraf kadar uzatılabilir. Bu kısmın gereğinden fazla uzatılması yazının odağını gölgeleyebilirken, kısa ama etkili ifadelerin kullanılması okuyucuyu konunun önemine ikna etmek için önemli bir başlangıçtır.
2. Adım: Ele alınacak problemin ne olduğu ve bu problemin ele alınmasının neden önemli olduğunun net bir şekilde ifade edilmesidir. Bir diğer ifade ile bir önceki aşamada sunulan genel fotoğrafın içinde yer alan SPESİFİK BİR PROBLEM ve bu problemin çözümünün neden önemli olduğu ifade edilir. Yine bir önceki adıma benzer şekilde Öz ve Abstract gibi kısa metinlerin yazımında bu adım bir cümle ile sınırlı tutulmalıdır.
3. Adım: Bahsi gecen problemin literatürde nasıl ele alındığına dair bir özet yapılması.    
  3.1. Bu problem direkt olarak ele alınmış mı?
  3.2. Alanda en etkili olan çalışmalar ve en güncel çalışmalar neler ve ne demişler?
  3.3. Eğer bu problem direkt olarak ele alınmadı ise en yakın görülebilecek çalışmalar neler?
  3.4. Soruları cevaplanmalı ve mutlaka uygun şekilde bu LİTERATURE ATIF yapılmalıdır.
4. Adım:
  4.1. Sizin çalışmanız yukarıda bahsedilen literatüre nasıl bir katkı yapacak?
  4.2. Literatürdeki hangi boşluğu dolduracak?
  4.3. Yapılmamış olan neyi yapacak?
sorularının cevabı verilmelidir.
  4.4. Bu kısım okuyucuyu sizin çalışmanızın ORJİNALliğine ve önemine ikna ettiğiniz kısımdır.
5. Adım: Literatüre yapacağınız katkının nasıl yapılacağının detaylı olarak sunulmasıdır. Bundan önceki adımlar yazıya giriş niteliğinde iken bu adım yazının asıl gövdesini oluşturur. Bir makalenin tamamını düşündüğümüzde ilk 4 adım makalenin girişinde yer alırken, bu adımdan sonra yeni başlıklar açılarak makalenin gövdesi yazılacaktır.
Bu kısımda hedeflenen sonuca ulaşmak için kullanılacak teori, metot, materyal ve yöntemlerin adım adım detaylı bir şekilde anlatılıp örneklemelerin sunulması gerekir. Bir diğer ifade ile gövde kısmında öncelikle bir başlık altında makalenin teorik zemini ne olacak, hangi metotları ve materyalleri kullanacak detaylı bir şekilde incelenmelidir (Ardından eğer konu için gerekli ve önemli ise yeni bir başlıkta konunun tarihsel arka planı hakkında bilgi verilebilir). Bundan sonra yine yeni başlıklar açarak kullanılacağı söylenen teori ve metodun eldeki materyallere UYGULAMAsının yapıldığı örnekler sunulmalıdır. En az iki örneğin sunulması gereklidir. Üç veya daha fazla örneğin sunulması makalenin argümanını güçlendirecektir.
Gövde Metni
Times New Roman yazı tipinde 12 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı, 1,5 satır aralığında olmalıdır. Boşluklar, üstten 0 nk, alttan 6 nk olarak düzenlenmelidir.
Dipnotlar
Dipnotlar Times New Roman yazı tipinde 8 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında olmalıdır. Boşluklar alttan ve üstten 0 nk olarak ayarlanmalıdır.
Tablo ve Şekillerin Gösterimi
Tablolar ve şekiller metin içine yerleştirilmelidir. Tablolar/Şekillere sıra numarası verilmeli ve başlıkları yazılmalıdır. Tablo/Şekil numarası ve tablo/şekil başlığı, tablonun/şeklin üzerinde ifade edilmelidir. Tablo/Şekil numarası kalın yazılmalıdır. Tablo/Şekil başlığı, tablo/şekil numarasının alt satırında, her kelimenin ilk harfi büyük ve italik olarak verilmelidir. Tablo/Şekil başlıkları kısa ve açıklayıcı olmalıdır. Varsa tablo/şekle ait notlar sola dayalı yazılmalıdır. Tablo/Şekil içerisindeki kısaltmalar, yıldız işaretinin açıklamaları, telif bilgisi vb durumlarda notlar kullanılabilir. Bu notlar yalnızca gerektiğinde eklenmelidir.
Tablo ve şekil numaraları, başlıkları ve (varsa) notlar çift satır aralığı kullanılarak yazılmalıdır. Tablo ve şekil içerisinde tek, 1,5 veya çift satır aralığı kullanılabilir. Tablolardaki her sütuna başlık yazılmalıdır. Tablolarda dikey çizgiler olmamalı, sadece üç ana yatay çizgi kullanılmalıdır. Sadece tablonun en üst satırındaki ifadeler italik yazılabilir. Tablo içerisinde ise herhangi bir farklılık olmamalıdır. Şekiller ise ortalanmış olmalıdır. Tablolarda sık kullanılan standart sapma, ortalama, p değeri, standartlaştırılmış ve standartlaştırılmış yol katsayıları gibi ifadeler makale şablonunda belirtildiği gibi olmalıdır.
Sonuç
Sonuç bölümü olmak zorundadır.
6. Adım: Yazının sonuç bölümüdür. Çalışmanın ulaştığı sonuç veya sunduğu çözüm önerisi net bir şekilde ifade edilir.
Sonuç çalışmanın özeti olmamalıdır.
Kaynakça
1. Kaynakça Sonuç bölümünden  başlamalıdır.
2. Yazar(lar) makalelerinin metin içi atıf ve kaynakça yazımında APA 7 Kurallarına (Amerikan Psikoloji Birliği) uymalıdır. Kaynakça ilk yazarın soyadına göre alfabetik biçimde bibliyografya kurallarına uygun olarak verilir (Örnek kaynak yazımlarına makale şablonundan ulaşılabilir)
Hitit Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen makaleler, öncelikle Editör/Editör Kurulu tarafından değerlendirilir. Derginin amaç ve kapsamına, Türkçe ve İngilizce dil ve anlatım kurallarına uymayan, özgünlük değeri taşımayan ve yayın politikalarına uymayan makaleler reddedilir.
Yazım ilkelerine uyulmadan dergiye ulaştırılan makaleler ön kontrol sürecinden değerlendirme sürecine aktarılmaz ve makalenin yazar(lar)ına dergi yazım kurallarına göre düzenlenme yapması gerektiği bildirilir. Ön kontrolde yazım kuralarına göre düzenleme için yazar(lar)a bir defaya mahsus en fazla 7 gün süre verilir. Gerekli düzeltmeleri tam olarak yapılmayan makaleler reddedilir. Yazım kuralları için detaylı bilgi sistemde yüklü makale şablonu adlı word belgesinde mevcuttur.

                                                     Hitit Sosyal Bilimler Dergisi  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.