Araştırma Makalesi

Matematik Tarihinin Matematik Eğitiminde Kullanımı Üzerine Yapılan Çalışmaların Analizi: Bir Meta-Sentez Çalışması

Cilt: 33 Sayı: 4 31 Ekim 2018
PDF İndir
EN TR

Matematik Tarihinin Matematik Eğitiminde Kullanımı Üzerine Yapılan Çalışmaların Analizi: Bir Meta-Sentez Çalışması

Öz

Bu araştırmada, matematik tarihinin kullanımı üzerine yapılan çalışmalar meta sentez yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya 2000-2015 yılları arasında yayınlanmış ve amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen 32 makale, 13 yüksek lisans tezi, 7 doktora tezi olmak üzere toplam 52 çalışma dahil edilmiştir. Çalışmaların seçiminde, Google Akademik Araştırma Motoru, Tübitak Ulakbim Dergipark, YÖK Ulusal Tez Merkezi, Ebscohost-Eric, Springer, ScienceDirect, Taylor-Francis ve Proquest Dissertations Theses Global veri tabanlarından faydalanılmıştır. Çalışmaların her biri içerik analizine tabii tutularak çalışmanın amacı, yöntemi, örneklemi, veri toplama araçları, kullanılan öğretim uygulamaları ve elde edilen sonuçlar bağlamında incelenmiştir. Elde edilen veriler frekansa dayalı yorumlanmış, yer yer tablo ve grafikler kullanılarak gösterilmiştir. Sonuç olarak incelenen çalışmaların çoğunun; deneysel ve durum çalışması olduğu, öğretmen adayları ile yürütüldüğü, veri toplama aracı olarak anket, ölçek veya yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanıldığı tespit edilmiştir. Diğer bir sonuç ise çalışmaların çoğunda matematik tarihinin araç olarak kullanılmış olmasıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arcavi, A. (1991). Two benefits of using history. For the learning of mathematics, 11(2), 11.
  2. Awosanya, A. (2001). Using history in the teaching mathematics. Unpublished Thesis, America: Florida State University.
  3. Bagni, G.T. (2005), Infinite series from history to mathematics education, International Journal for Mathematics Teaching and Learning, http://www.cimt.org.uk/journal/bagni.pdf adresinden alınmıştır.
  4. Baki, A. (2008). Kuramdan Uygulamaya Matematik Eğitimi. Trabzon: Harf Eğitim Yayıncılığı.
  5. Bidwell, J. (1993). Humanize your classroom with the history of mathematics. The Mathematics Teacher, 86(6), 461-464.
  6. Bütüner, S. Ö. (2014). Matematik Tarihiyle Zenginleştirilmiş Sınıf Ortamlarından Yansımalar: Bir Aksiyon Araştırması. Unpublished Thesis, Turkey:Karadeniz Technical University
  7. Bütüner, S. Ö. (2016). The use of concrete learning objects taken from the history of mathematics in mathematics education. International Journal of Mathematical Education in Science and Technology, 47(8), 1156-1178.
  8. Çalık, M., & Sözbilir, M. (2014). İçerik Analizinin Parametreleri. Eğitim ve Bilim, 39(174), 33-38.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ekim 2018

Gönderilme Tarihi

10 Ağustos 2017

Kabul Tarihi

23 Ocak 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Baki, A., & Bütüner, S. Ö. (2018). Matematik Tarihinin Matematik Eğitiminde Kullanımı Üzerine Yapılan Çalışmaların Analizi: Bir Meta-Sentez Çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33(4), 824-845. https://izlik.org/JA36ZE29AX
AMA
1.Baki A, Bütüner SÖ. Matematik Tarihinin Matematik Eğitiminde Kullanımı Üzerine Yapılan Çalışmaların Analizi: Bir Meta-Sentez Çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2018;33(4):824-845. https://izlik.org/JA36ZE29AX
Chicago
Baki, Adnan, ve Suphi Önder Bütüner. 2018. “Matematik Tarihinin Matematik Eğitiminde Kullanımı Üzerine Yapılan Çalışmaların Analizi: Bir Meta-Sentez Çalışması”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 33 (4): 824-45. https://izlik.org/JA36ZE29AX.
EndNote
Baki A, Bütüner SÖ (01 Ekim 2018) Matematik Tarihinin Matematik Eğitiminde Kullanımı Üzerine Yapılan Çalışmaların Analizi: Bir Meta-Sentez Çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 33 4 824–845.
IEEE
[1]A. Baki ve S. Ö. Bütüner, “Matematik Tarihinin Matematik Eğitiminde Kullanımı Üzerine Yapılan Çalışmaların Analizi: Bir Meta-Sentez Çalışması”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 33, sy 4, ss. 824–845, Eki. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36ZE29AX
ISNAD
Baki, Adnan - Bütüner, Suphi Önder. “Matematik Tarihinin Matematik Eğitiminde Kullanımı Üzerine Yapılan Çalışmaların Analizi: Bir Meta-Sentez Çalışması”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 33/4 (01 Ekim 2018): 824-845. https://izlik.org/JA36ZE29AX.
JAMA
1.Baki A, Bütüner SÖ. Matematik Tarihinin Matematik Eğitiminde Kullanımı Üzerine Yapılan Çalışmaların Analizi: Bir Meta-Sentez Çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2018;33:824–845.
MLA
Baki, Adnan, ve Suphi Önder Bütüner. “Matematik Tarihinin Matematik Eğitiminde Kullanımı Üzerine Yapılan Çalışmaların Analizi: Bir Meta-Sentez Çalışması”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 33, sy 4, Ekim 2018, ss. 824-45, https://izlik.org/JA36ZE29AX.
Vancouver
1.Adnan Baki, Suphi Önder Bütüner. Matematik Tarihinin Matematik Eğitiminde Kullanımı Üzerine Yapılan Çalışmaların Analizi: Bir Meta-Sentez Çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2018;33(4):824-45. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36ZE29AX