Amaç: Çalışmanın amacı lisans eğitimi yapan dört hemşirelik okulunun mezun konumdaki
öğrencilerinin, emzirme konusundaki bilgi düzeylerini ve uygulamalarını belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tiptedir. Araştırmanın evrenini dört üniversitenin
hemşirelik lisans programı mezun konumunda olan 261 öğrenci oluşturmuştur. Evrenin
%90.8’ine ulaşılmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen soru formu aracılığıyla,
yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır.
Bulgular: Öğrencilerin emzirme bilgi puan ortalaması 38.8±3.5 (toplam 50 puan)’dir. Emzirme
konusu alt boyutlarından anne sütünün içeriği ve emzirme alt boyutu puan ortalaması
9.8±2.1, etkili emzirme davranışı alt boyutu puan ortalaması 9.2±2.7, anne sütünün faydaları
alt boyutu puan ortalaması 4.4±0.9, laktasyon fizyolojisi alt boyutu puan ortalaması 6.0±1.1,
meme bakımı alt boyutu puan ortalaması 4.2±1.3 olarak saptanmıştır. Öğrencilerin %97.5’i
eğitimleri boyunca en az bir defa emzirme danışmanlığı, %72.2’si ise meme bakımı yapmıştır.
Öğrencilerin %97’si emzirme bilgisi, %96.5’i emzirme danışmanlığı yapma konusunda
kendisini yeterli bulduğunu ifade etmiştir. Öğrencilerin mezun oldukları okulların eğitim
modeli ve danışmanlık sayısına göre bilgi puan ortalamaları bakımından gruplar arasındaki
fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05).
Sonuç: Çalışma bulguları, çalışmanın yürütüldüğü okulların ders programında emzirme
konusuna yönelik verilen teorik ve uygulamalı eğitimin iyi düzeyde olduğunu göstermektedir.
Aim: The purpose of this study was to identify the knowledge and practices of fourth-year
undergraduate students studying at four nursing schools on breastfeeding.
Material and Methods: The population of this descriptive study consisted of 261 students
studying at four nursing schools. A total of 90.8% of the eligible population was reached. The
data were collected via face-to-face interview method through a questionnaire developed by
researchers.
Results: The mean knowledge score of the students was 38.8±3.5 (total 50 points). The mean
scores on the sub-dimensions were as follows: 9.8±2.1 in the content of breast milk and
breastfeeding, 9.2±2.7 in the effective breastfeeding behavior, 4.4±0.9 in the benefits of breast
milk, 6.0±1.1 in the physiology of lactation, and 4.2±1.3 in breast care. Whereas 97.5% of the
students had provided lactation consultation at least once during their education, 72.2% of
them had provided breast care. The students found the consultation and breast care they had
provided sufficient by 97% and 96.5% respectively. It was found that there was a significant
difference between groups in terms of mean knowledge scores according to the education
model of the school and the number of consultancy (p<0.05).
Conclusions: The study findings show that the schools in which the study was conducted have
a curriculum that ensures a commendable theoretical and practical educational process for
breastfeeding.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2018 |
Gönderilme Tarihi | 27 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 2 |