BibTex RIS Kaynak Göster

Ankara'da İkamet Eden 19-65 Yaş Arası Bireylerin Besin Seçimlerinde Zenginleştirmenin Besin Eğilimlerinin Saptanmasına Yönelik Çalışma

Yıl 2015, 1. Uusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı, - , 01.01.2015

Öz

Besin zenginleştirme, toplumun tamamında veya bir kısmında belirli besin öğesi yetersizliklerini ortadan kaldırmak amacıyla besinlere besin öğesi eklenmesi işlemidir [1]. Dünyada 2 milyardan fazla birey başta demir, A vitamini ve iyot yetersizliği olmak üzere çeşitli besin öğesi yetersizliğinden mustariptir [2]. Bu çalışma Ankara’da ikamet eden 19-65 yaş arası bireylerin, cinsiyet, eğitim seviyesi ve gelir düzeyi dağılımlarına göre besin tercihlerinde zenginleştirilmiş ürün kullanım durumlarını saptamak için yapılmıştır. Çalışmanın amacı, zenginleştirilmiş besin seçimini etkileyen faktörleri belirlemektir. 

Kaynakça

  • Liyanage, C. and M. Hettiarachchi, Food fortification. Vol. 56. 2011.
  • Darnton-Hill, I., Overview: Rationale and elements of a successful food-fortification programme, in Food and Nutrition Bulletin. 1998, The United Nations University. p. 92-100.
  • MICRONUTRIENT FORTIFICATION OF FOOD: TECHNOLOGY AND QUALITY CONTROL. Food fortification: Technology and quality control 1995; FAO TECHNICAL CONSULTATION ON FOOD FORTIFICATION: TECHNOLOGY AND QUALITY CONTROL ROME, ITALY, 20-23 NOVEMBER 1995]. Available from: http://www.fao.org/docrep/W2840E/w2840e0b.htm.
  • Mason J, R.J., Helwig C, Recent trends in malnutrition in developing regions: Vitamin A deficiency, anemia, iodine deficiency, and child underweight, in Food and Nutrition Bulletin. 2005: Ottawa, Ontario, Canada. p. 5-42.
  • Ülkemizde Besin Öğesi Yetersizlikleri. Available from: http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=130.

-

Yıl 2015, 1. Uusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı, - , 01.01.2015

Öz

Bu çalışma Ankara’da YÖNTEM Çalışmaya Ankara’nın çeşitli yerlerinden 46’sı erkek, 71’i kadın olmak üzere toplam 117 birey katılmıştır. Katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemi ile anket uygulanmıştır. Bireylerin vücut ağırlığı (kg) ve boy uzunluğu Bireylerin cinsiyetleri, gelir durumları ve eğitim seviyelerinin zenginleştirilmiş besin seçimine etkileri istatistiksel yöntemler kullanılarak analizler için IBM SPSS 22.0 programı incelenmiştir

Kaynakça

  • Liyanage, C. and M. Hettiarachchi, Food fortification. Vol. 56. 2011.
  • Darnton-Hill, I., Overview: Rationale and elements of a successful food-fortification programme, in Food and Nutrition Bulletin. 1998, The United Nations University. p. 92-100.
  • MICRONUTRIENT FORTIFICATION OF FOOD: TECHNOLOGY AND QUALITY CONTROL. Food fortification: Technology and quality control 1995; FAO TECHNICAL CONSULTATION ON FOOD FORTIFICATION: TECHNOLOGY AND QUALITY CONTROL ROME, ITALY, 20-23 NOVEMBER 1995]. Available from: http://www.fao.org/docrep/W2840E/w2840e0b.htm.
  • Mason J, R.J., Helwig C, Recent trends in malnutrition in developing regions: Vitamin A deficiency, anemia, iodine deficiency, and child underweight, in Food and Nutrition Bulletin. 2005: Ottawa, Ontario, Canada. p. 5-42.
  • Ülkemizde Besin Öğesi Yetersizlikleri. Available from: http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=130.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Poster Bildiri
Yazarlar

İlker Pazarbaşı Bu kişi benim

Damla Gümüş Bu kişi benim

Aylin Çerçi Bu kişi benim

Ayşegül Çakmak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2015
Gönderilme Tarihi 20 Nisan 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 1. Uusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı

Kaynak Göster

APA Pazarbaşı, İ., Gümüş, D., Çerçi, A., Çakmak, A. (2015). Ankara’da İkamet Eden 19-65 Yaş Arası Bireylerin Besin Seçimlerinde Zenginleştirmenin Besin Eğilimlerinin Saptanmasına Yönelik Çalışma. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal.