Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Tüketimi Hakkındaki Düşünce ve Davranışları

Yıl 2019, , 7 - 15, 01.07.2019
https://doi.org/10.31196/huvfd.590872

Öz

Bu araştırma Bitlis Eren Üniversitesi Tatvan Meslek
Yüksekokulu’nda öğrenim gören öğrencilerin bazı demografik bilgileri ile süt
tüketim alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Anket çalışmasına 112
(%41.03)’si bayan ve 161 (%58.97)’i erkek olmak üzere toplam 273 öğrenci
katılmıştır. Yüz yüze görüşmeler sonucu elde edilen veriler istatistiksel
olarak değerlendirilmiş, kategorik değişkenler için ki-kare, sürekli
değişkenler için ise t-testi ve varyans analizi uygulanmıştır. Bu araştırmada
öğrencilerin düzenli süt tüketim alışkanlığı olmadığı (%89.01) ve sadece
%11.36’sının her gün düzenli olarak süt tükettikleri belirlenmiştir.
Ayrıca,
içme sütü satın alınırken son kullanma tarihine özen gösterildiği (%47.62) ve
kalite güvencesine dikkat edildiği (%63.74) tespit edilmiştir. Katılımcıların
%63’ü toplumun süt içme konusunda yeterince teşvik edilmediğini düşündüğünü
belirtirken, toplumu süt içmeye teşvik etmek için en etkili yöntemlerin
eğitim/seminer (%38.83) ve sosyal medya (%28.57) olduğunu düşündüklerini ifade
etmişlerdir. Yapılan bu çalışmayla toplumun düzenli süt tüketme alışkanlığı
kazanarak sütten daha fazla faydalanılabilmesine en önemli katkıyı, özellikle
teknolojik imkânlar kullanılarak yaygınlaştırılacak eğitim faaliyetlerinin
sunabileceği sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Ayar A, Demirulus H, 2000: Eğitim çağındaki gençlerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Gıda, 25(5), 371-376.
  • Baysal A, 2014: Beslenme. Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
  • Çebi K, Özyürek S, Türkyılmaz D, 2018: Süt ve süt ürünleri tüketiminde tüketici tercihlerini etkileyen faktörler: Erzincan ili örneği. Tarım Bilimleri Derg, 28(1), 70-77.
  • Çelik Y, Karlı B, Bilgiç A, Çelik Ş, 2005: Şanlıurfa ili kentsel alanda tüketicilerin süt tüketim düzeyleri ve süt tüketim alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Derg, 11(1), 5-12.
  • Çetinkaya A, 2010: Kafkas üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniv Veteriner Bilimleri Derg, 5(2), 73-84.
  • Demirci M, 2007: Beslenme. Yenilenmiş 3. Baskı, Onur grafik, Topkapı, İstanbul.
  • Demirci M, Şimşek O, 1997: Süt İşleme teknolojisi. Hasat Yayıncılık, İstanbul.
  • Durmaz H, Sağun E, Tarakçı Z, 2002: Yüksekokul öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniv Veteriner Fakültesi Derg, 13(1-2), 69-73.
  • Graulet B, Martin B, Agabriel C,Girard CL, 2013: Vitamins in milk. In “Milk and Dairy Products in Human Nutrition”, Ed; Park YW, Haenlein GFW, John Wiley&Sons Ltd, Chichester, West Sussex, UK.
  • Gün İ, Orhan H, 2011: Süt ve ürünleri tüketicilerinin etiket bilgi düzeylerinin incelenmesi. Iğdır Üniv Fen Bilimleri Enstitüsü Derg, 1(1), 45-51.
  • Handford CE, Campbell K, Elliott CT, 2016: Impacts of milk fraud on food safety and nutrition with special emphasis on developing countries. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(1), 130-142.
  • Jianqin S, Leiming X, Lu X, Yelland GW, Ni J, Clarke AJ, 2016: Effects of milk containing only A2 beta casein versus milk containing both A1 and A2 beta casein proteins on gastrointestinal physiology, symptoms of discomfort, and cognitive behavior of people with self-reported intolerance to traditional cows’ milk. Nutrition Journal, 15, 1-16.
  • Kahraman EM, 2016: İçme sütü tüketim alışkanlıkları ve marka seçiciliğinde etkili faktörlerin analizi: İzmir ili örneği. Doktora tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Karagözlü N, Karagözlü C, Karaca S, Eren S, 2005: Üniversite öğrencilerinde süt ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilinçleri üzerine bir araştırma: Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi örneği. Celal Bayar Üniv Fen Fakültesi Derg, 1(2), 101-108.
  • Karakaya E, Akbay C, 2014: İstanbul ili kentsel alanda tüketicilerin açık ve paket süt tüketim alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Derg, 20(1), 17-27.
  • Kurajdova K, Táborecka-Petrovicova J, 2015: Literature review on factors influencing milk purchase behaviour. International Review of Management and Marketing, 5(1), 9-25.
  • Liem DG, Bolhuis DP, Hu X, Keast RSJ, 2016: Influence of labeling on Australian and Chinese consumers’ liking of milk with short (pasteurized) and long (UHT) shelf life. Journal of Dairy Science, 99(3), 1747-1754.
  • Metin M, 2001: Süt teknolojisi, sütün bileşimi ve işlenmesi. Ege Üniv Müh Fak Yay No: 33, 1. Bölüm, Genişletilmiş 4. Baskı, Ege Üniv Basımevi, Bornova, İzmir.
  • Ocak S, Önder H, 2014: Süt ürünlerinde tüketici tercihini etkileyen faktörler ve gıda güvenliği bilinci. Hayvansal Üretim, 55(2), 9-15.
  • Özgül E, Aksulu I, 2006: Ambalajlı gıda ürünlerinde tüketicilerin etiket duyarlılığındaki değişimler. Ege Akademik Bakış Derg, 6(1), 1-10.
  • Para G, Ülger İ, Kaliber M, 2018: Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin süt tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Iğdır Üniv Fen Bilimleri Enstitüsü Derg, 8(1), 329-339.
  • Pereira PC, Vicente F, 2017: Milk nutritive role and potential benefits in human health. In “Nutrients in Dairy and Their Implications for Health and Disease”, Ed: Watson RR, Collier RJ, Preedy VR, Chapter 13, 161-176, Academic Press, London, UK.
  • Sancak YC, İşleyici Ö, Tuncay RM, 2019: Süt ve süt ürünlerinde kimyasal kalıntı problemi ve sağlık üzerine etkileri. Türkiye Klinikleri Food Sciences-Special Topics, 5(1), 120-132.
  • Selçuk Ş, Tarakçı Z, Şahin K, Coşkun H, 2003: Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniv Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Derg, 13(1), 23-31.
  • Sevindi T, Yılmaz G, İbiş S, Yılmaz B, 2007: Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin beslenme ve kahvaltı alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Derg (TSA), 11(3), 77-90.
  • SPSS, 2013: IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0. Armonk, NY: IBM Corp.
  • Şimşek B, Açıkgöz İ, 2011. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniv Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Derg, 21(1), 12-18.
  • Şimşek O, Çetin C, Bilgin B, 2005: İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Derg, 2(1), 23-35.
  • Tarakçı Z, Selçuk Ş, Şahin K, Coşkun H, 2003: Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniv Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Derg, 13(1), 15-21.
  • Tekinşen OC, 1997: Süt ve ürünleri teknolojisi. Selçuk Üniv Veteriner Fakültesi Yayınları, Selçuk Üniv Basımevi, Konya.
  • Thorning TK, Raben A, Tholstrup T, Soedamah-Muthu SS, Givens I, Astrup A, 2016: Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & Nutrition Research, 60(1), 32527, 1-11.
  • Yalçın M, Argun MŞ, 2017: Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Bitlis Eren Üniv Fen Bilimleri Derg, 6(1), 51-60.
  • Yılmaz E, Özkan S, 2007: Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi, Fırat Sağlık Hizmetleri Derg, 2(6), 87-104.

Opinion and Behaviors of Tatvan Vocational School Students About Milk and Milk Consumption

Yıl 2019, , 7 - 15, 01.07.2019
https://doi.org/10.31196/huvfd.590872

Öz

This
study was conducted to determine some demographic information and milk
consumption habits of students who studying in Bitlis Eren University Tatvan
Vocational School. 112 female (41.03%) and 161 male (58.97%), 273 students in
total participated in the survey study. The data obtained from face-to-face
interviews were evaluated statistically. In this evaluation, a chi-square test
for categorical variables, t-test and analysis of variance for continuous
variables was applied. In this study, it was determined that many students were
not in the habit of consuming milk (89.01%) and only 11.36% of the participants
regularly consumed milk every day. Additionally, it was determined that 47.62%
of the participants paid attention to expiration dates when buying milk and
63.74% of the participants were mindful of quality assurance. While 63% of the
participants stated that they thought that the societywas not encouraged enough
to consume milk, and the most effective methods to encourage the society to
consume milk were education/seminars (38.83%) and social media (28.57%).
With this study, it was concluded that the most
important contribution to the society to benefit of milk by gaining the habit
of regular milk consumption, can offer educational activities that will be
widespread by using technological opportunities.

Kaynakça

  • Ayar A, Demirulus H, 2000: Eğitim çağındaki gençlerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Gıda, 25(5), 371-376.
  • Baysal A, 2014: Beslenme. Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
  • Çebi K, Özyürek S, Türkyılmaz D, 2018: Süt ve süt ürünleri tüketiminde tüketici tercihlerini etkileyen faktörler: Erzincan ili örneği. Tarım Bilimleri Derg, 28(1), 70-77.
  • Çelik Y, Karlı B, Bilgiç A, Çelik Ş, 2005: Şanlıurfa ili kentsel alanda tüketicilerin süt tüketim düzeyleri ve süt tüketim alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Derg, 11(1), 5-12.
  • Çetinkaya A, 2010: Kafkas üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniv Veteriner Bilimleri Derg, 5(2), 73-84.
  • Demirci M, 2007: Beslenme. Yenilenmiş 3. Baskı, Onur grafik, Topkapı, İstanbul.
  • Demirci M, Şimşek O, 1997: Süt İşleme teknolojisi. Hasat Yayıncılık, İstanbul.
  • Durmaz H, Sağun E, Tarakçı Z, 2002: Yüksekokul öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniv Veteriner Fakültesi Derg, 13(1-2), 69-73.
  • Graulet B, Martin B, Agabriel C,Girard CL, 2013: Vitamins in milk. In “Milk and Dairy Products in Human Nutrition”, Ed; Park YW, Haenlein GFW, John Wiley&Sons Ltd, Chichester, West Sussex, UK.
  • Gün İ, Orhan H, 2011: Süt ve ürünleri tüketicilerinin etiket bilgi düzeylerinin incelenmesi. Iğdır Üniv Fen Bilimleri Enstitüsü Derg, 1(1), 45-51.
  • Handford CE, Campbell K, Elliott CT, 2016: Impacts of milk fraud on food safety and nutrition with special emphasis on developing countries. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(1), 130-142.
  • Jianqin S, Leiming X, Lu X, Yelland GW, Ni J, Clarke AJ, 2016: Effects of milk containing only A2 beta casein versus milk containing both A1 and A2 beta casein proteins on gastrointestinal physiology, symptoms of discomfort, and cognitive behavior of people with self-reported intolerance to traditional cows’ milk. Nutrition Journal, 15, 1-16.
  • Kahraman EM, 2016: İçme sütü tüketim alışkanlıkları ve marka seçiciliğinde etkili faktörlerin analizi: İzmir ili örneği. Doktora tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Karagözlü N, Karagözlü C, Karaca S, Eren S, 2005: Üniversite öğrencilerinde süt ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilinçleri üzerine bir araştırma: Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi örneği. Celal Bayar Üniv Fen Fakültesi Derg, 1(2), 101-108.
  • Karakaya E, Akbay C, 2014: İstanbul ili kentsel alanda tüketicilerin açık ve paket süt tüketim alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Derg, 20(1), 17-27.
  • Kurajdova K, Táborecka-Petrovicova J, 2015: Literature review on factors influencing milk purchase behaviour. International Review of Management and Marketing, 5(1), 9-25.
  • Liem DG, Bolhuis DP, Hu X, Keast RSJ, 2016: Influence of labeling on Australian and Chinese consumers’ liking of milk with short (pasteurized) and long (UHT) shelf life. Journal of Dairy Science, 99(3), 1747-1754.
  • Metin M, 2001: Süt teknolojisi, sütün bileşimi ve işlenmesi. Ege Üniv Müh Fak Yay No: 33, 1. Bölüm, Genişletilmiş 4. Baskı, Ege Üniv Basımevi, Bornova, İzmir.
  • Ocak S, Önder H, 2014: Süt ürünlerinde tüketici tercihini etkileyen faktörler ve gıda güvenliği bilinci. Hayvansal Üretim, 55(2), 9-15.
  • Özgül E, Aksulu I, 2006: Ambalajlı gıda ürünlerinde tüketicilerin etiket duyarlılığındaki değişimler. Ege Akademik Bakış Derg, 6(1), 1-10.
  • Para G, Ülger İ, Kaliber M, 2018: Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin süt tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Iğdır Üniv Fen Bilimleri Enstitüsü Derg, 8(1), 329-339.
  • Pereira PC, Vicente F, 2017: Milk nutritive role and potential benefits in human health. In “Nutrients in Dairy and Their Implications for Health and Disease”, Ed: Watson RR, Collier RJ, Preedy VR, Chapter 13, 161-176, Academic Press, London, UK.
  • Sancak YC, İşleyici Ö, Tuncay RM, 2019: Süt ve süt ürünlerinde kimyasal kalıntı problemi ve sağlık üzerine etkileri. Türkiye Klinikleri Food Sciences-Special Topics, 5(1), 120-132.
  • Selçuk Ş, Tarakçı Z, Şahin K, Coşkun H, 2003: Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniv Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Derg, 13(1), 23-31.
  • Sevindi T, Yılmaz G, İbiş S, Yılmaz B, 2007: Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin beslenme ve kahvaltı alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Derg (TSA), 11(3), 77-90.
  • SPSS, 2013: IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0. Armonk, NY: IBM Corp.
  • Şimşek B, Açıkgöz İ, 2011. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniv Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Derg, 21(1), 12-18.
  • Şimşek O, Çetin C, Bilgin B, 2005: İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Derg, 2(1), 23-35.
  • Tarakçı Z, Selçuk Ş, Şahin K, Coşkun H, 2003: Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniv Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Derg, 13(1), 15-21.
  • Tekinşen OC, 1997: Süt ve ürünleri teknolojisi. Selçuk Üniv Veteriner Fakültesi Yayınları, Selçuk Üniv Basımevi, Konya.
  • Thorning TK, Raben A, Tholstrup T, Soedamah-Muthu SS, Givens I, Astrup A, 2016: Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & Nutrition Research, 60(1), 32527, 1-11.
  • Yalçın M, Argun MŞ, 2017: Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Bitlis Eren Üniv Fen Bilimleri Derg, 6(1), 51-60.
  • Yılmaz E, Özkan S, 2007: Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi, Fırat Sağlık Hizmetleri Derg, 2(6), 87-104.
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Hakan Sancak 0000-0002-2769-1855

Dilara Başat Dereli 0000-0003-1328-077X

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi 7 Aralık 2018
Kabul Tarihi 18 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Sancak, H., & Başat Dereli, D. (2019). Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Tüketimi Hakkındaki Düşünce ve Davranışları. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8(1), 7-15. https://doi.org/10.31196/huvfd.590872
AMA Sancak H, Başat Dereli D. Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Tüketimi Hakkındaki Düşünce ve Davranışları. Harran Univ Vet Fak Derg. Temmuz 2019;8(1):7-15. doi:10.31196/huvfd.590872
Chicago Sancak, Hakan, ve Dilara Başat Dereli. “Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt Ve Süt Tüketimi Hakkındaki Düşünce Ve Davranışları”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 8, sy. 1 (Temmuz 2019): 7-15. https://doi.org/10.31196/huvfd.590872.
EndNote Sancak H, Başat Dereli D (01 Temmuz 2019) Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Tüketimi Hakkındaki Düşünce ve Davranışları. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 8 1 7–15.
IEEE H. Sancak ve D. Başat Dereli, “Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Tüketimi Hakkındaki Düşünce ve Davranışları”, Harran Univ Vet Fak Derg, c. 8, sy. 1, ss. 7–15, 2019, doi: 10.31196/huvfd.590872.
ISNAD Sancak, Hakan - Başat Dereli, Dilara. “Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt Ve Süt Tüketimi Hakkındaki Düşünce Ve Davranışları”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 8/1 (Temmuz 2019), 7-15. https://doi.org/10.31196/huvfd.590872.
JAMA Sancak H, Başat Dereli D. Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Tüketimi Hakkındaki Düşünce ve Davranışları. Harran Univ Vet Fak Derg. 2019;8:7–15.
MLA Sancak, Hakan ve Dilara Başat Dereli. “Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt Ve Süt Tüketimi Hakkındaki Düşünce Ve Davranışları”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 8, sy. 1, 2019, ss. 7-15, doi:10.31196/huvfd.590872.
Vancouver Sancak H, Başat Dereli D. Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Tüketimi Hakkındaki Düşünce ve Davranışları. Harran Univ Vet Fak Derg. 2019;8(1):7-15.