Aim: This study was carried out to
determine the relation between the consumption habits of milk and dairy
products of the university students, the knowledge levels of groups receiving
nutrition education and those not, and the calcium intake, Body Mass Indexes
and waist/hip ratios of these students.
Method: Sampling included a total of
200 students from Yeditepe University, consisting of 3rd and 4th
grade students studying in Nursing, Nutrition and Dietetics, Architecture and
Graphic Design departments. The study data were collected between 15 July and
15 August with the General Information Form and the Food Consumption Frequency
Form.
Findings:
While 109 participants were determined to have a habit of drinking milk, 91
participants stated that they did not drink milk for reasons such as disgust
and nausea. While all of the participants who claim that they know the amount
of calcium contained in milk and dairy products could not guess these values
correctly, the majority of those who state that they know the amount of daily
calcium cannot accurately state this amount. When body mass indexes and
waist/hip ratios of the participants are analyzed according to the departments,
it was determined that the proportion of individuals with a body mass index of
25 kg/m2 in the nutrition and nursing departments is less than that
of the department of architecture and graphic design. When the relation between
the amount of daily calcium from milk and dairy products (taking into account
daily and every meal consumptions) and the body mass indexes is observed, it is
detected that the body mass index of the majority of participants consuming <600
milligrams is in >25 kg/m2
class.
Conclusion: As a result, it was
determined that the university students have different consumption habits of
milk and dairy products and there was a
difference in consumption among those who have received education in this
regard and those who have not. It was detected that there was a negative
relation between inadequate consumption of milk and dairy products, high body
mass index and waist/hip ratio in the participants.
Dairy products calcium body mass index (BMI) waist/hip ratio
Amaç: Bu araştırma
üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları, beslenme
eğitimi alan ve almayan gruplar arasındaki bilgi düzeyleri ile tüketim sıklığı
farklılıkları ve bu grupların kalsiyum alımları ile Beden Kütle İndeksi (BKİ)
ve bel/kalça oranları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Örnekleme özel
bir üniversitesinin, hemşirelik, beslenme ve diyetetik, mimarlık ve grafik
tasarımı bölümlerinde okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencileri olmak üzere toplam 200
kişi dahil edilmiştir. Araştırma verileri 15 Temmuz – 15 Ağustos tarihleri
arasında araştırmacılar tarafından hazırlanan Genel Bilgi Formu ve Besin
Tüketim Sıklığı Formu ile toplanmıştır.
Bulgular: Katılımcıların
109’unun süt içme alışkanlığı olduğu saptanırken 91 kişi ise tiksinme ve mide
bulantısı gibi nedenler ile süt içmediklerini belirtmişlerdir. Süt ve süt
ürünlerinin içerdiği kalsiyum miktarını bildiğini ifade eden kişilerin tamamı
bu değerleri doğru bilemezken, günlük kalsiyum miktarını biliyorum diyenlerin çoğunluğu
da bu miktarı doğru olarak belirtememişlerdir. Katılımcıların bölümlerine göre
BKİ ve bel/kalça oranları incelendiğinde beslenme ve hemşirelik bölümlerinde
BKİ>25kg/m2 olan bireylerin oranı(%3,92 ve %9,80) mimarlık ve
grafik tasarımı bölümünden daha az (%31,37 ve %54,90) olduğu tespit edilmiştir.
Süt ve süt ürünlerinden (her öğün tüketenler dikkate alınmıştır) günlük
kalsiyum tüketim miktarı ve BKİ arasındaki ilişki incelendiğinde ise <600 mg
tüketen katılımcıların çoğunluğunun BKİ >25 kg/m2 sınıfında yer
aldığı belirlenmiştir.
Sonuç: Sonuç olarak,
üniversite öğrencilerinde süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlığı olduğu ve bu
konuda eğitim almış bireylerle almamışlar arasında tüketim farklılığı olduğu
tespit edilmiştir. Katılımcıların yetersiz süt ve süt ürünleri tüketimi ile
yüksek Beden Kütle İndeksi ve bel/kalça oranı arasında negatif ilişki olduğu
saptanmıştır.
kalsiyum Süt ürünleri beden kütle indeksi (BKİ) bel/kalça oranı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2018 |
Kabul Tarihi | 25 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 5 |
Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0)