Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Endüstriyel Rekabet Gücü Ve Kümelenme Potansiyeli İlişkisi: Bişkek Kırmızı Et Sektöründe Bir Araştırma

Yıl 2014, Cilt: 5 Sayı: 3, 66 - 84, 15.10.2014

Öz

Bu çalışmanın amacı, bişkek kırmızı et sektörünün rekabetçilik düzeyi ve kümelenme potansiyeli arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmanın kümelenme araştırması olduğu için bölgesel temelde ele alınmıştır. Çalışma verilerinin toplanacağı alan Bişkek bölgesi ile sınırlandırılmıştır. Araştırma sorusunu çözümlemek için gerekli olan çalışma verileri; anket, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve ikincil verilerden elde edilmiştir. Veri toplama aracı dört kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda “sektörel rekabet düzeyi ölçeği” isimli anket formu kullanılmıştır. İkinci kısımda ise aynı soru formu ile rekabeti ölçtüğü varsayılan değişkenlerin her birinin ilgili sektör için ne kadar önemli olduğu ölçen “Rekabette Kritik Faktör” ölçeği kullanılmıştır. Üçüncü form, literatür taraması sonucunda belirlenen kümelenme potansiyeli indikatörlerini kapsayan 20 değişkenden oluşan bir soru listesidir. Veriler, ilgili kişilerle yüz yüze görüşmek suretiyle toplanmıştır. Ölçekler geçerlilik ve güvenirlik çalışmaların sonucunda kullanılabilir olarak tesbit edilmiştir. Sektörel Rekabet Düzeyi Ölçeği’nin güvenirliği 0,95, Rekabette Kritik Faktör Ölçeğinin güvenirliği 0,95 ve Kümelenme Potansiyeli Ölçeği’nin güvenirliği ise 0,73 olarak hesaplanmıştır. Sektör paydaşlarından 57 kişiye ulaşılmış toplanan anketlerden 52’si değerlendirmeye alınmıştır. Toplanan veriler istatistiki paket programlar aracılığıyla analiz edilmiştir. Sonuç itibariyle bazı rekabet gücü faktörleri ile kümelenme potansiyeli arasında korelasyonlar tesbit edilmiştir. 

Kaynakça

  • Asheim, B. T. (1995), Industrial Districts As Learning Regions, A Condition For Prosperity?, Step Group, Conference Paper On İnterdepented And Uneven Development: Global-Local Perspectives, Seoul
  • Bulu, M.; Eraslan, H.; Şahin, Ö. (2004), Elmas (Diamond) Ankara Bilişim Kümelenmesi Rekabet Analizi, III Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, 24–26 Kasım Eskişehir
  • Eraslan, H.; Karataş, A.; Kaya, H. (2007), Türk Plastik Sektörünün Rekabetçilik Analizi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl -6, Sayı -11, Bahar, SS. 203 -219
  • Güneş, Ö. (2006), Nitelikli İşgücü ve Uluslararası Rekabet Gücü: Türkiye Uygulaması, Erciyes Üniversitesi, SBE, Yüksek Lisans Tezi
  • Hodgetts, R.M., 1993. Porter’s diamond framework in aMexican context. Management International Review 33 (2), 41–54.
  • Neven, D. ve Droge, C. L. (2001), “A Diamond for the Poor? Assessing Porter’s Diamond Model for the Analysis of Agro- Food Clusters in the Developing Countries”, Proceedings of the 11th Annual World Food and Agribusiness Forum and Symposium, 25-28 June, Australia
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Sayı
Yazarlar

Mine Halis Bu kişi benim

Necdet Bilgin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Ekim 2014
Gönderilme Tarihi 17 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Halis, M., & Bilgin, N. (2014). Endüstriyel Rekabet Gücü Ve Kümelenme Potansiyeli İlişkisi: Bişkek Kırmızı Et Sektöründe Bir Araştırma. Kastamonu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(3), 66-84.