The research was carried out in a laboratory environment to determine the effects of salty environments and priming on sainfoin germination. Özerbey and Lütfibey sainfoin varieties were used in the study. The effects of priming (control, distilled water, 100- 1000- 2000 ppm KNO3) on the germination of seeds planted in saline environments (0- 1- 2.5- 5.0 and 10.0 g L-1 NaCl) were investigated. According to the results, after 2.5 g L-1 NaCl salt concentration, germination properties started to be affected negatively. While the priming were effective in improving the germination properties compared to the control, the highest values were obtained in hydropriming. Özerbey cultivar performed better in normal and saline conditions, except for seedling fresh and dry weight.
: Onobrychis sativa L. germination salt concentrations (NaCl) priming potassium nitrate (KNO3)
Araştırma tuzlu ortamların ve priming uygulamalarının korunga tohumlarının çimlenmesi üzerine etkilerini belirlemek üzere laboratuvar ortamında yürütülmüştür. Çalışmada Özerbey ve Lütfibey korunga çeşitleri kullanılmıştır. Tuzlu ortamlara (0, 1.0- 2.5- 5.0 ve 10.0 g L-1 NaCl) ekilen tohumların çimlenmeleri üzerine priming (kontrol- saf su- 100- 1000- 2000 ppm KNO3) etkileri incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre 2.5 g L-1 NaCl tuz konsantrasyonundan sonra çimlenme özellikleri belirgin şekilde olumsuz yönde etkilenmeye başlamıştır. Uygulamalar, kontrole göre çimlenme özelliklerini iyileştirmede etkili olurken en yüksek değerler saf su uygulamalarından elde edilmiştir. Normal ve tuzlu ortamlarda fide yaş ve kuru ağırlığı hariç diğer özelliklerde Özerbey çeşidi daha iyi performans göstermiştir.
Onobrychis sativa L. priming çimlenme tuz konsantrasyonları (NaCl) Potasyum Nitrat (KNO3)
gerekli değil
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Tarla Bitkileri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 22 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 9 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a