Bu çalışma, kışlık
gelişme tabiatına sahip 14 modern ekmeklik ve 11 sentetik buğday genotipinin tane
verimi ve bazı kalite özellikleri bakımından karşılaştırılması amacıyla 2014-15
ve 2015-16 yetiştirme sezonlarında Elazığ ili sulu şartlarında yürütülmüştür. Denemeler
tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak kurulmuş, birleştirilmiş
varyans analiz sonuçlarına göre incelenen tüm özellikler bakımından genotipler
arasındaki fark 0.01 düzeyinde istatistiki olarak önemli bulunmuştur. İki
yıllık ortalama sonuçlara göre, sentetik ve modern ekmeklik buğday
genotiplerinin tane verimi ortalaması sırasıyla 720 ve 707 kg da-1;
bin tane ağırlığı için 41.42 ve 37.35 g; protein oranı için %10.71 ve %10.79;
yaş gluten değeri %31.7 ve %30.7 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada sentetik
buğday genotipleri bin tane ağırlığı bakımından daha üstün özelliğe sahipken,
tane verimi bakımından daha yüksek bir ortalamaya sahip olmalarına rağmen bariz
bir üstünlük tespit edilememiştir. ANOVA ve GGE biplot analizleri sonucuna göre
sentetik buğday genotipi S-4’ün bin tane, yaş gluten ve protein özellikleri
bakımından, modern ekmeklik buğday genotipi M-3’ün ise zeleny sedimantasyon ve
hektolitre özellikleri için en ideal değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir.
Çalışma sonucunda sentetik buğday genotiplerinin tane verimi ve kalite
özellikleri bakımından iyi bir potansiyele sahip olmakla beraber, dikkatli ve
etkili bir seleksiyon ile modern ekmeklik buğday genotiplerinden daha üstün
özelliklere sahip sentetik buğday genotiplerin belirlenebileceği ve bu konuda
daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
This study was conducted
in 2014-15 and 2015-16 seasons under irrigation condition of Elazığ province to
compare 14 modern hexaploid and 11 sythetic wheat genotypes regarding to grain
yield and some quality traits. Experiment was performed in randomized
complete-block design with three replications. According to combined variance analysis
statistically significant differences (P<0.05 or P<0.01) were determined
for all examined traits of genotypes. According to mean of two years; examined
traits of synthetic and modern hexaploid wheat were 720 and 707 kg da-1
for grain yield; 41.42 and 37.35 for thousand kernel weight; 10.71 and 10.70%
for protein content; 31.7 and 30.7% for wet gluten respectively. Results
indicated that synthetic wheat genotypes had desirable value for thousand
kernel weight compare to modern hexaploid wheat genotypes. Although mean grain
yield of synthetic wheat was higher but difference between two groups was very
small. ANOVA and GGE biplot analysis also indicated that synthetic wheat genotype
S-4 was superior for thousand kernel weight, wet gluten and protein content,
while modern bread wheat genotype M-3 showed higher value for zeleny
sedimentation and test weight. Study concluded
that synthetic wheat had potential for grain yield and quality traits careful
and efficient selection need to determine superior synthetic wheat genotypes. Also,
further study should be conducted related to synthetic wheats.
Bölüm | Tarla Bitkileri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mayıs 2017 |
Gönderilme Tarihi | 28 Nisan 2017 |
Kabul Tarihi | 22 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a