Türkiye’de nüfusun
artması, buna bağlı olarak hayvansal kaynaklı proteine ihtiyacın artış
göstermesi, tarımsal arazilerin yok olması, ürün veriminde sürekli artış elde
edilmek istenmesi gibi nedenlerle entansif işletmeler yaygınlık kazanmıştır.
Birim alanda daha fazla üretim yapılan yoğun işletmecilik sistemlerinin bir
sonucu olarak olumsuz çevresel etkileri artmakta ve gaz emisyonlarıyla küresel
ısınmaya katkı sağlamaktadır. Küresel ısınmaya sebep olan sera gazlarının
başında metan (CH4), karbondioksit (CO2) ve diazot oksit
(N2O) gelmektedir. Bir işletmenin küresel ısınmaya katkısının en
önemli göstergelerinden birisi karbon ayak izidir. İşletmenin karbon ayak izi
hesaplanmasıyla o işletmenin küresel ısınmaya olan katkısı da belirlenmiş
olacaktır. Karbon ayak izinin hesaplanmasında kullanılan en yaygın yöntem
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından geliştirilen Tier
yaklaşımlarıdır. Tier yaklaşımı 1, 2 ve 3 olmak üzere üç çeşittir. Bu çalışmada;
Bursa bölgesinde faaliyet gösteren üç farklı broyler kümesinin karbon ayak izi
belirlenmesi amacıyla Tier 1 yöntemi kullanılarak küresel ısınmaya etkisinin
ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda, incelenen broyler kümeslerinde üretilen 1 kg tavuk
eti başına karbon ayak izi broyler kümesi 1, 2 ve 3 için sırasıyla 2.2, 3.4 ve
3 kg CO2 eşdeğerliği olarak bulunmuştur.
Increasing the population in
Turkey, accordingly, the increase in the need for animal-derived protein,
destruction of agricultural lands, demand continous input of product yield for
reasons such as intensive operation have gained widespread. As a consequence of
intensive management system where more production is made in the unit area,
negative enviromental impacts are increasing and contribute to global warming
with gas emissions. Methane (CH4), carbon dioxide (CO2)
and diazot oxide (N2O) are the main greenhouse gases that cause
global warming. Carbon footprint is the measure of the damage caused by human
activities to the environment in terms of the amount of greenhouse gases that
are measured in units of carbon dioxide. The most common method used in
calculating carbon footprint are Tier 1-2-3 approaches developed by the
Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). The aim of this study is to
determine the effect of three different broiler farms in Bursa region on global
warming by using Tier 1 method to determine the carbon footprint. At the end
of the study, carbon footprint per kg of produced hen meat in monitored broiler
houses 1,2 and 3 were calculated as 2.2, 3.4 ve 3 kg CO2 equivalent,
respectively.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarımsal Yapılar ve Sulama |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 9 Kasım 2018 |
Kabul Tarihi | 10 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a