Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Osmaniye İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 12 - 19, 20.03.2018

Öz

Bu çalışmanın amacı Osmaniye ili
ve ilçelerinde halk elinde yetiştirilen yerli kıl keçilerinden elde edilen çiğ
sütlerin Türk Standartlarına göre uygunluğunu araştırmaktır. Veriler kıl keçisi
yetiştiriciliği yapan 30 üretici ve toplam 3000 baş kıl keçisinden elde
edilmiştir. Süt yağ 4.54±0.25,  protein 4.70±0.08,  asitlik 6.52±0.03, yoğunluk 31.11±0.54,
laktoz 4.42±0.01 ve yağsız kuru madde 9.91±0.10 olarak bulunmuştur. Araştırma
sonucunda, Yerli Kıl keçilerden elde edilen sütteki yağ, protein, pH, yoğunluk,
laktoz ve kuru madde seviyeleri Türk standartlarının üstünde bulunmuştur.

Kaynakça

  • Anonim, (2004). Türkiye İstatistik Yıllığı. ISSN:0082-691X. Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları. Ankara.
  • Anonim, (2012). Europan Comission. Council regulation (EC). No:510/2006. ''Queso Camerano'' Ec No: Es-Pdo-0005-0767-19.03.2009.Official Journal of The European Union. C1001/6
  • Ata, M., (2007). Kahramanmaraş'ta Kıl Keçilerinin Süt Verim Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş
  • Çetin, M., Çimen, M., Göksoy, EO., Yıldırım, S. (2010). Machine Milked and Suckled Goats Differ in Some Biochemical Componenets of TheirMilk in 1st and 2nd Weeks of Lactation, Int.J.Agr.Biol. 12(5):799-800.
  • Çimen, M., Topçu, H., Ölcal M.C., (2013). Tunceli ilinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi, Karaelmas Science and Engineering Journal 3(2), 11-13
  • Dellal, İ., Keskin, G., Dellal, G., (2002). Gap Bölgesinde Küçükbaş Hayvan Yetiştirilen İşletmelerin Ekonomik Analizi ve Hayvansal ürünlerin Pazara Arzı, Yayın No:83, ISBN 975-407-103-9
  • Eser, M., (1998). Köy Koşullarında yetiştirilen Kıl Keçilerinin Bazı Verim Özelliklerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, Samsun.
  • IBM SPSS Statistics v19
  • Jandal J.M., (1996). Comperative Aspects of Goat and Sheep Milk Small Ruminant Resaarche, 22.177-185
  • Kara, E., Çimen, M., Kaya, S., Garip, Ü., Şahinsoy, M., (2013), Hakkari ilinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Seviyelerinin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi, Bilim ve Gençlik Dergisi, ISSN:2148-0273. Cilt 1, Sayı 2, 2013/Vol.1, Issue 2, Tunceli
  • Kaymakçı, M., Eliçin, A., Işın, F., Taşkın, T., Karaca, O., Tuncel, E., Ertuğrul, M., Özden, M., Güney, O., Gürsoy, O., Torun, O., Altın, T., Emsen, H., Seymen, S., Geren, H., Odabaşı, A., Sönmez, R. (2005). Türkiye Küçükbaş Yetiştiriciliği Üzerine Teknik ve Ekonomik Yaklaşımlar, Türkiye Ziraat Mühendisliği, VI. Teknik Kongresi, 3-7 Ocak 2005.
  • Keskin, H., (1982). Besin Kimyası, 4. Baskı, Cilt II. İstanbul üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, İstanbul.
  • Konar, A., Akın, M.S., (1992). İnek, Keçi ve Koyun Sütlerinden Üretilen Dondurmaların Kimyasal, Fiziksel ve Duyusal Bazı Özelliklerinin Saptanması Üzerine Karşılaştırılmalı Bir Araştırma. Doğa-Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 16:711-720 Mashaly, R. I., EL DEEP, S.A., EL NOUTY, F.D., HASSAN, G.A., SALEM, M.H., (1984). Changes in Milk Yield and Milk Chemical and Physical Properties During Lactation Period in Egyptian Journal of Dairy Science. 12(2):123-134.
  • Roynal-Ljutovac, K., Lagriffoul, G., Pasccard, P., Guillet, I., Chillard, Y., (2008). Composition of Goat and Sheep Milk Products. An Update. Small Ruminant Reseache, 79, 57-72
  • Şengonca, M., Taşkın, T., Kuşum, N., (2003). Saanen x Kıl Keçisi Melezlerinin ve Saf Kıl Keçilerinin Kimi Verim Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Eş Zamanlı Bir Araştırma. Türk J. Vet.Anim.Sci.27:1319-1325
  • Türk Gıda Kodeksi, (2000). Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği,Tebliğ No:2000/6, Sayı No:23964, 14 Şubat 2000
  • Uysal-Pala, Ç., Karagül-Yüceer, Y., Pala, A., (2005). Farklı Keçi Irkı Sütlerinden Üretilen Probiyotik Ayranın Karakterisitik Özellikleri. Akademik Gıda, Sayı:18
  • Voutsinas, L., Pappas, C., Katsiari, M., (1990). The Composition of Alpine Goats Mil During Lactation in Greece. Journal Dairy Res. 57:41-51.
  • Yangılar, F., Oğuzhan, P., Çelik, P., (2013). Eşsiz Bir İçeceğimiz: Kımız, EÜFBED - Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Cilt-Sayı: 6-1, 123-134
  • Yüzer, F., (1994). Kırklareli İli Kıl ve Malta X Kıl Melez Keçi Sütlerinin Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Tekirdağ.

Osmaniye İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 12 - 19, 20.03.2018

Öz

Bu çalışmanın amacı Osmaniye ili ve ilçelerinde
halk elinde yetiştirilen yerli kıl keçilerinden elde edilen çiğ sütlerin Türk
Standartlarına göre uygunluğunu araştırmaktır. Veriler kıl keçisi
yetiştiriciliği yapan 30 üretici ve toplam 3000 baş kıl keçisinden elde
edilmiştir. Süt yağ 4.54±0.25,  protein 4.70±0.08,  asitlik 6.52±0.03, yoğunluk 31.11±0.54,
laktoz 4.42±0.01 ve yağsız kuru madde 9.91±0.10 olarak bulunmuştur. Araştırma
sonucunda, Yerli Kıl keçilerden elde edilen sütteki yağ, protein, pH, yoğunluk,
laktoz ve kuru madde seviyeleri Türk standartlarının üstünde bulunmuştur

Kaynakça

  • Anonim, (2004). Türkiye İstatistik Yıllığı. ISSN:0082-691X. Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları. Ankara.
  • Anonim, (2012). Europan Comission. Council regulation (EC). No:510/2006. ''Queso Camerano'' Ec No: Es-Pdo-0005-0767-19.03.2009.Official Journal of The European Union. C1001/6
  • Ata, M., (2007). Kahramanmaraş'ta Kıl Keçilerinin Süt Verim Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş
  • Çetin, M., Çimen, M., Göksoy, EO., Yıldırım, S. (2010). Machine Milked and Suckled Goats Differ in Some Biochemical Componenets of TheirMilk in 1st and 2nd Weeks of Lactation, Int.J.Agr.Biol. 12(5):799-800.
  • Çimen, M., Topçu, H., Ölcal M.C., (2013). Tunceli ilinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi, Karaelmas Science and Engineering Journal 3(2), 11-13
  • Dellal, İ., Keskin, G., Dellal, G., (2002). Gap Bölgesinde Küçükbaş Hayvan Yetiştirilen İşletmelerin Ekonomik Analizi ve Hayvansal ürünlerin Pazara Arzı, Yayın No:83, ISBN 975-407-103-9
  • Eser, M., (1998). Köy Koşullarında yetiştirilen Kıl Keçilerinin Bazı Verim Özelliklerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, Samsun.
  • IBM SPSS Statistics v19
  • Jandal J.M., (1996). Comperative Aspects of Goat and Sheep Milk Small Ruminant Resaarche, 22.177-185
  • Kara, E., Çimen, M., Kaya, S., Garip, Ü., Şahinsoy, M., (2013), Hakkari ilinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Seviyelerinin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi, Bilim ve Gençlik Dergisi, ISSN:2148-0273. Cilt 1, Sayı 2, 2013/Vol.1, Issue 2, Tunceli
  • Kaymakçı, M., Eliçin, A., Işın, F., Taşkın, T., Karaca, O., Tuncel, E., Ertuğrul, M., Özden, M., Güney, O., Gürsoy, O., Torun, O., Altın, T., Emsen, H., Seymen, S., Geren, H., Odabaşı, A., Sönmez, R. (2005). Türkiye Küçükbaş Yetiştiriciliği Üzerine Teknik ve Ekonomik Yaklaşımlar, Türkiye Ziraat Mühendisliği, VI. Teknik Kongresi, 3-7 Ocak 2005.
  • Keskin, H., (1982). Besin Kimyası, 4. Baskı, Cilt II. İstanbul üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, İstanbul.
  • Konar, A., Akın, M.S., (1992). İnek, Keçi ve Koyun Sütlerinden Üretilen Dondurmaların Kimyasal, Fiziksel ve Duyusal Bazı Özelliklerinin Saptanması Üzerine Karşılaştırılmalı Bir Araştırma. Doğa-Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 16:711-720 Mashaly, R. I., EL DEEP, S.A., EL NOUTY, F.D., HASSAN, G.A., SALEM, M.H., (1984). Changes in Milk Yield and Milk Chemical and Physical Properties During Lactation Period in Egyptian Journal of Dairy Science. 12(2):123-134.
  • Roynal-Ljutovac, K., Lagriffoul, G., Pasccard, P., Guillet, I., Chillard, Y., (2008). Composition of Goat and Sheep Milk Products. An Update. Small Ruminant Reseache, 79, 57-72
  • Şengonca, M., Taşkın, T., Kuşum, N., (2003). Saanen x Kıl Keçisi Melezlerinin ve Saf Kıl Keçilerinin Kimi Verim Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Eş Zamanlı Bir Araştırma. Türk J. Vet.Anim.Sci.27:1319-1325
  • Türk Gıda Kodeksi, (2000). Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği,Tebliğ No:2000/6, Sayı No:23964, 14 Şubat 2000
  • Uysal-Pala, Ç., Karagül-Yüceer, Y., Pala, A., (2005). Farklı Keçi Irkı Sütlerinden Üretilen Probiyotik Ayranın Karakterisitik Özellikleri. Akademik Gıda, Sayı:18
  • Voutsinas, L., Pappas, C., Katsiari, M., (1990). The Composition of Alpine Goats Mil During Lactation in Greece. Journal Dairy Res. 57:41-51.
  • Yangılar, F., Oğuzhan, P., Çelik, P., (2013). Eşsiz Bir İçeceğimiz: Kımız, EÜFBED - Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Cilt-Sayı: 6-1, 123-134
  • Yüzer, F., (1994). Kırklareli İli Kıl ve Malta X Kıl Melez Keçi Sütlerinin Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Tekirdağ.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri (Research Article)
Yazarlar

Ertan Yazgan

Mustafa Saygılı Bu kişi benim

Bilal Çokaklı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Mart 2018
Gönderilme Tarihi 17 Ekim 2017
Kabul Tarihi 8 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yazgan, E., Saygılı, M., & Çokaklı, B. (2018). Osmaniye İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, 1(1), 12-19.
AMA Yazgan E, Saygılı M, Çokaklı B. Osmaniye İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. IJEMAR. Mart 2018;1(1):12-19.
Chicago Yazgan, Ertan, Mustafa Saygılı, ve Bilal Çokaklı. “Osmaniye İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 1, sy. 1 (Mart 2018): 12-19.
EndNote Yazgan E, Saygılı M, Çokaklı B (01 Mart 2018) Osmaniye İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 1 1 12–19.
IEEE E. Yazgan, M. Saygılı, ve B. Çokaklı, “Osmaniye İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi”, IJEMAR, c. 1, sy. 1, ss. 12–19, 2018.
ISNAD Yazgan, Ertan vd. “Osmaniye İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 1/1 (Mart 2018), 12-19.
JAMA Yazgan E, Saygılı M, Çokaklı B. Osmaniye İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. IJEMAR. 2018;1:12–19.
MLA Yazgan, Ertan vd. “Osmaniye İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, c. 1, sy. 1, 2018, ss. 12-19.
Vancouver Yazgan E, Saygılı M, Çokaklı B. Osmaniye İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. IJEMAR. 2018;1(1):12-9.

Manuscript Submission