Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

The Importance of Essential Oil Isolated From Orange Peel (Citrus sinensis L.)

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 2, 13 - 19, 24.12.2018

Öz

Essential
oils derived from aromatic plants by various methods has been used since
ancient times. Many of them are known to have beneficial effects. Our country
is very rich in plants containing essential oils and our  flora’s  of 1/3 is consist medical and aromatic plants.
The essential oils is used in the food industry, cosmetics industry and in medicine.
The other hand, it was determined by the investigator that essential oils
activate the gastrointestinal tract and increase the enzymes production. So
that the body weight gain, feed efficiency and carcass performance increased.

The
essential oils isolated from Orange peel (Citrus
sinensis L.)
as a natural  feed  additive and have antimicrobial activity
interest increased.  Many researches have
been made for use as natural feed additive in poultry nutrition. In this research,
the essential oils improvement in parameters such as live weight gain, feed
intake, feed efficiency, egg production and carcass 
yield
significant has been reported.

Kaynakça

  • Alçiçek, A., Bozkurt, M, Çabuk, M. (2003). The Effect of an Essential Oil Combination Derived from Selected Herbs Growing Wild in Turkey on Broiler Performance. South African Journal of Animal Sci., 33(2): 89-94.
  • Alçiçek, A., Bozkurt, M, Çabuk, M. (2004). The Effect of a Mixture of HerbalEssentialOils, an OrganicAcidor a Probiotic on BroilerPerformance. South AfricanJournal of AnimalSci., 34(4): 217-222.
  • Alçiçek, A. (2008). Mucize Bitki Kekikten Hayvancılıkta Yararlanma İmkanı. Birlik Dergisi, 15:52-54.
  • Alçiçek, A., Çabuk ,M, Bozkurt, M. (2009). Kişniş (Coriandrumsativum L.), Kimyon (Carumcarvi L.), Lavanta (Lavandulastoechas L.) ve Portakal (Citrussinensis L.) Uçucu Yağlarından Antimikrobiyel Yem Katkısı Olarak Yararlanma İmkanları. VI. Ulusal Zootekni Kongresi. Erzurum. 3-9.
  • Anonim (2010). Portakal. Ana-Britannica.25: 399.
  • Aydın (2011). Etlik Piliç Karmalarına Portakal Kabuğu(Citrus sinensis L.) Uçucu Yağı İlavesinin Broyler Performansına Etkileri. Y.Y.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış Doktora Tezi), VAN.
  • Başer, K.H.C. (1995). Essential Oils from Plants Which are Used as Herbal Tea in Turkey. In K.H.C. Başer (Editor). Proceeding of the 13th International Congress of Flavours. Fragrances and Essantial Oils, AREP Publication, İstanbul, Turkey, Vol.2, pp 67-69.
  • Bilal, T., Keser, O., Abaş, İ. (2008). Esans Yağlarının Hayvan Beslemede Kullanılması. Erciyes Üniv. Vet. Fak. Dergisi, 5(1), 41-50.
  • Bilgin, A.Ş., Kocabağlı, N. (2010). Etlik Piliç Beslemede Esansiyel Yağların kullanımı. İstanbul Üniv.Vet. Fak. Dergisi, 36 (1), 75-82.
  • Bozkurt, M., Çatlı, A.U., Küçükyılmaz, K., Çınar, M., Bintaş, E. (2007). Etlik Piliç Yemlerine Organik Asit ve Esansiyel Yağ Karışımı ile Kombinasyonlarının İlave Edilmesinin Besi Performansı Üzerine Etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi. Bursa.217-220.
  • Cowan, M.M. (1999). Plant Products as Antimicrobial Agents. Clin. Microb. Rev.,12: 564-582.
  • Çabuk, M., Alçiçek, A., Bozkurt, M., İmre, N. (2003). Aromatik Bitkilerden Elde Edilen Esansiyel Yağların Antimikrobiyal Özellikleri ve Alternatif Yem Katkı Maddesi Olarak Kullanım İmkanı. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi. Konya.184-187.
  • Çabuk, M., Bozkurt, M. Alçiçek, A., Çatlı, A.U.,Başer, K.H.C (2006). Effect of a Dietary Essential Oil Mixture on Performance of Laying Hens in the Summer Season. South African Journal of Animal Sci., 36(4):215-221.
  • Çabuk, M., Eratak, S.,Alçiçek, A. (2007). Karma Yeme Esansiyel Yağ Karışımı İlavesinin Japon Bıldırıcınlarında Büyüme Performansına Etkisi. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi. 24-28 Haziran Bursa. 224-227.
  • Hornok, L. (1992). Cultivation and Processing of Medicinal Plants. John Wiley&Sons,Chichester, UK.
  • Kafa, G., Tuzcu, Ö., Yeşiloğlu, T., (2009). Seleksiyonla Elde Edilen Bazı Yafa Portakal Tiplerinin Adana Koşullarında Verim, Kalite ve Bazı Bitkisel Özelliklerinin Belirlenmesi. Alatarım, 8(1): 21-29.
  • Mellor, S. (2000). Alternatives to Antibiotics. Feed Mix Special, 6-8.
  • Şengezer, E., Güngör, T. (2008). Esansiyel Yağlar ve Hayvanlar Üzerindeki Etkileri. (Derleme). Lalahan Hayvancılık Araştırma Dergisi, 48(2):101-110

Portakal Kabuğu (Citrus sinensis L.) Uçucu Yağının Kanatlı Beslemedeki Önemi

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 2, 13 - 19, 24.12.2018

Öz

Çeşitli yöntemlerle elde edilen uçucu yağlar eskiden beri kullanılmakta olup; pek çok
yararlı etkisi olduğu bilinmektedir. Türkiye uçucu yağ içeren tıbbi ve aromatik bitkiler
bakımından çok zengin olup, floramızın 1/3’ü bu bitkilerden oluşmaktadır. Uçucu yağlar, gıda
endüstrisi, kozmetik sanayi ve tıpta geniş alanda kullanılmaktadır. Son yıllarda uçucu yağların
sindirim sistemini aktive ettikleri, enzim üretimini artırdıkları ve bu sayede canlı ağırlık
artışını, yemden yararlanmayı ve karkas randımanını iyileştirdikleri araştırıcılar tarafından
belirlenmiştir.
Hayvansal üretimde doğal yem katkı maddesi olarak portakal kabuğundan izole edilen
ve anti mikrobiyal etkiye sahip uçucu yağlara olan ilgi daha da artmış ve kanatlı beslemede
doğal yem katkı maddesi olarak kullanımına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda
canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma ve karkas randımanı gibi ölçütlerde
önemli düzeyde gelişme sağlandığı bildirilmiştir.

Kaynakça

  • Alçiçek, A., Bozkurt, M, Çabuk, M. (2003). The Effect of an Essential Oil Combination Derived from Selected Herbs Growing Wild in Turkey on Broiler Performance. South African Journal of Animal Sci., 33(2): 89-94.
  • Alçiçek, A., Bozkurt, M, Çabuk, M. (2004). The Effect of a Mixture of HerbalEssentialOils, an OrganicAcidor a Probiotic on BroilerPerformance. South AfricanJournal of AnimalSci., 34(4): 217-222.
  • Alçiçek, A. (2008). Mucize Bitki Kekikten Hayvancılıkta Yararlanma İmkanı. Birlik Dergisi, 15:52-54.
  • Alçiçek, A., Çabuk ,M, Bozkurt, M. (2009). Kişniş (Coriandrumsativum L.), Kimyon (Carumcarvi L.), Lavanta (Lavandulastoechas L.) ve Portakal (Citrussinensis L.) Uçucu Yağlarından Antimikrobiyel Yem Katkısı Olarak Yararlanma İmkanları. VI. Ulusal Zootekni Kongresi. Erzurum. 3-9.
  • Anonim (2010). Portakal. Ana-Britannica.25: 399.
  • Aydın (2011). Etlik Piliç Karmalarına Portakal Kabuğu(Citrus sinensis L.) Uçucu Yağı İlavesinin Broyler Performansına Etkileri. Y.Y.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış Doktora Tezi), VAN.
  • Başer, K.H.C. (1995). Essential Oils from Plants Which are Used as Herbal Tea in Turkey. In K.H.C. Başer (Editor). Proceeding of the 13th International Congress of Flavours. Fragrances and Essantial Oils, AREP Publication, İstanbul, Turkey, Vol.2, pp 67-69.
  • Bilal, T., Keser, O., Abaş, İ. (2008). Esans Yağlarının Hayvan Beslemede Kullanılması. Erciyes Üniv. Vet. Fak. Dergisi, 5(1), 41-50.
  • Bilgin, A.Ş., Kocabağlı, N. (2010). Etlik Piliç Beslemede Esansiyel Yağların kullanımı. İstanbul Üniv.Vet. Fak. Dergisi, 36 (1), 75-82.
  • Bozkurt, M., Çatlı, A.U., Küçükyılmaz, K., Çınar, M., Bintaş, E. (2007). Etlik Piliç Yemlerine Organik Asit ve Esansiyel Yağ Karışımı ile Kombinasyonlarının İlave Edilmesinin Besi Performansı Üzerine Etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi. Bursa.217-220.
  • Cowan, M.M. (1999). Plant Products as Antimicrobial Agents. Clin. Microb. Rev.,12: 564-582.
  • Çabuk, M., Alçiçek, A., Bozkurt, M., İmre, N. (2003). Aromatik Bitkilerden Elde Edilen Esansiyel Yağların Antimikrobiyal Özellikleri ve Alternatif Yem Katkı Maddesi Olarak Kullanım İmkanı. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi. Konya.184-187.
  • Çabuk, M., Bozkurt, M. Alçiçek, A., Çatlı, A.U.,Başer, K.H.C (2006). Effect of a Dietary Essential Oil Mixture on Performance of Laying Hens in the Summer Season. South African Journal of Animal Sci., 36(4):215-221.
  • Çabuk, M., Eratak, S.,Alçiçek, A. (2007). Karma Yeme Esansiyel Yağ Karışımı İlavesinin Japon Bıldırıcınlarında Büyüme Performansına Etkisi. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi. 24-28 Haziran Bursa. 224-227.
  • Hornok, L. (1992). Cultivation and Processing of Medicinal Plants. John Wiley&Sons,Chichester, UK.
  • Kafa, G., Tuzcu, Ö., Yeşiloğlu, T., (2009). Seleksiyonla Elde Edilen Bazı Yafa Portakal Tiplerinin Adana Koşullarında Verim, Kalite ve Bazı Bitkisel Özelliklerinin Belirlenmesi. Alatarım, 8(1): 21-29.
  • Mellor, S. (2000). Alternatives to Antibiotics. Feed Mix Special, 6-8.
  • Şengezer, E., Güngör, T. (2008). Esansiyel Yağlar ve Hayvanlar Üzerindeki Etkileri. (Derleme). Lalahan Hayvancılık Araştırma Dergisi, 48(2):101-110
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri (Research Article)
Yazarlar

Ahmet Aydın

Medet Korkunç Bu kişi benim

Dilek Şentürk Demirel Bu kişi benim

Sevilay Gül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 24 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 12 Ocak 2018
Kabul Tarihi 5 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aydın, A., Korkunç, M., Şentürk Demirel, D., Gül, S. (2018). Portakal Kabuğu (Citrus sinensis L.) Uçucu Yağının Kanatlı Beslemedeki Önemi. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, 1(2), 13-19.
AMA Aydın A, Korkunç M, Şentürk Demirel D, Gül S. Portakal Kabuğu (Citrus sinensis L.) Uçucu Yağının Kanatlı Beslemedeki Önemi. IJEMAR. Aralık 2018;1(2):13-19.
Chicago Aydın, Ahmet, Medet Korkunç, Dilek Şentürk Demirel, ve Sevilay Gül. “Portakal Kabuğu (Citrus Sinensis L.) Uçucu Yağının Kanatlı Beslemedeki Önemi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 1, sy. 2 (Aralık 2018): 13-19.
EndNote Aydın A, Korkunç M, Şentürk Demirel D, Gül S (01 Aralık 2018) Portakal Kabuğu (Citrus sinensis L.) Uçucu Yağının Kanatlı Beslemedeki Önemi. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 1 2 13–19.
IEEE A. Aydın, M. Korkunç, D. Şentürk Demirel, ve S. Gül, “Portakal Kabuğu (Citrus sinensis L.) Uçucu Yağının Kanatlı Beslemedeki Önemi”, IJEMAR, c. 1, sy. 2, ss. 13–19, 2018.
ISNAD Aydın, Ahmet vd. “Portakal Kabuğu (Citrus Sinensis L.) Uçucu Yağının Kanatlı Beslemedeki Önemi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 1/2 (Aralık 2018), 13-19.
JAMA Aydın A, Korkunç M, Şentürk Demirel D, Gül S. Portakal Kabuğu (Citrus sinensis L.) Uçucu Yağının Kanatlı Beslemedeki Önemi. IJEMAR. 2018;1:13–19.
MLA Aydın, Ahmet vd. “Portakal Kabuğu (Citrus Sinensis L.) Uçucu Yağının Kanatlı Beslemedeki Önemi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, c. 1, sy. 2, 2018, ss. 13-19.
Vancouver Aydın A, Korkunç M, Şentürk Demirel D, Gül S. Portakal Kabuğu (Citrus sinensis L.) Uçucu Yağının Kanatlı Beslemedeki Önemi. IJEMAR. 2018;1(2):13-9.

Manuscript Submission